Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Svin(n)smart julnyhet från Scan

Svin(n)smart julnyhet från Scan

av Livets Goda

I år lanserar Scan succéprodukten från förra året, Julskinka från Hållbarhetsgrisen på Halla gård, i en ny svinnsmart mindre förpackning med färdiga skivor. Den senaste mätningen av Hållbarhetsgrisen, som gjorts av forskningsinstitutet RISE, visar att produkterna ytterligare sänkt sitt redan tidigare låga klimatavtryck och därmed ligger lägre både svensk kyckling, ost och norsk lax.

Förutom en exceptionellt god djuromsorg och möjlighet för gårdens grisar att böka och beta utomhus när de vill, så är målet på Halla gård att hela tiden sänka gårdens och djurens klimatavtryck. När Hållbarhetsgrisen först lanserades 2020 så låg klimatavtrycket på 2,6/kg CO2e* per kilo kött vilket redan då var väsentligt mycket lägre än det internationella genomsnittet för gris på 8,4** och även den genomsnittliga siffran för svensk gris på 3,5**. Årets mätning av Hållbarhetsgrisen som gjorts av forskningsinstitutet RISE, visar att klimatavtrycket har kunnat sänkas ytterligare, bland annat tack vare att Halla gårds traktorer och maskiner nu drivs med fossilfria bränslen (HVO). Det nya värdet är 2,3/kg CO2e*** per kg kött vilket innebär att Hållbarhetsgrisens klimatavtryck nu är lägre än både svensk kyckling, ost och norsk lax****.

Ur ett hållbarhetsperspektiv så är Julskinkan från Hållbarhetsgrisen ett riktigt bra alternativ. Men det finns andra fällor kring julbordet som man bör undvika, till exempel matsvinnet. För att få en uppfattning om våra matvanor under julen så har Scan i samband med lanseringen av den färdigskivade julskinkan från Hållbarhetsgrisen tagit fram en undersökning som bland annat visar att många längtar efter att börja äta julskinka tidigare än vid själva julen. Hela 46,2% uppger till exempel att de skulle köpa julskinka mycket tidigare om de kunde köpa en mindre förpackning och inte behöva oroa sig för rester som kanske måste slängas. 44% uppger att just det är den största anledningen till att man slänger mat under julen – att man inte hinner äta upp den innan den blir dålig.

– Att så många som 46,2% undviker att köpa årets första julskinka när de är sugna på det på grund av rädsla för svinn är ju väldigt synd. Att man nu kan köpa Julskinkan från Hållbarhetsgrisen i en mindre och därmed mer svinnsmart förpackning känns därför extra roligt eftersom vi ju såklart vill att man ska kunna njuta av exempelvis en julskinkemacka så fort den där första julstämningen infinner sig, säger Per Dalborg, kategorichef på HKScan Sverige. I och med lanseringen bidrar vi i dubbel bemärkelse till att många familjers julfiranden i år kommer vara mer hållbara. Det är vi stolta över, fortsätter Per Dalborg.

OM HÅLLBARHETSGRISEN
Hållbarhetsgrisen är namnet på de fläskprodukter som kommer från den nytänkande gården Halla gård i Västergötland. Gården drivs av bonden Anders Gunnarsson som lägger stort fokus på djuromsorg och gårdens hållbarhetsarbete. Grisarna på Halla gård har bland annat möjlighet att böka och beta fritt utomhus året om. Gården odlar själv proteinrikt djurfoder i form av åkerböna och lupin och undviker på så sätt importerat, sojabaserat foder. Djurens gödsel försörjer gårdens egen biogasanläggning med råvara som sedan blir näring till gårdens odlingar. Biogasen producerar värme och el som försörjer gårdens alla byggnader och hus i omgivningen. På gården främjas också den biologiska mångfalden genom blommande grödor. Resultatet blir fläskprodukter av högsta kvalitét med lågt klimatavtryck.

Detta slänger svenskarna mest från julbordet:

• Sill 22,7 %
• Potatis 18,4 %
• Bröd 16,5 %
• Rödbetssallad 14,9%
• Prinskorv 14,5%
• Julskinka 12%

Klimatavtryck – kg CO2e/kg benfritt kött
* RISE LCA Hållbarhetsgrisen 2020, ** Gerber ET. AL. 2013, Landquist ET. AL. 2020, *** RISE LCA Hållbarhetsgrisen 2021, ****RISE klimatdatabas för livsmedel v 1.7 2020.

RELATERAD LÄSNING