Sydafrikatema på Viking Line i vår

Livets Goda 17 Feb, 2010
Vin I mars och april 2010 presenterar Viking Line något helt nytt på Östersjön: exotiska Sydafrika. Samtliga fartyg i Viking-flottan kommer lastade med såväl spännande maträtter som goda viner till magiska rytmer från gästspelande marimbaorkestrar. På kortrutten Kapellskär–Mariehamn erbjuder Rosella ett anpassat temautbud
Sydafrika kallas för ”regnbågsnationen” för att landet är så mångskiftande och innehåller allt. Matkulturen är något av en smältdegel där holländska, engelska, malaysiska och indiska smaker blandas i en spännande mix. Landet är högaktuellt då världens största idrottsevenemang, VMslutspelet i fotboll, för första gången avgörs på afrikansk mark i sommar. Sydafrika är rikt på inhemska råvaror och har en omfattande uppfödning av boskap. Längs kusterna fångas fisk och skaldjur, uppåt i landet jagas vilt som kudu, antilop, springbock och struts. Till det mest typiska hör ”Braai”och ”Biltong” som är grillat respektive torkat kött. Även för vinodling är förhållandena idealiska och Sydafrika är världens åttonde största vinproducent. Traditionella läckerheter och prisbelönta viner: En speciell temameny är framtagen för att serveras i Food Garden-restaurangen under de sydafrikanska veckorna 1/3–29/4. Menyn planerades av Viking Lines kökschefer och vinråd tillsammans med lokala kockar under en resa till Sydafrika i september 2009. Resultatet blev typiska traditionella läckerheter tillagade av råvaror som direktimporteras från Sydafrika. De exotiska maträtterna i menyn är försedda med bild och en ordlista med menyförklaringar medföljer. I Viking Buffet (på Rosella Bistro Buffet) är ett antal av varmrätterna, liksom malvapuddingen på dessertbordet, inspirerade av det sydafrikanska köket. – Det Sydafrika vi hämtat till Viking Line är huvudsakligen ett smakfullt och färgglatt mat- och vintema, men sydafrikanska inslag finns med även i underhållningsutbudet. Våra gäster i alla åldrar kommer säkert att uppskatta de här lite annorlunda upplevelserna, säger Bodil Ståhl restaurangchef på Viking Line. Alla maträtter på menyn kommer med en dryckesrekommendation. Vinlistan består av utvalda viner från Sydafrika. Vinerna kan köpas med hem till taxfreepris även direkt från restaurangen. Under tiden 1/3–13/3 gästas Åbo- och Helsingforsfartygen samt kryssningsfartyget Cinderella av sydafrikanska sommelierer som anordnar vinprovningar, rekommenderar viner i Food Garden och berättar om sydafrikanska viner i arkaden utanför restaurangerna samt i taxfreebutiken. Ett digert sortiment av viner utlovas till temaveckorna, bland annat från några av Sydafrikas mest belönade vinhus, Nederburg och Durbanville Hills. – Några av de mest kända vinerna är flerfaldigt prisbelönta Nederburg Special Late Harvest samt Durbanville Hill’s Biesjes Craal som är ett av de bästa Sauvignon Blanc-vinerna i hela Sydafrika. Dessutom har vi lyckats komma över ett antal riktiga rariteter från olika boutique-vinhus, säger Pekka Rajala ordförande i Viking Lines vinråd. Utöver sydafrikanska viner och den världskända gräddlikören Amarula består temasortimentet i fartygsbutikerna av kryddor, marmelader, smycken, accessoarer och scarfs. För de minsta finns leksaker – Afrikas vilda djur som mjukisdjur – i mängder. Marimbaorkestrar och tema-aktiviteter: Den sydafrikanska musiktraditionen är en rik blandning med influenser från hela världen. Som inslag i det ordinarie underhållningsutbudet ombord uppträder så kallade marimbaorkestrar som spelar afrikansk jazz kombinerat med traditionella rytmer i modern tappning. Ombord pågår under temaperioden olika typer av tävlingar. För vuxna erbjuds en visuell frågetävling där resenärerna kan vinna en resa för två till Sydafrika med South African Airways och övernattning på ett femstjärnigt Sun International hotell. För barn och ungdomar arrangeras temainspirerade programpunkter såsom att dekorera afrikansk ansiktsmask, göra ett handtryck i afrikansk stil eller tillverka afrikanska smycken eller mobilprydnader. På Viking Lines webbplats kan man föreslå namn på den gepard som rederiet adopterat på The Hoedspruit Endangered Species Centre i Sydafrika. Adoptionen förpliktar företaget bland annat att informera om situationen för de utrotningshotade djuren i landet. Mer information om nöjesutbud samt menyer finns på www.vikingline.se

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet