Den svenske kocken Gustav Leonhardt och hans team vann brons i den stora finalen av Bocuse d’Or 2025 den 27 januari i Lyon. Medaljen är en stor framgång som befäster Sveriges position som en av världens främsta gastronomiska nationer.

Foto : Bronsmedalj för Gustav Leonhardt med team, Bocuse d’Or 2025, av Staffan Lycke
Gustav Leonhardt och hans team har vunnit bronsmedalj i världens mest prestigefyllda gastronomiska tävling Bocuse d’Or 2025. Med den senaste bronsmedaljen befäster Sverige sin plats bland världens ledande gastronomiska nationer.
– Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner.” säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Efter framgången med silver i Bocuse d’Or Europe i mars 2024, har det svenska teamet fortsatt att imponera. Under den intensiva finalen, där världens främsta kockar tävlade under två dagar, demonstrerade det svenska laget enastående teknisk skicklighet och kreativitet.
Bocuse d’Or, som samlar de främsta kulinariska talangerna från 65 länder, representerar det yttersta inom gastronomisk excellens. Sveriges bronsmedalj vittnar om den svenska matscenens exceptionella kvalitet och innovation, där svensk gastronomi harmoniskt blandar internationella smaker med svenska ingredienser från en rik och varierad natur. 1997 vann Mathias Dahlgren, numera chef för stjärnkrogen Matbaren i Stockholm, guldmedalj i tävlingen.
Söker du inspiration till en egen smakrik resa i Sverige kan du ta del av Gustav Leonhardts kulinariska resa och hans koppling till den svenska naturen i den HÄR videon.
OM GUSTAV LEONHARDT
Gustav Leonhardt vann brons i Bocuse d’Or Europe 2025 och silver i Bocuse d’Or Europe i mars. Han är en erfaren tävlingsmatlagare med flertalet vinster i bagaget. I Bocuse d’Or-sammanhang har Gustav varit en del av både Alexander Sjögrens och Jimmi Erikssons satsningar, och han var dessutom Commis åt Sebastian Gibrand när denne tog silver i tävlingen 2018.
För mer inspiration om Sverige gastronomi besök: https://visitsweden.com/what-to-do/food-drink/