Hem Nyheter Sveriges nationalsnus utsett

Sveriges nationalsnus utsett

av Livets Goda

I juni månad genomförde Snusbolaget en omröstning om vilket snus som ska anses vara Sveriges nationalsnus. En tydlig trend är att nikotinportioner tar plats på topplistan och därmed in den svenska folksjälen bland snusare. 

Snus engagerar det svenska folket. Under våren fick Sveriges snusare möjlighet att tycka till och rösta fram landets favoritsnus. De snussorter som hade nominerats till omröstningen utgjordes av de trettio mest sålda snussorterna under 2021. Tidigt under omröstningen visade sig tobaksfritt snus ligga i täten. På femteplats hamnade slutligen Velo (f.d. Lyft) Ice Cool Mint Slim Strong – vilket är en vit, smakrik nikotinportion utan tobak.

Trots det tobaksfria snusets ökande popularitet, drog klassikern General Original Portion ifrån och tog hem utnämningen som Sveriges nationalsnus med 24 procent av rösterna följt av Knox White Portion. På femteplats hamnade den tobaksfria nikotinportionen Velo (f.d. Lyft) Ice Cool Mint Slim Strong.

Sveriges nationalsnus, topplista:

  1. General Original Portion
  2. Knox White Portion
  3. Lundgrens Skåne Vit Portion
  4. Lundgrens Norrland White Portion
  5. Velo (f.d. Lyft) Ice Cool Mint Strong
  6. XR Göteborgs Rapé Slim White Portionssnus
  7. Granit Stark Vit Portion
  8. LD Salmiak Portion
  9. Lundgrens Skåne Stark Vit Portion
  10. Knox Blue White Portion

Resultatet speglar den fortsatt starka ökningen för nikotinportioner, vilket till stor del är en följd av att allt fler väljer att sluta röka och söker mindre skadliga alternativ, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Det finns få undersökningar som visar hur vanligt användning av nikotinportioner är, men Snusrapporten visar att tobaksfritt stod för 28 procent av de sålda dosorna på Snusbolaget.se under 2021.

Bakgrund: https://www.snusbolaget.se/snusjournalen/rosta-fram-sveriges-nationalsnus/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING