Sveriges bästa hantverkscider korad

Årets bästa hantverkscider tillverkas av Pelle Brolin från Bredalens gårdsmusteri på Värmdö

Över 60 bidrag skickade in av både professionella tillverkare och aspiranter. Av de tio bästa bidragen i torr cider tillverkades fem av aspiranter.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. De tävlande kommer från Malmö i söder till Umeå i norr och kvaliteten var mycket hög.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER 
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö

TORR CIDER 
Guld: 
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö
Natural Beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mickrocideri, Motala

Silver:
Bisbergs cider, Nils Hofander, Hedemora
Fully Dry Cider, Kullabergs vingård, Kullaberg
Apple Road 2016, Fruktstereo, Malmö
Gastronomigruppen, Gravenstein, Strängnäs

Brons: 
Olof´s Poms de Munsö, Olof Tiger, Täby
CKV Fully Dry, Kullabergs Vingård, Kullaberg
Djuret no 234, Fredrik Djurklou, Stockholm

HALVTORR CIDER: 
Guld: 

Pernilla Perle, Brännland Cider AB, Vännäsby

Silver: 
Rubinola, Hornudden, Strängnäs

Brons: 
Just Cider, Brännland Cider AB, Vännäsby
Ren Cider från Sävedalen, Niklas Sundberg, Sävedalen

SMAKSATT CIDER 
Guld

Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Silver: 
Taiheke, Pomologik, Strängnäs
Hopple Free, Hopple, Strängnäs

Brons
Buckthorn, Ciderboden, Umeå

ISCIDER 
Guld: 

Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs

Silver: 
Sörmland, Pomologik, Strängnäs

Brons: 
Gravensteiner Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Iscider av Aroma, Naess/Arneke, Flen

Jury: 
Johan Bengtsson (Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Vad är svensk cider?
I samband med prisutdelningen träffades ett 60-tal ciderentusiaster för att diskutera ”Vad är svensk cider?” under ledning av Hans Naess och Helena Ullmark från Ciderfrämjandet gjorde en analys av de tävlande bidrag och en spaning in i framtiden för svensk cider. 

”Med fler och fler som planterar cidersorter, eller väljer ut kärnsådder/vildäpplen med beska, så kommer vi se en än mer särpräglad fransk/engelsk stil utvecklas inom de närmaste åren. Några få kommer att våga vägen mot lätt, syrlig cider som de svenska bordsfruktssorterna egentligen passar bättre för. Vi kommer också se mer sortrena, där varje sort tillåts göra sitt bästa. En solgul Rubinolacider med toner av hallon/banan eller en nästan genomskinlig sötsyrlig Cox orange med toner av ananas eller en bärnstensbrun oxiderad Adamsparmän med toner av torkad aprikos och sherry. Vi har en god framtid att se fram emot! ”