Sverigeskafferiet gör delikatesser av kungens frukt

Livets Goda 25 Feb, 2010
Mat och Restaurang Det västkustbaserade familjeföretaget Sverigeskafferiet har fått ett exklusivt tillstånd att plocka kungens fruktskördar och omvandla frukterna till svenska delikatesser. Den 19:e mars, 2010, släpps Sollidenkollektionen i noggrant utvalda butiker.
Utgångspunkten för Sollidenkollektionen är Sverigeskafferiets kärlek till förstklassiga råvaror. Lasse och Pia Schönemyr startade Sverigeskafferiet 2007 för att de ville lyfta fram svenska smaker och visa dess potential som moderna och eleganta gourmetprodukter. Pesto, hoisin och hickory i all ära, men varför inte låta svenska ursmaker ta större plats i finsmakarsammanhang, tänkte Lasse och Pia som har ett gediget förflutet inom restaurangbranschen. Krögarduon ställde sig vid spisen och började experimentera. Idag brinner de för att svenska gourmetprodukter ska få sin rättmätiga plats på delikatesshyllan. – Självklart blir det en extra krydda när några av ingredienserna har kungligt ursprung. Och vi väljer i möjligaste mån att förädla råvarorna lokalt för att inte belasta miljön med långa transporter. Närproducerat känns rätt i magen på många sätt, säger Lasse Schönemyr. Från stjärnkockar till regering: Många har redan upptäckt Sverigeskafferiet och dess produkter. Under EU-ordförandeskapet valde Regeringen att skicka med delegaterna 3500 svenska smakminnen ut i Europa. Likaså använde Årets kock 2010, Gustav Trädgårdh, Sverigeskafferiets rapsolja till sin vinnande varmrätt. – Vi är själva kräsna och vet att endast det bästa är gott nog. Med smak av kunglig frukt i burkarna, och nöjda gourmetkockar bland våra användare, känns det som att vi är på rätt spår, säger Pia Schönemyr. Egen delikatessfabrik: Sverigeskafferiet är noggranna med att hålla kontakten med ursprunget, hantverket och respekten för råvaran. – Genom att låta svenska klassiska ingredienser möta internationella influenser uppstår något nytt. Vi skapar på så vis ett modernt och smakfullt kulturarv, säger Lasse Schönemyr. Som ett led i lusten till nyskapande smaker, startar Sverigeskafferiet inom kort småskalig tillverkning i en egen delikatessfabrik i Fjärås utanför Göteborg. Här finns närheten till Fjäråspepparroten som Lasse och Pia gärna använder som smaksättning i sina delikatesser. Den öländska chutneyn har precis tappats upp på burkar – det är dags för premiär. – Nu släpper vi Sollidenkollektionen och njuter ett stycke kunglig sommar mitt i smällkalla vårvintern, säger Lasse Schönemyr

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet