Hem Whisky & Bourbon Sveriges bästa äppelmust koras i Kivik. Must-SM den 3 juni

Sveriges bästa äppelmust koras i Kivik. Must-SM den 3 juni

av Livets Goda

 

Intresset för äppelmust ökar stadigt, och ingen restaurang med självaktning kan underlåta att ha den ädla drycken på menyn.

– Det är nästan som om äppelmust har tagit vinets roll hos de som vill dricka alkoholfritt, säger Elisabet Knöppel som är en av initiativtagarna till Must-SM. Elisabet är själv äppelodlare och aktiv i föreningen Svenska Musterier som är arrangör av Must-SM

– Det finns en otrolig variation bland de svenska äppelmusterna, både i smak och kvalitet. Nu är det dags att vi lär oss att skilja på olika sorter och smaker och med Must-SM höjer vi ribban för de svenska musterierna.

– På Must-SM kommer mustens olika kvaliteter och variationer att lyftas och juryn kommer att hitta de muster som är ”strået vassare” genom provningar inför publik.

Sex kategorier – I Must-SM tävlar man i sex olika kategorier:

– Sortren klar äppelmust
– Sortren äppelmust med fruktkött
– Klar äppelmust av flera sorters äpplen
– Äppelmust med fruktkött av flera sorters äpplen
– Innovativa drycker där äppelmust är huvudingrediens

I ”Publikens val” får publiken provsmaka alla de tävlande musterna och i de andra kategorierna är det en namnkunnig jury på plats som fäller avgörandet.
 Must-SM kommer att avhållas vid Naturskolan på Kiviks Musteri den 3 juni. Här kommer besökare att kunna smaka dussintals sorters must, lära sig om mustning och äppelodling och smaka god mat till musten.

– Det finns plats för många fler musterier i vårt land, ju fler musterier desto bättre, säger Elisabeth.

– Vi tror att Must-SM blir en spännande inspiration både för den som vill lära sig mer om äppelmust och den som vill ge sig in i en växande och omväxlande näring.

Vad: Must-SM
Var: Naturskolan, Kiviks Musteri
När:
Lördag 3 juni, 12.00 – 16.00
www.must-sm.se 

Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier med stöd av Leader Sydöstra Skåne

Om arrangören Svenska Musterier:
I maj 2014 bildades den nationella ideella föreningen Svenska Musterier i Kivik. Platsen för bildandet föll sig naturligt, eftersom 80 procent av Sveriges äppelodlingar ligger just på Österlen i trakten kring Kivik.

Föreningen är en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige. Därför arrangerar Svenska Musterier nu för första gången Must-SM – ett publikt och festligt event för att höja äppelmustens status som fest- och måltidsdryck, och för att främja användning av kvalitetsmust

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING