Hem Whisky & Bourbon Sveriges bästa Tequila – del 2: Våra tio bästa Tequila Reposado

Sveriges bästa Tequila – del 2: Våra tio bästa Tequila Reposado

av Livets Goda

Reposado

En reposado har lagrats i ekfat i minst två månader och som mest ett år i ekfat i obestämd storlek, och har då fått en halmgul färg och utvecklats en aning, dock utan att vinna särskilt mycket större djup. Den har fortfarande en tydligt aromatisk ton av agave, men har också fått en mild ton av vanilj och fat, dessutom en finstämd avrundning.


Provade av: Anders Enquist, Andreas Larsson, Christoffer Enquist & Erik Dahlström. Poängen avser snittpoängen av panelens samlade poäng.


Calle 23 Reposado 40%

PI / 380 kr (ex frakt/hantering) / 93 Andreas: Nyanserad med bra agavekaraktär, pepprig med diskreta fat, bred struktur, ingen sötma, fin pepprighet och lång varm finish. Christoffer: Nougatkola-hintar blandat med agave på det elegantaste viset. Smak i samma spår med elegans som nyckelord. Moget, komplext, elegant, gott. Anders: Ren, medelfyllig kraft. Elegant med fin agave och citrus och väl avvägd kryddighet och omlindad finish. Mycket bra! Erik: Wow, skarp och tydliga i smakerna – nära eldig med massor av agave och örter. Fylld av finess och detaljer. Avslutar mjukare än väntat vilket gör att man snabbt vill ta en ny klunk. Annorlunda och bra!

Tequila Fortaleza Reposado 40%

Nr 86048 / 1 079 kr / 93 Andreas: Blommig, fatig, örtig och kryddig, rätt komplex, smaken har dock en klassisk pepprig tequila-karaktär, lång och kryddig finish. Christoffer: Nästan lite whiskyhintar i aromen med mahogny och båtolja, tillsammans melon, agave, syrlighet. En ganska komplex, ren och elegant tequila som vittnar om att det finns något riktigt bra i grunden. Komplexiteten och djupet fortsätter i smaken. Nu hamnar vi återigen på en tequila som visar hur gott det kan var med riktigt tequila. Wow! Anders: Leråker, jordigt vegetala toner, båtolja, melon, citrus och krydda. Svårfångad men väldigt intressant och trevligt sällskap. Sitter fint länge i avslut. Erik: Till en början jolmig med söt mjölk och vanilj men sedan breder en cool och komplex tequila ut sig. Animalisk med både choklad och kaffe i sig. Hittar inte agaven men känns ändå klassisk i sin skola.

Tequila Ocho Reposado 40%

Nr 87498 / 381 kr / 91 Andreas: Mindre fat mer krydda, lite akvavitkaraktär med citrus och anis. Bra bett och grepp på slutet, lång. Christoffer: Tequilasötma med kakturssyrliga inslag i doften med gräs- och chokladvindar. Något tunn i kroppen, men snäll och oförarglig på en kvalitativ grund. Elegant. Anders: Vegetala hintar, citrus, agave, rostad choklad. Bra längd och överlag en bra fräsch kraft! Erik: Härliga agavetoner i en torr och strukturerad stil med fina solvarma örter, honung och citrus. Den här stilen gillar jag mycket. Balanserad och elegant men ändå tuff och tydlig med sitt ursprung.

Jose Cuervo Reserva de la Familia 38%

Nr 20286 / 999 kr / 91 Andreas: Smörkola, fat och nötter, lite choklad på smaken, pepprig med bra tequila-känsla på slutet. Christoffer: Underbar arom, påminner väldigt mycket om bourbon med kolatoner, rostade fat och vanilj. I gomseglet lirar vi i gränslandet mellan bourbon och tequila. Otroligt läcker, komplex och god tequila med inslag av arrak och choklad. Lång eftersmak. Anders: Rostade bourbontoner, kanderad fruktig och kola. Agaven gömmer sig lite men finns där. God med väckande aveclusta. Erik: Brynt smör är det första som slår mig. Torr med en fin jordighet och en försiktig citrus- och agaveton.

Patrón Reposado 40%

Nr 86595 / 659 kr / 91 Andreas: Örtig kryddig och vegetal med lite fat/mognad. Bra grepp och pepprighet på smaken. Lång och örtig finish. Christoffer: Fin och inbjudande doft med rondör, djup och elegans. Lätta fat, vanilj, kola, avrundade agave och ett snyggt pepprigt bett. En god, komplex tequila med visst djup. Anders: Torrt bitig men samtidigt inbjudande. Anis, agave och citruskola centrifugerat i lerkrusig utstrålning. Ligger mer mot ytan än djupet men är mycket god och avecig. Erik: Diskret tequila som vilar på sin elegans. Snygga citrustoner och ett fint pepprigt avslut.

Herencia de Plata Reposado 38%

Nr 77009 / 429 kr / 91 Andreas: Kryddig och pepprig med toner av örter och kronärtskocka. Bra bett och kryddighet på smaken, välintegrerade fat, varm och lång finish. Christoffer: Här kommer det fram lite mer bourbonfat igen, i kombination med citrus, agave, krondill och örter. Örtigt och kryddigt men på ett snällt vis. Anders: Syrligt nyanserad citrus och agave med whiskykanter. Torr elegans och snygg fräschör. Erik: Nougat, choklad och massor med vanilj från faten. Bjuder på mycket med aningen kort i eftersmaken.

Herencia Mexicana Reposado 40%

Nr 86353 / 479 kr / 91 Andreas: Aningen smörig och fatig doft men bra bett på smaken med kryddig agave-karaktär, lång och varm finish. Christoffer:Lite väl söt bakom faten, sirlig struktur med krydda och inslag av sötsur-sås och fat. Anders: Oj, sötsur taisåsig shake i näsan och sötrostade gamla rep och trätoner i gom. En exotisk tequila med en hel del förtjänster. Erik: Massor med rödfrukt, grape, knäckebröd, agave, paprika och en speciellt läcker rostad sälta gör den här Tequilan unik i sina smaker. Älskar den! Fantastisk elegant avslutning i ett milt regn av nymalen vitpeppar.

Casa Noble Tequila Reposado 40%

Nr 86379 / 539 kr / 91 Andreas: Söt doft av kola, konfekt, nötter och fat. varm och bred smak, rik och kryddig med anis, lakrits och en lång varm finish. Christoffer: Doftar trädäck från en varm bastu, i kombination med toner av kola, vanilj, agave, och lite melon-kaktus i en godistilltalande kombination. Ganska fyllig med rondör, lite kryddspets och bett! Anders:Stort omfång i smakupplevelsen. Jord(iga)gubbar, choklad, fat, vaniljkanderad kola och rik sötma som känns välplacerad. Smaskigt! Erik: Här ryms både gummitoner, paprika och choklad. Ändå på ett elegant vis. Gillar den torra stilen mycket och att sötman är nertonad. Härligt fin pepprighet i avslutet.

Tequila Reserva 1800 Reposado 38%

Nr 92215 / 369 kr / 89 Andreas: Lite tistel, peppar, lakrits, kryddor, viss mognad och en nötig ton, viss sötma på smaken, mild pepprig finish. Christoffer: Klar kakturston med fatinslag och rondör. Fuktig, inbjudande, fin kaktussötma, kronärtskocka. God men inget som sticker ut. Anders: Mer som en blanco i gomkänslan. Trivsam men glänser inte. Erik: Mycket söt i doften. Fat, vanilj, kanel, fallfrukt… Håller ändå ihop rätt bra i smaken och avslutet.

Olmeca Altos Reposado 38%

Nr 86089 / 353 kr / 90 Andreas: Diskreta fat, peppar och torra kryddor, bra fat, bra bett, kryddig och lång finish utan sötma. Christoffer: Frisk och gräsörtig agave med en torr citrushint. Krydda och lite agave som sig bör, men ingenting som sticker ut. Anders: Snygg agave i citrus och lerig omgivning med chokladtopp. Balanserad, komplex och mycket god. Ja, snygg helt enkelt. Erik: Mild doft, elegant jordighet och råpotatis. Citrustonerna kommer i glaset, liksom agave och den där lilla söta tonen från solvarm timjan och vanilj. Tequilan växer fram till en elegant, klok och komplex dryck som är väldigt god.

RELATERAD LÄSNING