Hem Whisky & Bourbon Sydafrikansk gin från Distillery 031

Sydafrikansk gin från Distillery 031

av Livets Goda

2008 grundade Andrew Rall craft destilleriet Distillery 031. Namnet på destilleriet kommer av att just 031 är hamnstaden Durbans riktnummer, på Sydafrikas östkust. En plats som har en energi och fantastiska människor som lever i ett klimat som är öppet för kreativa möjligheter.

Andrews passion för att skapa en dryck genom det klassiska hantverket gestaltas i en tydlig Durban-smak och en upplevelse som låter en färdas dit på en smakresa. Produktiviteten på Distillery 031 är stor och dryckesutbud växer därefter. Flera spännande nyheter är på gång för lansering i Sverige och i artikeln här har chefredaktör Enquist grottats ner sig i 3 gin och en kaffelikör från destilleriet. Häng med…

Deras gin har funnits sedan 2018 på Systembolaget men har jobbat lite i skymundan.
D´urban Dry Gin 43% (500 ml / 82962 / 428 kr/ 90p) är en klassisk London Dry gin i stilen med enbär och citrus i grunden och sedan en mix av 10 botaniska produkter inklusive afrikansk nypon. Det ger det klassiska en aromatisk vinkling. Fina blommor och anis i sötman gör sitt och det är överlag en trivsam gin med stor avec känsla då det ligger tonictoner integrerat från start. Med andar ord, i en GT rekommenderas STOR del gin.

Nästa gin från 031, D´urban Barrel Aged Gin 43% (500 ml / Nr 82766 / 444 kr / 91p) är också en Sydafrikansk botanisk trädgårds blend i dry London stil med nypon inkluderat, men här lagrad i franska fat. Citrus, enbär och kryddnejlika ligger bra som fast grund i det aromatiskt botaniska vindarna. Sedan ger faten både en snygg vaniljpuff liksom en elegant textur med en subtil sötma med både nöt och anis i spelet. Snyggt och väldigt smakfull gin. Spetsat med Tonic utsökt, men lika angenäm som en avec med en apelsinskiva i.

Afrikansk Cascara, eller kaffekörsbär på svenska, är det röda, köttiga täcket runt kaffebönan och det är en av tillsatserna i D´urban Scarlet Gin 43% (500 / Nr 87516 / 434 kr / 91p). Det har också gett denna gin inslag av röda bär i dominansen av enbär och citrusfrukt. Skymtar även passande drag av kardemumma och ingefära i det hela och det är en ytterst intressant gin det här med skönt sug i finishen.   

Sist ut är destilleriets kaffelikör, som bygger på, citat:AA Grade, Single Origin, Arabica Coffee från Meru regionen i Tanzania. Heart of Darkness  22,5% (500 ml / Nr 82849 / 373 kr / 88p) är söt, rik och precis som det anstår en kaffelikör så har vi en dominant kaffekaraktär i alla smakhörn. Ta Tia Maria och addera mer densitet, lite mineraler och faktiskt lite lakritsskiftningar så landar ni här. Och jag föredrar ”här”, även om jag inte kan sluta fundera på när jag egentligen ska inta kaffelikör överlag. Men, värm den här, spetsa med lite irländsk whiskey och klä med lite krämigt vispad grädde så har ni en rätt skön Irish Coffee.

Destilleriets produkter på Systembolaget finner man här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING