Hem Mat & Restaurang Svenskarnas favoritmat på resan

Svenskarnas favoritmat på resan

av Livets Goda

Bortsett från sol och bad är god mat en viktig faktor när svenskarna reser. Onlineresebyrån eBeach.se har i en ny undersökning tagit reda på vad svenskarna helst äter när de är på utlandssemester. Det visar sig att 39 procent föredrar grillad fisk och skaldjur, vilket gör det till den mest populära maträtten. Grekisk sallad hamnar tvåa på listan med 33 procent av rösterna, medan tapas faller in på en tredjeplats. Resultatet visar att det grekiska köket tilltalar svenskarna i stor utsträckning med hela fyra maträtter med på topp-tio-listan.

– Grekland, med dess vackra öar, vita pittoreska hus och turkosa hav, har i flera decennier varit ett solsäkert favoritresmål bland svenskar. Därmed har vi också vant oss vid deras matkultur – till den mån att vi även anammat den på hemmaplan. Det gäller inte bara grekisk mat. Det faktum att tacos näst intill räknas som husmanskost vittnar om hur öppna svenskar är för internationella maträtter, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Ovanligaste maträtterna som förtärts
Samtidigt som resvana svenskar tar med sig delar av matkulturen hem finns det också maträtter som inte anammas i samma utsträckning. Dock visar onlineresebyråns undersökning att många svenskar har ett öppet sinne och vågar testa lite mer udda maträtter. Bland annat svarar 13 procent att de provat kotunga. Tio procent har ätit inälvor och sex procent har smakat fårhjärna. Övriga maträtter som dök upp bland svaren var oxtestiklar, hund, krokodil och urin från syrsor.

Är du sugen på att testa några udda maträtter? Här kan du se var i Europa de serveras och
hur du beställer dem på det lokala språket: https://www.ebeach.se/blogg/en-galen-matblogg/

Topplista: Detta äter svenskarna helst på solsemestern

  1. Grillad fisk/skaldjur
  2. Grekisk sallad
  3. Tapas
  4. Pasta
  5. Souvlaki
  6. Pizza
  7. Paella
  8. Gyros
  9. Moussaka
  10. Kebab
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING