Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sveriges mest romantiska maträtt är korad

Sveriges mest romantiska maträtt är korad

av Livets Goda

Oxfilé och potatis är den mest romantiska maträtten enligt svenskarna, det visar en färsk Sifo-undersökning som ViktVäktarna låtit göra. Om enbart kvinnorna får önska är det däremot en annan rätt som ska serveras på årets mest kärleksfulla dag.

ViktVäktarnas senaste Sifo-undersökning visar att svenskarnas största önskan inför alla hjärtans dag är att bli bjuden på middag – det uppger 15 procent. Lika många önskar kort och gott att partnern kommer ihåg dagen.

  • Vägen till hjärtat går genom magen brukar man ju säga. God mat är starkt förknippat med glädje och social gemenskap – och för dem som vill koppla av från vardagens måsten blir den romantiska måltiden såklart extra betydelsefull, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna.

Vad svenskarna vill bli bjudna på – eller bjuda på – när stämningen ska vara lite extra kärleksfull, skiljer sig mellan de svarande. Den maträtt som flest tycker är mest romantisk är oxfilé och potatis, det uppger nära en av fyra (23%). Betydligt fler män (26%) än kvinnor (19%) vill dock ha kött och potatis. Kvinnornas lista toppas i stället av en annan maträtt – skaldjur med aioli (20%), vilket inte är lika populärt bland männen (18%).

Oxfilé i norr och skaldjur i väst

Vilken maträtt som är mest romantisk skiljer sig även lokalt. I Övre Norrland är man särskilt förtjust i oxfilé och potatis (38%) medan västsvenskarna föredrar skaldjur med aioli (22%). I Stockholm och Göteborg är det skaldjur med aioli som är mest romantiskt; 21 procent av stockholmarna och 20 procent av göteborgarna uppger detta. I Malmö föredrar dock flest (22%) oxfilé och potatis till en romantisk middag.

Hela listan:

Oxfilé med potatis                                                23%

Skaldjur med aioli                                                18%

Torskrygg med skirat smör                                13%

Musslor i vitvinssås                                              8%

Krämig kycklinggratäng                                       5%

Vegetarisk lasagne                                               4%

Tryffelpizza                                                             4%

Hemmagjorda hamburgare                                4%

Chèvre- och valnötssallad                                   3%

Färska vårrullar                                                     2%

Revbensspjäll med bakad potatis                     1%

Bas                     1 171

Helstekt oxfilé med potatiskaka och fyllda tomater
4 portioner

Ingredienser:
600 g potatis
2 dl matlagningsbas, typ Milda mat 4%
1 ägg
3 msk riven lagrad ost 17%
500 g oxfilé
1 msk flytande margarin
8 cocktailtomater
4 msk färskost 11%
1 msk hackad basilika
blandad sallad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis tunt, gärna med mandolin. Lägg potatisen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Vispa samman matlagningsbas och ägg. Krydda med salt och peppar och häll över potatisen. Strö över osten och ställ formen i ett vattenbad i mitten av ugnen tills potatisen blivit mjuk, ca 40 minuter. Sänk värmen i ugnen till 150°. Putsa oxfilén och bryn runt om i margarin. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en ugnsfast form och sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48-50° (för rare), 56-58° (för medium) eller 68-70° (för well done). Ta ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skivas upp. Rör samman färskost och basilika. Krydda med salt och peppar. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Fyll tomaterna med färskosten. Servera köttet med potatiskakan, fyllda tomater och sallad.

Vitlöksräkor med chiliaioli
4 portioner

Ingredienser:
Vitlöksräkor
4 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
4 tsk pressad citronsaft
salt
300 g skalade stora räkor

Chiliaioli
½ röd chili
4 msk lättmajonnäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk pressad limesaft

Sallad
2 tsk olivolja
2 tsk dijonsenap
4 msk balsamvinäger
2 tsk flytande honung
salt & peppar
sallad

Gör så här:

Pressa vitlöksklyftor och blanda ihop med olivolja, pressad citronsaft och salt. Lägg räkorna i en påse och häll över marinaden. Låt marinera i kylen minst 15 minuter. Kärna ur och finhacka chili. Blanda ihop majonnäs med chili, pressad vitlök och pressad lime. Vispa ihop olja, senap, vinäger och honung till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop med salladen. Hetta upp en panna och fräs hastigt räkorna i marinaden. Servera med sallad och aioli.

Tips! Detta rätt är perfekt som förrätt eller ihop med andra tapas.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19–22 januari 2023. Totalt intervjuades 1172 personer i åldern 16–79 år. Av dessa uppger 744 att de får friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Om ViktVäktarna
ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Besök www.viktväktarna.se

RELATERAD LÄSNING