Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Svenskt alternativ till matlagningen lanseras av Västerbottensost®

Svenskt alternativ till matlagningen lanseras av Västerbottensost®

av Livets Goda

Idag är närmare 60 procent av all ost som säljs i Sverige importerad och i butikernas matlagningshyllor finns främst italienska hårdostar. Detta är något som Norrmejerier nu vill ändra på genom att lansera Västerbottensost i form av mindre bitar med längre lagringstid, speciellt anpassade för matlagning.

-Jag använder gärna Västerbottensost när jag lagar mat. Den är väldigt smakrik och med sin kombination av sälta, sötma, beskhet och umami tycker jag den är utmärkt till både pasta och risotto. Jag är glad att vi nu kunnat ta fram en bit som är perfekt lämpad just för matlagning, säger Thomas Rudin, Ostmästare vid Burträsk Mejeri.

74 procent av svenska folket använder ost till matlagning minst en gång i månaden. Smak och vana uppges som främsta anledningarna till valet av ost. Omsättningen för importerad matlagningsost, liknande parmesan, uppgick under fjolåret till svindlande 500 miljoner kronor. Med Västerbottensost Matlagningsbitar vill Norrmejerier erbjuda ett svenskt alternativ till de importerade ostarna.

– Jag hoppas att fler konsumenter vågar bryta sina invanda mönster och prova ett svenskt alternativ. Västerbottensost Matlagningsbitar passar med sin smak utmärkt att riva över pastan eller toppa helgens potatisgratäng. Jag ställer gärna fram den på bordet tillsammans med ett litet rivjärn så får familjen själv välja hur mycket de önskar, säger Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost.

Västerbottensost Matlagningsbitar har en lagringstid på 18 respektive 24 månader. Produkterna lanserades i mitten av februari och finns att köpa på flertalet butikskedjor, exempelvis ICA, COOP, Bergendahls och Hemköp.

I samband med lanseringen har Svenska Kocklandslaget tagit fram ett recept för en svensk pasta carbonara. Receptet hittar du här: https://vasterbottensost.com/recept/the-swedish-carbonara/

Västerbottensost Matlagningsbit 18 månader

  • Norrländsk råvara
  • Lagringstid 18 månader
  • Smakrik
  • Kantfri, använd hela biten

Västerbottensost Matlagningsbit 24 månader

  • Norrländsk råvara
  • Vällagrad minst 24 månader
  • Unik och fyllig smak med inslag av kristaller
  • Kantfri, använd hela biten!
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING