Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Svenskar väljer asiatiskt och italienskt som favoritkök

Svenskar väljer asiatiskt och italienskt som favoritkök

av Livets Goda

Matkasseföretaget HelloFresh firar ett år i Sverige, och lagom till födelsedagen har man sammanställt statistik över vilka favoritkök svenska konsumenter helst lagar mat ifrån. Resultatet visar att det asiatiska köket är populärast – tätt följt av det skandinaviska och italienska.

HelloFresh, världens ledande leverantör av matkassar, har funnits i Sverige i drygt ett år och fortsätter att växa stadigt. Det första året har varit framgångsrikt och de svenska konsumenterna har välkomnat matkassen hem till sina kök. Vi svenskar verkar uppskatta den flexibilitet och receptinspiration som följer med en förbeställd matkasse. Till sitt ettårsjubileum har HelloFresh därför zoomat in på vad för typ av maträtter och världskök som deras svenska konsumenter valt att beställa under det senaste året.

Bland de stora utländska köken kom, kanske inte alltför överraskande, det asiatiska först. Helst i form av rätter som en färgstark nudelwok, kycklingspett eller den koreanska risrätten bibimbap. Därefter tillagar vi gärna maträtter från det skandinaviska köket, där traditionella recept som potatis och köttbullar uppdaterats med en modern twist. Köttbullar i tomatsås eller med dragon piffar upp den omtyckta svenska nationalrätten. Recept från det italienska köket går också varma hemma i stugorna – vad sägs om en krämig pasta, risotto eller nygräddad pizza. På fjärdeplatsen återfinns det amerikanska köket, med hamburgare i olika former samt matiga sandwiches. Slutligen provlagar vi gärna recept från det mexikanska köket, bland annat kryddstarka tostadas och nachorätter.

Svenska konsumenters favoritkök* (% av levererade kök)
1. Asiatiskt (19,82%)
2. Skandinaviskt (18,73%)
3. Italienskt (14,92%)
4. Amerikanskt (13,61%)
5. Mexikanskt (11,85%)

* Sammanställning av svenska HelloFresh konsumenters val av kök och recept vid beställning av matkasse under perioden vecka 35, 2019 – vecka 34, 2020.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING