Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sveriges mathantverkare bjöd på hög kvalitet i 2021 års SM

Sveriges mathantverkare bjöd på hög kvalitet i 2021 års SM

av Livets Goda

På onsdagskvällen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk på Frösö Park Hotel i Jämtland där tävlingen i år hållits. Sammanlagt bedömdes över 500 produkter från 175 mathantverksföretag i 44 klasser av olika jurygrupper. – Det är världsklass på svenskt mathantverk, sa kocken Tareq Taylor, som i dagarna utsetts till ambassadör för Eldrimner och mathantverket. Att så många mathantverkare väljer att vara med i tävlingen gläder tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

– Att tävla innebär dels spänning samt medaljchans och dels är det ett tillfälle att få värdefull återkoppling från juryns experter som kan användas i produktutvecklingen. Många tävlingsdeltagare berättar att bedömningsseminariet som hålls efter tävlingen givet dem viktiga nycklar för framtiden, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Rutinerade unga bagare dominerade surdegsbrödens prispall
Bagare från Jämtland lyckades bra i klasserna med hårt bröd. Undersåkers Bröd vann klassen för hårt bröd. Klassen för hårt tunnbröd vanns av paltbrödet från Halvar-Jönsgården i Börtnan.
En annan jämtländsk bagare som lyckades mycket bra med sina bröd är Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelev Maja Olsson som driver Majas Skafferi i Undersåker. Hennes bröd tog guld i smaksatt surdegsbröd och silver i kulturspannmålsklassen med Bybrödet med Ölands lantvete och svedjeråg. Maja är en av de unga bagare som redan har mycket rutin och som dominerade surdegsbrödens prispall. Hennes goda vän och kollega Lilian Sagerfors som driver Ekenäs hantverksbageri i Ljungbyholm vann i råg och veteklassen. – Vi hittade varandra via våra brödbilder på Instagram, blev vänner och nu peppar vi varandra till att förbättra våra bröd, säger Maja Olsson. En annan ung bagare som tagit medalj tidigare är Märta Westling från Hjulsjö 103 i Hällefors. I år tog hennes bröd brons i veteklassen.

I startfältet fanns också tidigare vinnarbagerier som lyckades bra även i år. Cum Pane i Göteborg vann klassen för kulturspannmål med ett bröd med enkorn och Ölands lantvete. Tidigare vinnare som Rådmansö Bageributik i Norrtälje, Boställets Vedungsbageri i Maspelösa Park Konditori i Bromma och Järvsö Gårdsbageri tog flera medaljer.

– Det är alltid väldigt roligt att smaka sig igenom Sveriges brödkarta på en och samma dag, säger juryordföranden och bagaren Sébastien Boudet.

Hantverksdryck introducerades som ny klass i år I klassen bär- och fruktdryck var det ett stort och blandat startfält med 20 tävlande produkter med allt från nektar till smaksatt äppelmust, huttar och bärjuicer. Här blev det delat guld mellan den smaktäta dessertdrycken Hjortron från Jokkmokksbär och den sommarsmakande drycken Äpple/Jordgubb från Röda äppelboden Musteri Mörrum. Bronset gick till nystartade Skogaby Lantbruk som gick Eldrimners utbildning Starta eget mathantverk 2020. Röda Äppelboden tog trippla medaljer då de även tog hem både guld- och silvermedalj klassen äppelmust.

Juryordföranden i klasserna för Bär och fruktdryck sensorikern Mats Carlehög från matforskningsinstitutet Nofima i Norge var entusiastisk över alla bidrag och den variation som i år spände brett från mer innovativa drycker till de mer klassiska rena dryckerna. – Igen visar mathanverkarna stolthet över dom bär och frukter som växer i vårt land och förädlar dom till en dryck vi konsumenter kan njuta av, säger Mats Carlehög.

Full pott till guldglassen
I glassklassen blev det full pott till guldmedaljören Geteriet från Västerbotten med deras glass med getmjölk och åkerbär. Det är den godaste glassen juryordföranden, mästerkonditorn och chokladmakaren Gustaf Mabrouk någonsin smakat på i SM. Han var ordförande för tre klasser, Glass och sorbet, Godis och Dessertsås och var mycket imponerad av hur hantverken som presenterades bara blir bättre och bättre.

– Kvaliteten i klasserna har rakt igenom förbättrats otroligt mycket. Vidare så är det verkligen en ynnest att få se och smaka så många olika variationer och kombinationer i alla dessa fantastiska hantverk. Vi ska vara stolta över den djupa kunskapen i förädling vi svenska hantverkare besitter, säger Gustaf Mabrouk.

Vegetariska produkter är årets innovativa trend
I klassen för Innovativt mathantverk kan man i år se en tydlig trend med vegetariska produkter på svenska råvaror, som exempelvis tempeh på svenska bönor, seitan på svenskt vete och burgare på svensk sötlupin samt produkter av kålrot. – Mathantverkarna är i framkant i det moderna köket med de nya självklara råvarorna, som bönor och alger. Kunskapsnivån är hög och höjs hela tiden hos producenterna. Allt som lämnas in är väl genomtänkt, säger kocken och juryordföranden Ulrika Brydling.

De garvade mejeristerna vann De närmast guldpläterade Orranäs Gårdsmejeri och Skärvångens byamejeri var två av de som fick förnyade guld på sina ostar. Skärvången bland annat för sin Vit Caprin, en halvhård osttyp av getmjölk med vitt mögel. Kerstin Johansson, mejerist på Almnäs Bruk, var ordförande i klassen Pressade ostar. Hon gladdes stort över den höga kvaliteten på årets tävlande.

– Ostarna håller verkligen hög klass, det är tveklöst så att vi är duktiga på hårdostar i Sverige. Och hårdost är ju tydligt närvarande i vår svenska kultur och historia, säger hon. Sofia Ågren som är branschansvarig för mejeri på Eldrimner arbetar med tävlingens mejeriprodukter.

– Det är verkligen en glädje att få ta emot alla hantverksostarna i tävlingen. Vi vet ju att varje produkt är resultatet av mathantverkarens hårda arbete och kunskap. Och det blir en sådan högtidlig stämning av förväntan i luften när man presenterar ostarna för jurygrupperna, det är häftigt, säger Sofia Ågren.

Enbär, isterband och nordiska smaker på frammarsch
Den syrliga korvklassikern isterband kan tillverkas på olika sätt. I färsskorvklassen, som i år hade det enskilt största startfältet inom charkuteri, vann ett färskt isterband med korngryn och kraftig pigg färg av rödbeta, som är kreerad av Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelev Niklas Bonnevier, som driver Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö. Bland de värmebehandlade korvarna knep ett varmrökt isterband förstaplatsen; Enebackens Isteband från Diléns saluhall. Den varianten var utan korngryn och juryordföranden Mattias Jonsson, som är kock på Saluhallen i Östersund var lyrisk.

– Äntligen ett isterband för alla glutenallergiker. Vi i juryn längtade efter dillstuvad potatis och mer isterband. Att uppnå den rätta taggigheten och konsistensen utan korngryn imponerade på juryn, säger Mattias Jonsson.

Att det varit ett år med storslam för isterbandet konstaterar Eldrimners branschansvarige för charkuteri Tobias Karlsson.
– De nordiska smakerna är på frammarsch på fler sätt. Både inom lufttorkat kött, lufttorkad korv och värmebehandlat kött har andelen rökta produkter blivit betydligt fler och många mathantverkare söker inhemska smaksättare. Enbär är åtets trendkrydda bland hantverkscharkuteristerna, summerar Tobias Karlsson.

Företag från Gävleborg dominerar prislistan
Flest deltagande företag kom från Gävleborgs län, men även Skåne, Västra Götaland och Jämtlands län hade många deltagande företag och det avspeglas även i medaljlistan. (Se bilaga och eldrimner.com.) Allra flest medaljer delades ut till mathantverkare från Gävleborg, som tog hem totalt 22 medaljer; 12 guld, 6 silver och 4 brons.

– Jag är stolt så jag spricker över alla våra grymma mathantverkare! I år har fler helt nya företagare lämnat in till tävlingen för första gången. Vi försöker peppa så många som möjligt att våga lämna in. Det krävs mod för att tävla, det ska man vara väl medveten om, eftersom det är mycket hårt jobb och massa kärlek nedlagt i produkterna. Och att bli bedömd är läskigt. Får man medalj är det superkul och får man utvecklingsmöjligheter presenterade för sig av proffs så får man råd till förbättringar och kan komma tillbaka nästa år, säger Linda Elverstig från Föreningen Matvärden som arbetar för att främja livsmedelsproduktionen i Gästrikland och Hälsingland.

Lotta tog medalj för artonde året i rad
Ett Gävleborgsföretag som tog medalj för 18 året i rad är Lotta-Boden i Loos. Lotta Persson, som driver Lotta-Boden, brukar varje år beställa en tårta med en speciell marsipanplakett som hon sedan ställer ut i ett särskilt skåp. I år lär det bli flera tårtor eftersom Lotta-Boden tog en dubbel i geléklassen och kammade hem både guld och silver, samt guld och brons i syltklassen. Guldsylten är en jordgubbssylt med enbart två ingredienser, som fick full pott av juryn.

