Japan är berömt för sitt risvin, sake, och för exklusiv maltwhisky, men att man också producerat vin i landet i mer än hundra år vet inte alla. Grace Winery är en av de ledande producenterna och grundades redan 1923. Grace ligger i staden Katsunuma två timmars tågresa söder om Tokyo i de ”japanska alperna”. Här odlar man en del internationella druvor, men det är vin av druvan koshu som är paradgrenen. Shigekazu Misawa, som leder företaget, är en av pionjärerna och den som först började göra ett torrt kvalitetsvin av koshu. Druvan är den enda äkta vindruva man funnit i Asien, och troligen har den kommit via Sidenvägen till Japan för mer än tusen år sedan. Den vackert rosaskimrande koshu användes som bordsdruva i nästan 900 år innan man provade att göra vin av den. Dottern i familjen, Ayana Misawa, är vinmakare på Grace Winery. Hon är bara 32 år gammal men har hunnit med vinmakarstudier i såväl Japan som Bordeaux och Sydafrika. Dessutom har hon praktiserat på vingårdar som Cape Point i Sydafrika och Catena Zapata i Argentina, och följt vinmakning i Australien, Nya Zeeland och Bourgogne. I sina viner kombinerar hon de internationella erfarenheterna med japanska traditioner. Målet är att skapa viner som har samma harmoni och elegans som präglar den japanska maten. Grace Koshu har uppmärksammats och uppskattats av internationella vinkändisar som Jancis Robinson och Robert Parker, och några bedömare har jämfört det med en elegant Muscadet från Loire. Nr 6601 Grace Koshu 2012, 75 cl, 149 kr
Sveriges första japanska vin – Grace Koshu
490
Förra artikeln