“Nyligen avgjordes “”International Challenge du Vin”” i franska Bourgogne. 48 länder fanns representerade med över 16.000 olika viner. Världsmästerskapet i vin består av tio olika klasser såsom “”Rött bordsvin norra halvklotet””, Vitt bordsvin södra halvklotet etc. I klassen “”söta viner över 140 gram restsocker”” vann Vidal Ice wine 2008 från Blaxsta Vingård utanför Flen. Hela 97.9 poäng fick vinet av juryn och gav därmed Sverige dess första VM-guld i vin. För att kvalificera sig till VM måste vinet vara gjort av en druva som finns med i förteckningen över godkända druvsorter med ursprungsklassificering och producenten måste framställa minst 250 liter av vinet. Vidal Ice wine 2008 skördades den 28 november, vilket var betydligt tidigare än andra år. Detta tack vare den extremt varma och soliga hösten 2008 som påverkat druvorna att utveckla fina aromer och bra balans mellan sötma och syra. Totalt gjordes nästan 2000 flaskor av vinet som släpptes till försäljning den första juni i år. – Majoriteten kommer att säljas på export men jag garanterar att hålla några lådor, cirka 25 procent, för den svenska marknaden, säger Göran Almegård på Blaxsta Vingård. Efterfrågan är stor från importörer i Hongkong och Brasilien men vår svenska vinbonde är mån om att ha en lokal hemmamarknad. För att möta den ökande efterfrågan efter de senaste årens succé har Göran nyplanterat lite varje år. – Jag planterade förra veckan och ska göra de nästa vecka igen. Dock tar det ju fem-sex år innan vi kan börja skörda från stockarna men för varje år har jag ytterligare en liten snutt, fortsätter han. Om du är nyfiken på att prova världens bästa söta vin kan du ta kontakt med Göran direkt via www.blaxstawine.se eller via Granqvist vinagentur. Priset ligger på cirka 800 kronor flaskan för 250 ml vilket inte har avskräckt de svenska stjärnkrogarna. – Du kan dricka det i de flesta svenska storstäder, avslutar Göran. Bloom i Malmö, F12, 19 Glas och LUX i Stockholm, Fond i Göteborg och PM & Vänner i Växsjö bland andra.”
1,2K
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Arnaud Ente till The Wine Agency
Nästa artikel