– Jag har bedömt sylt och marmeladklasserna i en väldans massa år. Det har blivit fler och fler produkter för varje år och det var glädjande att vi i år dela ut maxpoäng till jordgubbssylten som vann syltklassen! En riktigt god sylt med endast två ingredienser, bär och socker i perfekt harmoni, säger Monika Ahlberg, kock, matskribent och juryordförande. I Gävleborg gläds man mycket över sina framgångsrika företag som sätter hela det gastronomiska Gävleborg på matkartan.

– De är också en inspiration för alla nya som vi hoppas på ska starta med att föda upp djur, odla, fiska, baka, syra, och förädla i länet, säger Linda Elverstig. Ett annat Gävleborgsföretag som lyckades mycket bra är Bergmans fisk och rökeri i Saltharsfjärden, som vann samtliga tävlingsklasser. – Bergmans fisk och rökeri i Saltharsfjärden är en fiskarsläkt med en hundraårig kunskap från fiske och förädling som visar sig komma väl till pass vid årets SM-tävling, säger Aksel Ydrén som är branschansvarig för fiskförädling på Eldrimner.

Huvudsakligen svensk fiskråvara i tävlingen
Juryordförande för fiskförädlingsklasserna var Ilona Miglavs, som är ubildningskoortdinator och kvalitetsansvarig på Hanssons/Svensk Fisk och hade tillsammans med sin jurygrupp ansvaret för att bedöma varmrökt fisk och inlagd fisk.

– När det gäller varmrökt så var längesedan vi såg så många beredda produkter som inte var tillverkade av den norska, odlade laxen. Till vår glädje var det huvudsakligen svenskodlad eller vild fisk från svenska vatten. Alla produkter visar på en utsökt hantverksskicklighet och respekt för råvaran, säger Ilona Miglavs. Klassen Inlagd Fisk omfattade i år sju produkter.

– Här var det den klassiska sillinläggningen som helt dominerade och detta är ett led i att skapa ett ökat värde för sillen. Goda sillinläggningar kan vara knepiga att få till och kräver noggrannhet och omsorg om råvaran. Samt, inte minst, finlir när det gäller balans mellan kryddor och syra. Naturligtvis utsåg vi en värdig vinnare! Kommande år ser vi fram emot klassiska inläggningar med mer vågade arter, säger Ilona Miglavs.

Medaljregn över Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelever
Flera av Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelever belönades med medaljer för sina produkter. Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. De förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten. Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Eldrimners definition av mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

Bland annat tog förra årets yrkeshögskoleelev Karin Liljegren som driver Eskilstuna Matkultur dubbla guld både i klassen kryddad marmelad och i klassen mjölksyrat. Juryordföranden Jens Linder, som är kock och matskribent, gläds över att antalet mjölksyrade tävlingsprodukter ökat så mycket och att produkterna generellt håller en så hög och jämn kvalitet. Även den tidigare bagareleven Maja Olsson som driver Majas skafferi i Undersåker, tidigare mejerieleven Jörgen Appelgren som driver företaget Fabrikör Appelgren i Stockholm och Borlänge och tidigare charkuterieleven Niklas Bonnevier som driver Gulo Gulo Charkuteri i Järvsö tog medaljer.

– Jag är otroligt glad och stolt över att så många produkter tillverkade av Eldrimners tidigare yrkeshögskolelever tar medaljer i årets SM. Utöver de tidigare elevernas egna driv, ambition och kunskap visar vinsten även att Eldrimners yrkeshögskoleutbildning håller hög klass och kvalité. Vi ser fram emot våra tidigare elevers fortsatta resa som mathantverkare, säger Katrin Sahlin, som är utbildningssamordnare på Eldrimner.

Svenskt mathantverk är bäst i världen säger Tareq Taylor
I samband med SM i Mathantverk föreläste kocken och mathantverksälskaren Tareq Taylor och han passade också på att provsmaka några av tävlingsprodukterna. – Jag gick igenom rummet där jurybedömningarna skedde och jag åt den ena grejen efter den andra och vissa grejer, det är så bra. Det är världsklass på de här produkterna. Mathantverk i Sverige är bland det bästa i världen och det är på tiden att vi vågar säga det, säger Tareq Taylor, som i samband med sin föreläsning även utsågs till ambassadör för Eldrimner och mathantverket.

Listan på alla medaljörer och motiveringar finns i bilagan och på eldrimner.com.

Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner.

RELATERAD LÄSNING