Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Swedbanks matkasse: Fortsatt ökade matkostnader för hushållen

Swedbanks matkasse: Fortsatt ökade matkostnader för hushållen

av Livets Goda

Swedbanks matkasse steg med 4,7 procent från 5 967 till 6 248 kronor under perioden januari till och med augusti. Matpriserna pressar många hushåll, men den som är riktigt prismedveten kan få ner kostnaderna för matinköpen rejält. Det visar en ny rapport från Swedbank och sparbankerna.

Swedbanks matkasse

Foto: Livets Goda

Swedbanks matkasse visar vad maten kostar för olika hushåll och hur matpriserna varierar i landet. Sedan januari i år har matkassen stigit med 4,7 procent. Går man tillbaka till januari 2022 har livsmedelspriserna stigit med 22,6 procent.

— För många hushåll är maten den största löpande utgiften efter boendet. Matkostnaden har ökat kraftigt för alla, men i konor räknat har den ökat mest för barnfamiljer, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Mer än 2 500 kronor i ökade matkostnader för tvåbarnsfamiljen
Ett singelhushåll betalar idag 4 315 kronor i månaden för sin matkasse. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna och två tonåringar kostar matkassen 14 156 kronor i månaden. Det är en ökning med 534 kronor sedan årsskiftet och 2 534 kronor sedan januari 2022. Mest har priserna stigit för godis, glass och läsk. Geografiskt är prisskillnaden liten, matkassen kostar nästan lika mycket över hela landet.

Många kan pressa ner matkostnaden med 20 till 30 procent
De höga matpriserna i kombination med stora boendekostnader har fått många hushåll att se över både sin konsumtion och sitt sparande.

— Den höga inflationen svider i plånboken. Men för den prismedvetne finns goda möjligheter att begränsa effekten genom ändrat konsumtionsbeteende och inte minst smartare livsmedelsinköp, säger Arturo Arques.

Genom att välja livsmedelsbutik med omsorg, handla efter säsong och utnyttja alla lågprisalternativ, specialpriser och rabatter kan matkostnaden för de flesta minskas med 20 till 30 procent.

RELATERAD LÄSNING