Hem Nyheter Sveriges tre populäraste tårtor

Sveriges tre populäraste tårtor

av Livets Goda

Tårtor är en riktig klassiker på svenska tillställningar. Tårtan utgör ofta en av höjdpunkterna på tillställningar såsom födelsedagsfesten, studentfirandet, kräftskivan eller bröllopet. En tårta är menad att delas i flera bitar. Detta gör tårtan till en perfekt efterrätt när man är flera stycken. Ett motsvarande bakverk som endast avser en portion kallas för bakelse.

En tårta består av minst en botten, fyllning och är ofta fint dekorerad. Är du sugen på att testa att baka någon av tårtorna nedan, eller söker inspiration på tårtor till ditt nästa event? Dintarta.se erbjuder tårta i Stockholm för dig som helst vill slippa stöket i köket, och erbjuder även dekorationer att köpa till ditt eget bak.

Med tanke på svenskars förkärlek till fika är det självklart att vi som land även har några favorittårtor. Här kommer våra tre mest sålda eller bakade svenska tårtor i ordning:

Prinsesstårta
På första plats har vi vår älskade prinsesstårta som står för 70 % av alla de bakverk som säljs i svenska konditorier. Det säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor årligen.
Denna klassiker består av en sockerkaksbotten, vispgrädde, vaniljkräm och ett överdrag av marsipan. På senare tid har man även börjat med ett lager sylt.

Prinsesstårtan är en svensk tårta. Det var hushållslärarinnan Jenny Åkerström som kom på receptet i början av 1900-talet. Till en början kallades tårtan för grön tårta. Detta efter den klassiska gröna marsipanen som täcker tårtan. Namnet ändrades till prinsesstårta då tre prinsessor som gick i Jennys klass var så pass förtjusta i den.
Nu för tiden måste inte alltid marsipanen vara grön. Den anpassas ofta efter tillställning. Till studenten får du den vit utformad som en studentmössa, och till påsk kan du få en gul.

Gräddtårta
På andra plats har vi en tårta som vi gärna bakar hemma likväl som vi köper, nämligen gräddtårtan.
En gräddtårta består av sockerkaksbottnar med fyllning mellan lagren som man sedan garnerar med vispad grädde.
Detta är en klassiker som både är lätt att baka själv men som också går att variera. Fyllningen kan bestå av grädde, vaniljkräm, sylt, chokladpudding, vispad grädde, bär och så vidare. Endast fantasin sätter gränser.
Till dekoration kan man använda allt från godis, ätbara blommor till sockerpasta.

Pinocchiotårta
På tredje plats har vi en stark kandidat som ofta kommer fram på sommaren – nämligen Pinocchiotårta! Denna favorit kallas också för herrgårdstårta, Glömmingetårta, sommartårta eller Brittatårta – kärt barn har många namn som man brukar säga.

En Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med en sockerkaksbotten. Man fyller tårtan med grädde och bär. Detta gör den till en perfekt sommartårta som gästerna inte kan motstå.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING