Paul Cluvers ägor i Elgin
Under vårt besök i Sydafrika i höstas så imponerade Elgin-vinerna med sin fräschör och svalhet som främsta kännetecken och Livets Goda följde upp provandet på plats med att även testa de som finns tillgängliga i Sverige. Nedan finner du denna genomgång där de som är tillgängliga på Systembolaget kommer med artikelnummer och pris.
Julien Schaal
Julien är från Alsace där han också är verksam men har även en historik vid klassiska Bouchard Finlayson i Sydafrika där han gjorde en skörd. Det gav mersmak och Julien gjorde därefter vin i fem års tid med vännerna vid Newton-Johnson i Hemel-en-Aarde innan han och Paul Cluver fick till ett samarbete. Så idag delar han livet i Alsace med tid i Elgin. Det bästa av två världar. (Importör: Quaffable Wines)
2016 Mountain Vineyards Chardonnay (artikel 70148 BS, 179 kr) Annorlunda chardonnay med mycket betoning på växtläget med modellera, gula frukter och ett örtigt anslag i friskt saftig stil med läcker fräschör. Personligt. Frukten hämtas från två lägen, ett i Elgin, ett i Hemel-en-Aarde. 91/100
2016 Evidence Chardonnay (artikel 72966 BS, 239 kr) En storlek större och ett större djup får man med Evidence; en snyggt sval och diskret ekkryddig chardonnay med en touch av tropiskt även om syran mer snackar stenfruktsspråk. Finess. 92/100
Julien Schaals vingårdar i Elgin drivs tillsammans med Paul Cluver
Iona
Andrew Gunn bytte karriär och livet på en farm attraherade. Han hamnade i Elgin och vad han skulle odla var inte skrivet i sten. Tack och lov blev det vinrankor och det var uppenbarligen rätt val för Andrews vingårdar på högre höjd levererar strålande sauvignon blanc. (Importör: Vinunic)
2017 Sauvignon blanc (artikel 74706 BS, 149 kr) Stram och finessrik sauvignon blanc med krutröksnyanser, stenfrukt och pigga myntafriska örtinslag. Syran är saliverande och bygget är rakt igenom välgjort, rent och i en stil som talar till oss. 91/100
Paul Cluver
Familjeföretaget Cluver har en historia i Elgin tillbaka till slutet av 1800-talet och har fokus på kallklimatsdruvor samt aromatiska sorter som riesling och gewurztraminer. De senaste åren har man tagit rejäla kliv på kvalitetsstegen och är nu bland landets mest intressanta. (Importör: Wahlbergs Drycker)
2017 Seven Flags Chardonnay (provad på plats) Vi träffar Paul Cluver och får oss ett litet snack med producenten som går från klarhet till klarhet. Till sin hjälp har han visserligen Bourgogne-expertis men ursprunget är ändå helt rätt för en chardonnay som denna med sval frukt, knivskarp syra och perfekt fathantering. Denna i en flight med bättre vit Bourgogne hade inte gjort bort sig. 93/100
2017 Estate Riesling (provad på plats) Alltså, är Cluver nummer ett på riesling i Sydafrika? Om inget annat så är Elgin platsen där den ska planteras för här får man spritsig elektrisk syra, stenfrukter, lite tropik och så en ämabel sötma på Kabinett-nivå. 91/100
Oak Valley
Oak Valley Estate, en egendom som varit i familjen Rawbone-Viljoens ägor sedan 1898 har nu tagit steget till att producera högklassig pinot noir och chardonnay i vingårdar planterade på drygt 400 meters höjd. (Importör: Carovin)
2016 Groenlandberg Pinot Noir (provad på plats) Charmig pinot med körsbärstoner, kryddig ek och fint örtblommiga nyanser och pigg syra med ett stänk blodapelsin. Läckert saftig i sin struktur. 90/100
2017 Groenlandberg Chardonnay (provad på plats) Rikare stil med fina fatnyanser och svalvuxen fruktkänsla även om det också bjuds på tropiska inslag. Men syran håller bygget på plats och det här nya projektet blir spännande att följa. 91/100
JH Meyer
Johan Meyer är lite överallt och köper in frukt från olika regioner i landet. Från en drygt tjugo år gammal vingård i Elgin producerar han bland annat en chardonnay i minimal intervention-stil. (Importör: Wine Rebels)
2017 Palmiet (provad på plats) Svagt oxidativ chardonnay-stil med örtiga nyanser, blommighet och lagom vild nos och smak. Tanniner bidrar till friskhet och syran är vinets ryggrad. 91/100
Charles Fox gör mousserande av riktigt hög kvalitet
Charles Fox
Ännu ett par som gav upp det vanliga livet och istället satsade på en vinös karriär. Charles Fox bytte Johannesburg mot en gammal nergången fruktfarm i Elgin och omvandlade den till en mönsteranläggning för MCC – Methode Cap Classique. Idag en av landets främsta på bubbel och till sin hjälp har man Nicolas Follet, önolog från Reims. Får vi se Charles i Sverige snart?
2013 Blanc de Blancs (provad på plats) Sval chardonnaystil med stenfrukter, citrus, jäsande bröd och en svag hint av tropiskt. Syran är fint fräsig och balanseras av en försiktig dosage. Slår många Champagne. 91/100
2012 Cipher (provad på plats) Strålande blend på chardonnay och pinot noir som sett ek vilket skänker ett extra djup. Rik stil men ändå med finess, allehanda citrusfrukter och en kryddig touch med diskret dosage. Ett av landets främsta i MCC-segmentet. 93/100
Lothian Vineyards
Gavin och Ewen driver Lothian som är en helhetsupplevelse med lyxboende, poolhäng och strålande viner i Europeisk stil. Vinet har varit en stor del av deras liv med mormors Rust en Vrede i Stellenbosch som bas när de var unga. Och att ha en MW runt hörnet som vinmakare är inte illa.
2017 Isobel Mourvèdre Rosé (provad på plats) Master of Wine Richard Kershaw som även driver sin egen etikett framgångsrikt står bakom denna fina rosé på sydfranska mourvèdre. Och det svalare klimatet tycks funka fint för denna sent mognande druva som bibehåller syra samtidigt som det peppriga kryddiga ändå träder fram. I Sverige i sommar tack! 89/100
Boschendal
Boschendal ligger i Drakenstein Valley, i Franschhoek, men har även ett projekt i Elgin som är värt att nämna. En av Sydafrikas äldsta vingårdar fick nya ägare för fem år sedan och det investeras friskt i att lyfta egendomen till toppen. (Importör: Spendrups)
2016 Elgin Chardonnay (provad på plats) Här bjuds det lite mer fyllighet än vad som kanske associeras med Elgin; rikare frukt, mer kraft, men likväl så är det ett väldigt snyggt hantverk med stilig ekhantering i aningen mer generös tappning. 92/100
Richard Kershaw
Engelsmannen som hamnade i Sydafrika och blev vinmakare vid Mulderbosch. I grunden kock, innan vinet kom in i bilden, och idag är han en av få Master of Wine som dessutom producerar vin. Och han gör det bra, riktigt bra. (Importör: JPC Wines)
2017 Clonal Selection Chardonnay (artikel 96217, 369 kr) Burgundiskt stylad chardonnay med supersnygg ekhantering, kryddiga och nötiga toner samt en del stenfrukt i form av persika och gröna äpplen. Precis syra. 93/100
2017 Clonal Selection Pinot Noir (artikel 95760, 389 kr) Slank pinot-stil som visar Elgins potential och varför detta bredvid Hemel-en-Aarde är basen för druvan. Transparent stil med diskret ek, uppfriskande syra och läckert blommiga toner. 92/100
Illimis
Vi träffar Lucinda Heyns på den stora vinmässan i Kapstaden och imponeras över hennes projekt Illimis där druvor hämtas in från olika wards. Många är bra, inte minst lyckas hon få till en druvren cinsault som dansar fram på paletten men bäst i show är ändå hennes chenin blanc som förenar det bästa av två världar.
2016 Illimis Chenin blanc (provad på plats) Ganska klassisk chenin med yllemarkörerna man mer associerar med Loire än Sydafrika innan smaken då som visar en annan typ av mognad. Men hon gör det förbannat bra, Lucinda Heyns, tidigare vinmakare vid bland annat Mulderbosch. 91/100
Elgin Ridge
2017 Chaos White, Elgin Ridge (artikel 96044, 500 ml, 255 kr)
Sedan paret Brian och Marion Smith tog över egendomen har det inte besprutats eller använts kemisk gödning och idag är man bland ytterst få i Sydafrika som är biodynamiskt certifierade. Och visst finns det ett energiskt driv i den här årgången som i fallet Chaos uppvisar en gulaktig nyans med svaga grönstick; skalen har med andra ord gjort sitt för att påverka. Doften är inbjudande men samtidigt stram i sitt uppförande och vi noterar allt från diskret kryddig ek, mandelmassa, stenkällare och saftiga persikor samt en hint av tropik. Med luft kikar bakade äpplen fram och en lätt mentholhint. Urläckert! Smaken är skönt stram, knastertorr och med syrliga stenfrukter, omogna tropiska och en saftig känsla. och allt kompletteras av en tydligt markerad tanninstruktur och en kryddörtighet som verkligen känns matvänlig. 92/100