Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Livets Goda 17 Oct, 2018
Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för bartenders, World Class, där världens bästa bartender korades i Berlin. Den prestigefyllda titeln gick till Orlando Marzo från Australien, men svenske Emil Hed från Grand Hôtel i Stockholm fick stor uppmärksamhet för sina hållbara och nordiska ingredienser under finaldagen.


Emil Hed

Höstsolen visade sig från sin bästa sida då världens bartenderelit förra fredagen flögs in från världens alla hörn för att tävla om titeln World Class Bartender of the Year 2018. Gillar man konst, kultur och ett pulserande storstadsliv hittar man nog inte en mer intressant huvudstad i Europa än Berlin. Omgivningarna under detta års World Class-final gjorde inte heller någon besviken.

Kulissen för tävligen var E-Werk i Berlin som ligger i Mitte och har historia som sträcker sig tillbaka till 1926. Även fast byggnaden fick sig några törnar under andra världskriget står den gamla fabrikshallen stadigt med stålkonstruktion och vita klinkers som pryder de grova industriväggarna från golv till katedralens höga tak. En perfekt och rå kontrast till den förfinade coctailkulturen som förra veckan intog byggnaden.

Det var den tionde upplagan av världens största bartendertävling och i år var det övergripande temat hållbarhet. Under fyra intensiva dagar testades världens 56 bästa bartenders på förmågan att skapa välsmakande och innovativa cocktails samt på charm och personlighet.

Hållbar trend i Norden
Efter utmaningarna på Flavor of Nations under tävlingens första dag blev de 56 deltagarna 20. Svensken Emil Hed från Grand Hôtel i Stockholm gick dessvärre inte vidare från första omgången. Men samtidigt visade han genom sitt hantverk att han tillhör den absoluta världstoppen när det kommer till att tänka hållbart i sina serveringar. En cocktailtrend som dessutom är unik för de nordiska länderna enligt Maria Vegeberg Gram, Senior Culture & Entertainment Manager på Diageo Reserve.

”Det hållbara tankesättet har spelat en viktig roll under de senaste årets tävlingar. Men i år har det varit hela finalens huvudtema. I de nordiska länderna är våra bartenders generellt otroligt duktiga på att tänka och jobba hållbart i sina cocktails. Bedömningen från domarna var också samstämmiga, Emils cocktails cirkulerade kring det hållbara temat under hela finalen. Det har visat sig att bartenders i Norden har fingret på pulsen när det kommer till att följa de senaste trenderna i cocktailvärlden. I år har vi också Himkok i Oslo och Linje Tio i Stockholm som är med på Worlds 50 Best Bars” berättar Maria Vegeberg Gram.

Nöjd och inspirerad
Hållbarhet är något som Emil Hed väderar högt och han har haft ett stort fokus på det när han de tre senaste månaderna övat och förberett sig inför finalen i Berlin.

”Jag är naturligtvis lite besviken då jag hade hoppats på att gå vidare från första rundan. Men jag är mycket nöjd med min prestation. De andra nordiska länderna har verkligen imponerat på mig. Alla har visat en fantastiskt hög nivå de senaste dagarna och vi har många gemensamma tillvägagångssätt när vi jobbar. Det är inspirerande. Personligen försöker jag alltid att jobba hållbart. Jag tar fram alla ingredienser själv till mina cocktails och lägger dessutom lång tid på att leta efter bortglömda och annorlunda ingredienser. På så sätt slipper jag importera råvaror från andra länder”, säger Emil Hed.

Guld till Australien
Titeln som världens bästa bartender gick till australienaren Orlando Marzo, som till vardags arbetar på restaurang Lûmé i Melbourne. Han utmärkte sig särskilt på tävlingens andra dag, under utmaningen Before and After. Där visade han enligt domarpanelen en exceptionell och unik smakförståelse när han blandade sina två Zacapacocktails. World Class-domaren Lauren Mote går så långt som att säga att hans Zacapacocktails är några av de bästa hon någonsin har smakat. Huvudpersonen själv är lite blygsam.

”Bara att vara med i finalen och tävla mot några av världens bästa bartenders har varit en stor dröm som har gått i uppfyllelse. Att jag nu har gått och vunnit känns nästan lite chockartat. Jag hade inte klarat det utan mitt fantastiska team där hemma som har gett mig professionellt och moraliskt stöd under hela tävlingen, berättar Orlando Marzo.

Emil Heds cocktails från World Class - Cornerstone


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet