Hem Vinvärlden Sverigepremiär för champagneproducenten Doyard-Mahé

Sverigepremiär för champagneproducenten Doyard-Mahé

av Livets Goda

Familjen Doyard-Mahé Maurice Doyard, som bland annat även var generalsekreterare i ”Syndicat des Vignerons” och co-founder till CIVC 1941 ( Comité Interproffessionnel du Vin de Champagne ), startade 1889 företaget och hans avbild finns på alla champagnekorkar. Jean Doyard, Maurice son, blev 1952 ägare till Moulin d`Argensole och 1970 började han konstruera vinkällaren och lagret som än idag är basen för deras domän. Vi ringde upp Ulrika, som driver Astas Vinkälla, för en liten pratstund. Ulrika, du hade i februari i år 10-års jubileum med Astas Vinkälla, hur kom det sig att du startade importföretaget från början? “”Jag satt faktiskt och grubblade över livet under en vistelse i Grekland och kom fram till det att om jag nu ska jobba ihjäl mig, då kan jag lika gärna jobba för mig själv och med någonting jag älskar, vilket är mat och vin i alla dess former. Resultatet blev att jag åkte hem och sa upp mig från mitt dåvarande jobb och startade Astas Vinkälla.”” Hur kommer det sig att du kom i kontakt med Doyard-Mahé som du nu representerar i Sverige? “”Jag saknade en bra champagneproducent i min portfölj och en god vän till mig från Frankrike tipsade då mig om Doyard-Mahé. Han satte mig i kontakt med Carole, dotter till Martine och Philippe som tillsammans i familjen nu driver företaget. Jag fick några prover och gillade det jag provade, varpå Carole kort därefter kom besök. Rickard Juhlin hade tidigare uppmärksammat producenten och de var väldigt intresserade av vara presenterade på den svenska marknaden.”” Vad var det du fastnade för? “”Från början var det Carole och hennes familj, de är så otroligt härliga människor, och deras passion och kärlek för att producera champagner bara lyser igenom så fort man träffar dom. De är småskaliga och genuina, och det i kombination med fantastiska drycker gjorde att jag inte kunde missa chansen att få arbeta med dom. När Carole kom på besök så åkte vi även runt och provade champagnerna med några kunder till mig och eftersom responsen blev så bra var saken klar. “” Så det var ”kärlek” från början med andra ord? “”Absolut, den otroliga värme och passion som de har går verkligen igenom till champagnerna och jag tycker de gör helt fantastiska produkter, dessutom till en ganska blygsam kostnad. Det är otroligt rena och fräscha blanc de blancs´er.”” Hur skulle du rekommendera att dricka champagnerna? “”Champagnerna passar makalöst bra till sushi, vilket jag provade med familjen för några veckor sedan, men att dricka de som apertif fungerar också jättebra. Jag tror och hoppas att de svenska champagneälskarna kommer ta till sig dessa på samma vis som jag har gjort!”” Champagnerna Carte d&#39Or Blanc de Blancs Brut har artikelnummer 77679-01 och kostar 326 kr Premier Cru Brut Millésime, 2005 har artikelnummer 77680-01 och kostar 536 kr Båda champagnerna kan beställas på Systembolaget på direktlänken här. För mer information, övrigt sortiment och kontakt, se www.astasvinkalla.se

RELATERAD LÄSNING