Hem Mat & Restaurang Sverigeskafferiet gör delikatesser av kungens frukt

Sverigeskafferiet gör delikatesser av kungens frukt

av Livets Goda

Utgångspunkten för Sollidenkollektionen är Sverigeskafferiets kärlek till förstklassiga råvaror. Lasse och Pia Schönemyr startade Sverigeskafferiet 2007 för att de ville lyfta fram svenska smaker och visa dess potential som moderna och eleganta gourmetprodukter. Pesto, hoisin och hickory i all ära, men varför inte låta svenska ursmaker ta större plats i finsmakarsammanhang, tänkte Lasse och Pia som har ett gediget förflutet inom restaurangbranschen. Krögarduon ställde sig vid spisen och började experimentera. Idag brinner de för att svenska gourmetprodukter ska få sin rättmätiga plats på delikatesshyllan. – Självklart blir det en extra krydda när några av ingredienserna har kungligt ursprung. Och vi väljer i möjligaste mån att förädla råvarorna lokalt för att inte belasta miljön med långa transporter. Närproducerat känns rätt i magen på många sätt, säger Lasse Schönemyr. Från stjärnkockar till regering: Många har redan upptäckt Sverigeskafferiet och dess produkter. Under EU-ordförandeskapet valde Regeringen att skicka med delegaterna 3500 svenska smakminnen ut i Europa. Likaså använde Årets kock 2010, Gustav Trädgårdh, Sverigeskafferiets rapsolja till sin vinnande varmrätt. – Vi är själva kräsna och vet att endast det bästa är gott nog. Med smak av kunglig frukt i burkarna, och nöjda gourmetkockar bland våra användare, känns det som att vi är på rätt spår, säger Pia Schönemyr. Egen delikatessfabrik: Sverigeskafferiet är noggranna med att hålla kontakten med ursprunget, hantverket och respekten för råvaran. – Genom att låta svenska klassiska ingredienser möta internationella influenser uppstår något nytt. Vi skapar på så vis ett modernt och smakfullt kulturarv, säger Lasse Schönemyr. Som ett led i lusten till nyskapande smaker, startar Sverigeskafferiet inom kort småskalig tillverkning i en egen delikatessfabrik i Fjärås utanför Göteborg. Här finns närheten till Fjäråspepparroten som Lasse och Pia gärna använder som smaksättning i sina delikatesser. Den öländska chutneyn har precis tappats upp på burkar – det är dags för premiär. – Nu släpper vi Sollidenkollektionen och njuter ett stycke kunglig sommar mitt i smällkalla vårvintern, säger Lasse Schönemyr

RELATERAD LÄSNING