Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Svenskar vill äta mer fisk – men priset avskräcker

Svenskar vill äta mer fisk – men priset avskräcker

av Livets Goda

Sju av tio svenskar vill äta mer fisk, framför allt för att det är gott, nyttigt och hälsosamt, enligt en ny undersökning från Norges sjömatråd. Priset är den främsta anledningen då de väljer bort fisk.

Bild: Norges sjömatråd

– Svenska konsumenter tycker verkligen om fisk och skaldjur och vill gärna äta mer än vad de gör idag. Samtidigt ser vi att priset är en faktor som spelar allt större roll och som kan avskräcka, vilket inte är bra, säger Charlotte Rapp, representant för Norges sjömatråd i Sverige.

Enligt undersökningen, som är gjord av Scandinavian Retail Center på uppdrag av Norges sjömatråd, vill en klar majoritet av svenska konsumenter äta mer fisk och skaldjur, och varannan skulle gärna byta ut proteinet i maten till fisk. De uppskattar fisk framför allt för att det är gott, nyttigt och hälsosamt. Räkor uppfattas mer som lyxigt och trevligt att äta socialt.

Undersökningen visar också att priset spelar en allt viktigare roll för konsumenterna när de väljer färsk fisk. För åtta år sedan var det bara 14 procent som såg till priset då de valde fisk. Idag har den siffran ökat till 39 procent.

– Vi kommer satsa mer på inspiration till recept som passar även den mindre plånboken. Det är viktigt av både hälso- och miljöskäl att fler väljer att äta fisk och skaldjur, och det finns många alternativ med riktigt goda rätter som inte behöver kosta så mycket, säger Charlotte Rapp.

RELATERAD LÄSNING