Swedish Tonic Water - nu på 20 centilitersflaskor

Niklas Jörgensen 16 May, 2018
Övrigt Quinaquinaträdet har varit eftertraktat under flera sekel, från det att en gammal indiankur visade sig ha effekt mot malaria. Barken som innehåller kinin tuggades för att skydda sig och långt senare, under 1800-talet början, så lyckades två kemister identifiera och utvinna det verkande ämnet. Trädet som ursprungligen växte i Peru kom att planteras av holländarna på Java och man byggde sig en förmögenhet på barken som bland annat såldes i stora mängder till engelsmännen i Indien.


Kinin är ett bitterämne, en så kallad alkaloid, och sådana från växtriket har ofta använts i medicinskt syfte. De engelsmän som var utstationerade i Indien upptäckte att den dagliga dosen av kinin blev mer uthärdlig när den blandades ut och sedan var det såklart någon som kom på den briljanta tanken att man även kunde hälla gin i den. GT:n var född.

Idag är tonic water en storindustri och stilarna är många. Vissa med mer uttalad kininbitterbet, andra mer urvattnade och söta. Svenska Swedish Tonic har gett sig in på marknaden och buteljerar numer, i 20 cl-flaskor, sin tonic där de själva kokar barken med tillsats av agavesirap, enbär och citrusfrukter. Resultatet är en ljust bärnstensfärgad tonic, något som måhända vissa reagerar på då mer kommersiell tonic water alltid är vattenklar. Tänk typ kaffefilter som förr bara skulle vara vita av någon anledning, och klorerades.

Swedish Tonic Water

Swedish Tonic's färdigkokta version behåller sin naturliga färgnyans och har en svag grumlighet. Doften är hög, närmast blommig, med tydliga drag av olika citrusfrukter, kinin och en diskret enbärsnyans. Det finns även en solmogen känsla i doftintrycket, säkerligen uppbackad av agaven. I smaken ett oerhört fräscht, läskande intryck med viss sötma, kryddighet, mogna citrusfrukter och diskret kininkaraktär. Först i eftersmaken så smyger sig bitterheten fram och skänker extra djup till denna tonic water.

Är den sötare än exempelvis Fentimans eller Fever Tree's tonic water? Marginellt eventuellt, men det som särskiljer är istället den fräscha kinabarkstonen som Swedish Tonic har - och att man inte lägger vikten enbart på citrussyrlighet. Och sedan är agave ett mer karaktärsfullt sötningsmedel vilket avspeglas i slutprodukten. Vilken man föredrar beror helt på dagshumör men Swedish Tonic's version är utan tvekan ett måste för drinkblandaren.

Kika på Swedish Tonic's hemsida för att finna återförsäljare. 

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018
Artikelarkivet