Svenskarnas favoritmat på resan

Livets Goda 13 Aug, 2019
Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern. Det visar sig att grillad fisk och skaldjur är storfavoriten bland resande svenskar. Hela 38 procent uppger att det är favoriträtten när de reser inom Europa. På andraplats hamnar grekisk sallad, följt av tapas. När det kommer till lite mer udda maträtter är bläckfisk, sniglar och kotunga det som flest svenskar har testat.

Bortsett från sol och bad är god mat en viktig faktor när svenskarna reser. Onlineresebyrån eBeach.se har i en ny undersökning tagit reda på vad svenskarna helst äter när de är på utlandssemester. Det visar sig att 39 procent föredrar grillad fisk och skaldjur, vilket gör det till den mest populära maträtten. Grekisk sallad hamnar tvåa på listan med 33 procent av rösterna, medan tapas faller in på en tredjeplats. Resultatet visar att det grekiska köket tilltalar svenskarna i stor utsträckning med hela fyra maträtter med på topp-tio-listan.

– Grekland, med dess vackra öar, vita pittoreska hus och turkosa hav, har i flera decennier varit ett solsäkert favoritresmål bland svenskar. Därmed har vi också vant oss vid deras matkultur – till den mån att vi även anammat den på hemmaplan. Det gäller inte bara grekisk mat. Det faktum att tacos näst intill räknas som husmanskost vittnar om hur öppna svenskar är för internationella maträtter, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Ovanligaste maträtterna som förtärts
Samtidigt som resvana svenskar tar med sig delar av matkulturen hem finns det också maträtter som inte anammas i samma utsträckning. Dock visar onlineresebyråns undersökning att många svenskar har ett öppet sinne och vågar testa lite mer udda maträtter. Bland annat svarar 13 procent att de provat kotunga. Tio procent har ätit inälvor och sex procent har smakat fårhjärna. Övriga maträtter som dök upp bland svaren var oxtestiklar, hund, krokodil och urin från syrsor.

Är du sugen på att testa några udda maträtter? Här kan du se var i Europa de serveras och
hur du beställer dem på det lokala språket: https://www.ebeach.se/blogg/en-galen-matblogg/

Topplista: Detta äter svenskarna helst på solsemestern

  1. Grillad fisk/skaldjur
  2. Grekisk sallad
  3. Tapas
  4. Pasta
  5. Souvlaki
  6. Pizza
  7. Paella
  8. Gyros
  9. Moussaka
  10. Kebab

4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet