Swedish Tonic Water - nu på 20 centilitersflaskor

Niklas Jörgensen 16 May, 2018
Övrigt Quinaquinaträdet har varit eftertraktat under flera sekel, från det att en gammal indiankur visade sig ha effekt mot malaria. Barken som innehåller kinin tuggades för att skydda sig och långt senare, under 1800-talet början, så lyckades två kemister identifiera och utvinna det verkande ämnet. Trädet som ursprungligen växte i Peru kom att planteras av holländarna på Java och man byggde sig en förmögenhet på barken som bland annat såldes i stora mängder till engelsmännen i Indien.


Kinin är ett bitterämne, en så kallad alkaloid, och sådana från växtriket har ofta använts i medicinskt syfte. De engelsmän som var utstationerade i Indien upptäckte att den dagliga dosen av kinin blev mer uthärdlig när den blandades ut och sedan var det såklart någon som kom på den briljanta tanken att man även kunde hälla gin i den. GT:n var född.

Idag är tonic water en storindustri och stilarna är många. Vissa med mer uttalad kininbitterbet, andra mer urvattnade och söta. Svenska Swedish Tonic har gett sig in på marknaden och buteljerar numer, i 20 cl-flaskor, sin tonic där de själva kokar barken med tillsats av agavesirap, enbär och citrusfrukter. Resultatet är en ljust bärnstensfärgad tonic, något som måhända vissa reagerar på då mer kommersiell tonic water alltid är vattenklar. Tänk typ kaffefilter som förr bara skulle vara vita av någon anledning, och klorerades.

Swedish Tonic Water

Swedish Tonic's färdigkokta version behåller sin naturliga färgnyans och har en svag grumlighet. Doften är hög, närmast blommig, med tydliga drag av olika citrusfrukter, kinin och en diskret enbärsnyans. Det finns även en solmogen känsla i doftintrycket, säkerligen uppbackad av agaven. I smaken ett oerhört fräscht, läskande intryck med viss sötma, kryddighet, mogna citrusfrukter och diskret kininkaraktär. Först i eftersmaken så smyger sig bitterheten fram och skänker extra djup till denna tonic water.

Är den sötare än exempelvis Fentimans eller Fever Tree's tonic water? Marginellt eventuellt, men det som särskiljer är istället den fräscha kinabarkstonen som Swedish Tonic har - och att man inte lägger vikten enbart på citrussyrlighet. Och sedan är agave ett mer karaktärsfullt sötningsmedel vilket avspeglas i slutprodukten. Vilken man föredrar beror helt på dagshumör men Swedish Tonic's version är utan tvekan ett måste för drinkblandaren.

Kika på Swedish Tonic's hemsida för att finna återförsäljare. 

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet