Svenskar säger sig vilja leva hälsosamt, men lever inte alltid som man lär

av Livets Goda

Svenskar vill äta hälsosammare och leva mer hållbart, men kämpar för att förverkliga sina goda intentioner. Det visar en färsk europeisk undersökning utförd av Mintel på uppdrag av Herbalife Nutrition.

 

6 av 10 svenskar säger att äta hälsosamt är en av deras fem främsta hälsoprioriteringar, och 7 av 10 är villiga att göra kortsiktiga uppoffringar för att nå sina långsiktiga hälsomål. Ändå uppger 47 procent att de bara ibland, sällan eller aldrig äter hälsosam mat. Vidare visar undersökningen att 25 procent medger att de inte äter tillräckligt med frukt och grönsaker och 12 procent tycker inte att de äter tillräckligt med protein.

Michael Thorp, läkare och specialist i fysikalisk medicin och rehabilitering, menar att det är uppmuntrande att vi har ambitioner att leva hälsosamt och hållbart.

–Jag att det är bättre att vi sänker tröskeln för att nå våra målsättningar. En hälsosam kost behöver inte betyda att du aldrig kan njuta av något ohälsosamt, och träning behöver inte vara hårt ansträngande på ett gym. För vissa kan det handla om att ta trapporna framför att ta hissen. För andra kan det vara att komma ut på en kvällspromenad i stället för att somna framför tv:n, säger han.

Klimatmedvetenhet
Undersökningen visar också att svenskar är måna om att ta hand om miljön. Nästan hälften av de svarande svarade att klimatförändringarna påverkar deras livsmedelsinköp. Ändå säger 45 procent att de inte äter växtbaserade mejeriprodukter, och 33 procent säger att de inte äter växtbaserat protein eller vill göra det i framtiden. Thorp tror att det handlar om vanor och kunskap.

– Det finns uppenbarligen en vilja att minska utsläppen, men insikt om hur köttkonsumtionen hänger ihop med klimatförändringarna saknas fortfarande. Jag tror därför att åtgärder som köttfri måndag och liknande kommer att öka vår medvetenhet och hjälpa oss att hjälpa planeten, säger Thorp.

Svenskar äter för lite grönt
På frågan om köpvanor svarade 30 procent att det är viktigt för dem att köpa mat med låg sockerhalt – livsmedel som består av naturliga ingredienser och tillräckligt med frukt och grönsaker. 16 procent är oroliga över att inte få i sig tillräckligt med protein, och endast 8 procent försöker undvika animaliska livsmedel.

– De här siffrorna stämmer nog överens med antalet vegetarianer i Norge, men svenskarna har aldrig ätit mer kött än nu. De flesta vet att vi borde äta mer grönsaker och mindre kött, men som den här studien visar är det ofta stor skillnad i attityd och handling. Men goda intentioner är första steget i rätt riktning, avslutar Thorp.

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Mintel under juli månad 2022 med 10 000 respondenter i Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Sydafrika, Spanien, Sverige och Storbritannien. Datan är nedbruten per land och ålder för att få attitydskillnaden över generationerna.