Hem Whisky & Bourbon Svenskarna tar gärna en drink till grillmiddagen

Svenskarna tar gärna en drink till grillmiddagen

av Livets Goda

Svenskarnas viktigaste faktorer för en lyckad grillkväll är sällskapet och stämningen (34 procent), kvalitén på kött/fisk (18 procent) och vädret (15 procent). Utöver detta anses både drycken och marinaden vara viktiga för en bra kväll, men absolut inte dominerande faktorer. Topp 5 viktigaste delarna för en lyckad grillkväll 1. Sällskapet & stämningen 34% 2. Kvalitén på kött/fisk 18% 3. Vädret 15% 4. Marinaden 10% 5. Drycken 10% – Att göra en bra marinad är viktigt för att köttet ska få den där extra goda smaken. Jag tycker man ska våga experimentera sig fram med marinaden och hitta sin egen favorit. Var inte rädd att basera marinaden på rom eller andra spritdrycker, Captain Morgan Black Spiced är exempelvis en perfekt mörk rom att göra en god, kryddig marinad på. säger Daniel Engellau, aktuell i TV-programmet Köksmästarna på Kanal 5. Även intresset för mörk rom fortsätter öka och 10 procent säger att deras intresse har ökat det senaste halvåret. Redan när samma fråga ställdes tidigare (december 2013) svarade en femtedel av männen att intresset för mörk rom ökat. Vi tar gärna en drink till maten (räknat på de som svarat att de dricker alkohol) 1. Jämtlands län 81% 2. Västmanland 74% 3. Stockholms län 72% Här ökar intresset för mörk rom mest 1. Gotlands län 29% 2. Norrbottens län 20% 3. Södermanlands län 17% nspiration Revbensspjäll “Black Spiced” Ingredienser för fyra personer: 1,5 kg tjocka revsbensspjäll 2,5 msk Captain Morgan Black Spiced 14 st kryddpepparkorn 3 st fänkålsfrön 3,5 msk mörk soja 2 msk risvinäger 1 dl hickory rökspån till rökning Vatten & salt Så gör du: • Koka upp ett vatten som du lättsaltar och sjud in spjällen i ca 30-45 minuter, beroende på storlek. Tag sedan upp spjällen och låt dem svalna. • Mixa fänkål och kryddpeppar i en kannmixer slätt, tillsätt sedan Captain Morgan Black Spiced, sirap, soja, och risvinägern. När spjällen svalnat, gnid in marinaden runt omkring köttet och låt det stå i kyl över natten. • Värm upp din grill så att du får en fin glödbädd. Låt kolen ligga på två sidor utav grillen så att du har en mittremsa som är fri ifrån kol. Blötlägg Hickoryspånen i vatten. • Grilla spjällen först på den feta sidan så att du får en fin färg, vänd sedan runt köttet så att du får grillsmak runtom. Lägg sedan köttet i mittremsan utav grillen så att köttet inte har direkt värme utav kolen. Strö sedan ut rökspånet på kolen och sätt sedan på locket utav grillen. Grilla köttet så att det kommer upp i en temperatur strax över 60 grader. Captain Morgan Black Spiced finns att köpa på Systembolaget inom kategorin smaksatt sprit (artikelnummer 534-01, pris 269 SEK).

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING