Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Svenskarna förvarar maten fel – expertens tips på hur maten får bättre hållbarhet

Svenskarna förvarar maten fel – expertens tips på hur maten får bättre hållbarhet

av Livets Goda

Mer än var fjärde svensk slänger matvaror som passerat sitt bäst-före-datum eller blivit dåliga varje vecka. Det visar en ny undersökning från HelloFresh. Många förvarar också matvaror fel, vilket leder till sämre hållbarhet. Matexperten Sofia Fattori ger sina bästa tips på hur du kan organisera kylen, öka varornas hållbarhet och säkerställa att de används innan de blir dåliga.

Drygt var fjärde (27%) svensk slänger mat som blivit dålig varje vecka enligt en ny undersökning av YouGov på uppdrag av HelloFresh. En anledning till detta kan vara att mer än hälften (59%) endast städar eller organiserar kylskåpet en gång i månaden eller mer sällan.

– Ett rörigt kylskåp kan leda till att matvaror och matlådor lätt glöms bort. Ta några minuter varannan dag, eller när du fyller på med nya varor, för att organisera och kontrollera vad som bör ätas inom kort. Att ha en tydlig översikt över ditt kylskåp underlättar matplaneringen samtidigt som du minskar matsvinnet och sparar pengar, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Många svenskar förvarar maten fel

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.* Att placera maten fel kan leda till att livsmedel inte uppnår sin fulla hållbarhet. Undersökningen visar att det finns några livsmedel som hamnar fel hemma hos de allra flesta svenskar. Exempelvis förvarar mer än hälften tomat (63%) och citron (66%) i kylen, fastän de trivs bättre i rumstemperatur. Samtidigt förvaras äpple (61%), nötter (88%) och vitlök (52%) ofta i rumstemperatur trots att de får längre hållbarhet i kylen.

– För att uppnå livsmedlets högsta potential handlar det om hur du placerar saker i kylskåpet och vad du placerar där. Tomaten förlorar sin goda smak i kylskåpet, och skalade nötter kan snabbt härskna i rumstemperatur. Förvarar du ägg i kylen kan de också hålla mycket längre än vad förpackningen uppger, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Topplista över matvaror flest svenskar förvarar fel**

 1. 88% förvarar nötter i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet
 2. 66% förvarar clementiner i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet
 3. 63% förvarar tomat i kylskåpet – trots att de trivs bättre i rumstemperatur
 4. 63% förvarar citron i kylskåpet – trots att de trivs bättre i rumstemperatur
 5. 61% förvarar äpple i rumstemperatur – trots att de trivs bättre i kylskåpet

Sofia Fattoris tips för att organisera kylskåpet

 1. Separera frukt och grönt
  Bara 5 procent av svenskarna tänker på hur olika livsmedel kan påverka de närliggande varornas mognadsprocess. Vissa frukter kan påskynda mognaden av grönsakerna, och grönsaker kan förorena andra råvaror med bakterier från jorden. Därför bör frukt och grönt förvaras separat och i kylens nedre låda där luftfuktigheten är hög och lådan inte lika kall.
 1. Placera maten rätt
  Kylskåpets olika temperaturzoner påverkar matens hållbarhet. Trots detta är det endast 1 av 10  (11%) som utgår från kylskåpets olika zoner när de ställer in varor i kylskåpet. Den nedre hyllan är exempelvis den kallaste och därför en bra plats att förvara rått kött, fisk, fågel och oöppnade mejeriprodukter. Mat som kan hålla länge eller förbrukas snabbt kan istället förvaras i kylskåpsdörren som är kylens varmaste plats.  
 1. Organisera kylskåpet efter planerade måltider
  När du har handlat för att laga recept som ska konsumeras inom några dagar kan du organisera kylskåpet efter planerade måltider. På så sätt får du snabbt en överblick för respektive måltid, där varje ingrediens spelar sin egen roll och därmed inte glöms bort. Om du får överblivna ingredienser efter att du lagat måltiden är det viktigt att du placerar dem på rätt plats i kylen för att förlänga deras hållbarhetstid.
 2. Använd dig av förvaringslådor
  Bara 16 procent använder lådor eller korgar för att hålla ordning, men de genomskinliga förvaringslådorna som länge trendat på sociala medier gör sig inte endast snygga i kylskåpet utan är även funktionella. De håller nämligen maten fräsch under längre tid och gör det lättare att se vad som finns i kylen.
 3. Skaffa en “ät nu”-behållare

Ungefär var tredje svensk (33%) har ingen metod eller ställer bara in varorna där det finns plats, vilket ökar risken för att glömma mat som sedan blir gammal och slängs. Slänger du mat ofta som blivit dålig kan det vara en bra idé att införskaffa en “ät nu”-behållare där du förvarar mat som närmar sig utgångsdatumet. På så sätt får du en överblick av maten du bör prioritera att äta.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2–5 februari 2024 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

*Livsmedelsverket – Fakta om matsvinn

**Livsmedelsverket – Förvara maten rätt

RELATERAD LÄSNING