Hem NyheterVinnyhet Svenskt vin internationellt prisat

Svenskt vin internationellt prisat

av Livets Goda

Aldrig tidigare har det planterats så mycket vin i Sverige som just nu och intresset för svenskt vin har exploderat det senaste året. Samtidigt blir svenska vinmakare allt kunnigare och kvaliteten på vinerna högre, det visar sig inte minst i internationella bedömningar. År 2020 tog svenska viner hem 25 medaljer i internationella tävlingar vilket kan jämföras med året innan då antalet medaljer var 13, enligt branschorganisationen Svenskt Vin.

 – Det är en otrolig utveckling vi ser just nu, befintliga vingårdar växer och fler etableras. Förra sommarens hemester-trend har också gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin. Och nu har även resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i Sverige, vilket bådar gott för framtiden, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar i landet. I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland.

– Än så länge är vi små i internationella mått, men vi har goda förutsättningar att bli ett framstående vinland. Dessutom blir branschen en allt viktigare del inom turistnäringen för varje år. I många andra länder är agroturism och vingårdsturism av stor ekonomisk betydelse, det kan den bli även här i Sverige om vi får tillstånd att sälja vin på gårdarna, säger Sveneric.

Från 4 till 25 medaljer
Branschorganisationen Svenskt Vin har gjort en sammanställning över de internationella medaljer som delats ut till svenska viner de senaste fyra åren. Den visar att gått från fyra utmärkelser till 25 på bara fyra år.

Internationella medaljer från bla Spanien, Tyskland, Frankrike och England

År                        Great Gold       Guld                   Silver                  Brons                 Totalt antal
2017                                              2 Guld                                           2 Brons                4

2018                    1 G. Gold          3 Guld                2 Silver               1 brons                 7

2019                                              7 Guld                6 Silver               3 brons                13

2020                    2 G. Gold          8 Guld                10 Silver             5 Brons                 25

 

– Sammanställningen bygger på underlag från 15 svenska vingårdar. Det är ändå ett tydligt tecken på en kvalitetsförbättring. Alltfler av de professionella vinproducenterna i Sverige tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen, säger Sveneric.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING