Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sveriges första CO2-neutrala snacksproduktion: Nu lyfter Estrella sitt klimatinitiativ ”Bara schyssta snacks!”

Sveriges första CO2-neutrala snacksproduktion: Nu lyfter Estrella sitt klimatinitiativ ”Bara schyssta snacks!”

av Livets Goda

Sveriges första snackstillverkare driver sedan 2020 även Sveriges första koldioxidneutrala snacksproduktion. Men det är bara en del i Estrellas klimatinitiativ som handlar om att ta ansvar för hela produktionskedjan.

Transparens och helhetsansvar är centrala begrepp när Estrella öppnar upp om klimatinitiativet, ”Bara Schyssta Snacks” Det handlar om att öka medvetenheten kring hur snacksens resa ser ut och vad Estrella gör för att göra den mer hållbar. Hela vägen från jordbruk till färdig produkt i butikshyllan. En del saker kan företaget redan sätta check på men ett stort arbete återstår för att minska produkternas klimatavtryck. Att Estrella har nått sitt mål med en koldioxidneutral produktion i Göteborg 2020 är något som de flesta snackskonsumenter inte vet om. CSR Marketing Manager Josefin Hugosson kommenterar,

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor i många år och det viktigaste är att vi gör bra saker! Men vi vill också bli bättre på att kommunicera vad vi faktiskt åstadkommit och vad vi arbetar med just nu. Genom att lyfta vårt hållbarhetsarbete kan vi förhoppningsvis inspirera andra företag i branschen och samtidigt göra konsumenten mer medveten om hur klimatavtrycket för snacks ser ut.

Förnybara energikällor en viktig del för framtiden

Redan hösten 2017 tecknades ett avtal för leverans av biogas till fabriken i Göteborg. Sedan dess har Estrella minskat andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen som används i produktionen med 94%. 2020 tog företaget nästa steg och tecknade avtal om leverans av miljö-el och för att kunna uppnå neutralitet har man valt att klimatkompensera den gasol som används vid tillverkning av popcorn. Den utgör dock endast 0,2 procent av den totala energiförbrukningen. Energifrågan är högt prioriterad på Estrella och Ingela Fondin som är Miljö- och energiansvarig kommenterar,

– För vårt strategiska hållbarhetsarbete är energifrågan oerhört viktig och vi jobbar hårt för att minska vår klimatpåverkan vid produktion. En CO2-neutral produktion här i Göteborg har varit ett tydligt miljömål och vi är stolta över att ha tecknat avtal för energikällor som är förnybara. På så sätt ingår koldioxiden i ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte förändras.

Estrellas Klimatinitiativ:

Våra chips ska smaka gott utan att det sker på planetens bekostnad. Under flera år har vi därför arbetat målinriktat för att minska vår klimatpåverkan. Vi tar ett helhetsgrepp om miljöfrågan där varje del av produktionskedjan synliggörs. Vi har redan nått flera milstolpar men är långt ifrån klara. Vi tänker fortsätta arbeta för att våra chips ska bli både godare och schysstare.

Ett urval av Estrellas uppnådda miljömål

  • Koldioxidneutral snacksproduktion i Göteborg
  • Biologiskt avfall blir ny förnybar energi
  • Nej till palmolja
  • Certifierade potatisodlare
  • Kartlagt produktionskedjans klimatavtryck för potatischips
  • Minskad plastmängd i påsarna

Detta jobbar Estrella med nu

  • Fortsätta mäta klimatavtrycken
  • Minska och optimera energiförbrukningen i produktionen
  • Fortsätta minska mängden plast i påsarna
  • Alla påsar ska kunna återanvändas eller återvinnas till nya plastförpackningar 2022 (Plastinitiativet DLF, Sverige)

Läs mer på estrella.se/schyssta-snacks

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING