Hem Vinvärlden Svenska smörstekta äpplen med vaniljkräm & grekiskt naturvin!

Svenska smörstekta äpplen med vaniljkräm & grekiskt naturvin!

av Livets Goda

Det nordvästra hörnet av Grekland, det som letar sig upp mot Albanien, är utan tvekan ett av landets mest betagande. Särskilt när du befinner dig runt Pamvótida-sjön, promenerar runt i den vackra gamla universitetsstaden Ioánnina eller besöker de underjordiska grottorna vid Perama på sjöns nordsida. En grön region och långt från den minnesbild av ibland karga öar som dyker upp i skallen när man tänker på Grekland.
Nordväst om sjön ligger appellationen Zitsa, drygt 600 meter över havet.

Här huserar Domaine Glinavos; en producent som odlar allt från välkända sorter som sauvignon blanc och cabernet sauvignon till de mer regionala debina, vlahiko och bekari. Ofta mixas klassiskt med de egna och resultatet är allt som oftast riktigt lyckat. Men en sak sticker ut lite extra hos Glinavos, ganska rejält faktiskt. Eller vad sägs om ett orange halvmousserande vin i halvtorrt utförande och i minimal intervention-stil? Vi vågar påstå att du aldrig provat något liknande.

Paleokerisio som fritt översätts till gammeldags, görs på mestadels debina plus ett stänk av den blå vlahiko. Den senare tillför syra då den växer på hög höjd. Vinet jäser i ekfat, med skalkontakt, och får stanna i eken ett par veckor. En andra jäsning sker i slutna ståltankar. Inget svavel tillsatt.

Nu finns årgång 2017 av Paleokerisio (artikel 71287, 500 ml, 130 kr) i beställningssortimentet. Den lätt bärnstensskimrande är vacker att skåda och när du häller upp skummar vinet likt en öl för att precis lika omgående förlora skumkronan. Jämfört med tidigare årgångar vi provat så är detta rent från start och släpper all funk som viner utan svavel lätt kan ha initialt. Iställeyt är det fullt blås direkt med aprikoser som startat sin torkprocess, bokna röda äpplen, halm och hintar av honung och örtagård. Det vilar ett oxidativt drag över det hela men det ska enkom läsas som positivt och detta drag fortsätter även i gommen där en initial sötma möter dig innan det blir småsyrligt kryddigt och snörper ihop fint i slutet. Moussen kittlar fint och stramar upp och vi noterar allt från torkade apelsiner, äppelskrutt och aprikos till en hint av tanniner. Läskande och passar du dig inte så har du snabbt sänkt halvlitersflaskan själv…så god är den.

Intrycket: 89/100 LGP

Receptet då? Jodå, superlättlagat och så rätt nu när de bästa äpplena är här. Klyfta matäpplen grovt, behåll skalet. Stek upp havregryn i smör och låt det bli krispigt. Lägg ner äpplet och häll över några matskedar lönnsirap. Låt gotta ihop sig så att äpplet blir mjukt men ändå behåller formen. Mot slutet rör du ner lite färskmald kardemumma. Servera din egen vaniljkräm till (många recept finns på internet) och för friskhetens skull så kan du toppa med några röda vinbär eller liknande. Vinet är fenomenalt med rätten och tar hand om det smöriga lysande. Att det dessutom inte är en särskilt söt dessert passar öven den mer halvtorra framtoningen i Paleokerisio.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING