Symposion 30 år: Året 1994 markerade inte bara guldgrävande i USA, Kalle Ankas 60-årsjubileum och den då varmaste sommaren i mannaminne, det var året när familjen Kuuttanen (Bröderna Thomas och Peter, flankerat av pappa Valdemar) bestämde sig för att grunda det som kommit att bli en av Sveriges främsta importörer av finsprit – Symposion.
Fotografierna är tagna av Pelle Wahlgren och Christoffer Lomfors

Symposion 30 år
30 år har således passerat och i sin portfölj representerar man bland andra varumärken som Gordon & MacPhail, Arran, Cadenhead, Nikka, Benromach, Glenfarclas, Kilchoman, Springbank, Yoichi, Paul John, Compagnie des Indes, Hampden, Habitation Velier och Armagnac de Montal.
I oktober 2024 genomförde man en verkligt exklusiv whiskyprovning, om inte världens exklusivaste whiskyprovning för att fira dessa 30 år – som även kostade 30 000 kr per deltagare – där ett delikat urval av rariteter provades. Vad slutnotan skulle bli, om man kunde köpa in dessa buteljer, vill vi inte ens spekulera i. Vi provade inför Whisky & Bourbon #66 alla whisky i denna lineup, vilket vi här presenterar. Den fullständiga artikeln finner man således i Whisky & Bourbon #66.
Bland buteljerna finner man världens äldsta kända maltwhisky från 1833, mot en i jämförelse ungdomlig Linkwood från 1898, vidare en Royal Brackla 1924 utvald för den japanska kejsarens 60-årsjubileum, Benromach från Kung Charles III eget whiskyfat, följt av en 30-talsflight med Macallan, Mortlach, Strathisla och andra osannolika Speysidebuteljeringar. Rariteter från Springbank, Talisker och Highland Park dyker upp, precis som en Islay-flight från 60-talet och ännu äldre sorter med bland annat Ardbeg, Port Ellen och Lagavulin. Dessutom ingår buteljeringar från bortglömda spökdestillerier som exempelvis Dunglass, Ben Wywis och Kinclaith. Även Sverige är representerat – Sveriges första single malt, Skeppets Whisky, och High Coasts (eller rättare sagt Box) allra första destillation. Därtill några mellanakter som inte behöver skämmas för sig.
Symposion 30 år – Jubileumsprovning – whiskyn
Provat av Anders Enquist
Här följer en saklig (nåja…) och historieopartisk (nåja…) genomgång av den whisky som Symposion så ädelt dukat upp på sitt 30-årsjubileum, genomförd på Whisky & Bourbons redaktion i Stockholm då Symposion vänligt nog tillhandahållit oss samples av respektive whisky. En underbar historielektion är det för vilken whiskykännare som helst. Och jodå, en helhetspoäng enligt Whisky & Bourbons bedömningskriterier har även satts.
Springbank 26 Years Single Bourbon Cask Symposion 30th Anniversary, 1998, 51,4%
Campbeltown / Skottland / Springbank Distillers / 700 / 41803 / 8 695 kr / 97
Springbank har hjälpt till med att plocka fram denna 26-årig refill bourbonlagrade whisky på 51,4 % – destillerad 1998, buteljerad 2024 – som är lika genial som njutningslysten i sin utstrålning. En mättad honungsnot slingrar sig kring en mjuk och sansad citrusfruktighet. Vanilj och ljuschoklad smeker in sina tillslag, och faten är nyanserad i sin kryddiga ambition och bjuder dessutom på lite exotiska slingor. Karamellig zest ger söt bitter smekning och den medelrökiga malten ger mer ett cigarraskigt rökmoln lägger sig gentilt markerande i avslut.
Flight 1 – Symposion 30 år
Kinclaith 1967 Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail, 40%
Kinclaith var ett kortlivat destilleri som drevs från 1957 till 1975. Buteljeringarna är få men Gordon & Macphail lyckades få tag på några fat. Denna whisky destillerades 1967 och buteljerades 1993. Frisk i citrusvindarna som stillas med honung, vanilj och toffée i torkad frukt med apelsin. Örtiga dragningar med en maritim lakritssälta luftas, och en pigg fatkryddighet håller spänsten i whiskyn. Tobak med viss cigarraska liksom vissa gamla repnoter i avslut. Det finns ett gott avstånd till att denna 67:a blir uttorkad eller torrt fatdriven. (92)
Ben Wyvis 1972 Single Cask Strength (1999), Ben Wyvis Distillers, 43,1%
Ben Wyvis stängde 1977 efter bara 12 års produktion så buteljer och fat är få. Detta är en single cask i fatstyrka som buteljerats efter 27 års lagring. Lite mer “kul att prova” än riktigt bra. Ligger och drar med lite “mjölkiga” och obalanserade tendenser inledningsvis. Vidare in i whiskyn mer ordning på torpet och en fin chokladnot brer ut sig i en sjönära citruston med zestig not, päron och vass i viken samt med en aromatisk i kryddighet. Förvånar med sin kraft i avslutet där de 43 procenten känns avsevärt starkare och där torkad tobak och avskalad skinnsoffa huserar. Så, svag inledning, offensivare och mer vinnande attityd längre in i resan. (90)
St Magdalene 1965 Connoisseurs Choice (1990), Gordon & MacPhail, 40%
En tidig Connoisseurs Choice-buteljering av 1965 single malt från insomnade, 1798-1983, och mycket kultförklarade låglandsdestilleriet St. Magadalene (Linlithgow). En utsökt smekande whisky som i den meningen inte tappat sin skärpa i blicken. Här finns harmoni och balans och fina noter av vanilj, choklad, muscovadokaramelliserad fruktighet med körsbär, ungsbakade äpplen, orange citrus, aprikos och ett lite bränt toffée lager i smyckningen. Viss söt tobak och saltlakrits i höringen. Fint avslut med en dovt utdragen kryddighet och mjuka cigarrnoter. (96)
Dumbarton 1969 (Inverleven Stills) Single Sherry Hogshead (2002), Cadenhead, 51,2%
Dumbarton-destilleriet var hem för Ballantines blend. När Dumbarton började destillera 1938 var det det största kontinuerliga destilleriet i Skottland som producerade grainwhisky.
Medan Dumbarton producerade grainwhisky för Ballantines blandning började Inverleven, som öppnade samma år, att producera maltwhiskey. Tre år senare lade dåvarande Allied destilleriet i Inverleven i malpåse, och 2002 följde Dumbarton efter. 30 år i sherryfatet och en relativt ”kartongig” känsla infinner sig trots godartade friska och nästan lakritsmintaga vindar. Det finns ett bra kryddsting dock men lagringen har torkat ut whiskyn lite för mycket och det handlar med om fat än fruktighet. Intressant med den parfymerade vinden dock. (86). En bra historielektion.

Symposion 30 år
Flight 2 – Symposion 30 år
Spirit of Hven 2008, Bottle 1 of 1, Spirit Run 1, New Make, Spirit of Hven Distillery, 59,1%
Två av Hvens tidigaste destilleringar från startåret, här i New Make och en intressant historieblick. Smaken? Tydlig sötma med lite mandelmassa i stöpningen och små ostiga vibrationer. Det eldar på rätt bra och känns inte alls oävet. Lite apelsin och limezest i sista stycket. (ingen poäng sätts på New Make…)
Spirit of Hven 2008, Bottle 1 of 1, Batch 3-12, Whisky Cask, Spirit of Hven Distillery, 43%
Vi som följt Hven sedan begynnelsen vet att det fanns en hel del saker att tycka till om beträffande fathanteringen. Här påvisas lite av de problemen och det råder en nästan laboratorisk medicinsk känsla i utförandet. Mycket intressant att prova det hela dock. (87)
Skeppets Whisky (1970), AB Vin & Spritcentralen, 40%
Den svenska numera mytomspunna svenska whiskyn från 1970 som vi dock inte har stora förväntningar på, det är många whisky som flutit under broarna sedan det begav sig, men som överraskar mycket med sin vitalitet och friska hållning. Fatkänslan kan få en att tro man ”lagrat om” whiskyn i nyare fat. Bra kryddighet, snygga citrusnoter och torkade frukter med en lätt örtig hint. Som sagt, förvånansvärt välskuren och väl hållen. (88)
High Coast 2010, Bottle 1 of 1, Batch 1-7, 1st Fill Bourbon. Box Distillery, 67,4%
Ännu ett bevis på hur bra koll High Coast (Box) hade redan från de första buteljeringarna. Här ett rikt omfång i himmelsk ABV med fast fatstringens, choklad, lakrits och toffée i en matad äpple, citrus och sultanrussinfruktighet med karamelliserad hinna. Fin lakritssälta och tobak i avslutet. (93)

Symposion 30 år
Mellanakt
Springbank Local Barley 1966 Single Bourbon Cask (1997), Springbank Distillery, 52,1%
Buteljerad efter 31 år i fat och en whisky som ger återupprättelse till Springbanks tudelade 60-tal där snacket gått om ”var egentligen whiskyn bra då eller inte”. Får denna whisky bestämma så var det väldigt bra då, också. Visst är avslutet aningen tobakstorrt, men det måste ses som en bagatell i det stora hela, för innan detta så finns här finns en underbar kakaochoklad, nobelt torkad frukt av citrus, äpplen och russin, smekta av salvia. Vissas röda underliggande bär ruvar från nåt vi inte vet var det kan komma ifrån. Det som imponerar mest är den syra som ger whiskyn en syrlig friskhet samt fatens strukturella giv med ett elegant silkigt driv. (96)
Flight 3 – Symposion 30 år
Macallan 1937 Sherry Wood, Gordon & MacPhail, 40%
Svårt att inte bli förblindad och förförd av den historiska magnituden här (och på de efterföljande 30-tals destillerade kompanjonerna), men bortsett från det så är det en underbar whiskyupplevelse med stämd mörka choklad och nougatnoter och bifall i fruktighetens utsökt torkade drag med citrus och röda bär. Faten ger en oträig kryddighet och struktur med finess, och en mintig tobak och läder klär avslutet. (98)
Strathisla 1937 Sherry Wood, (1972) Gordon & MacPhail, 43%
Här råder en underbar chokladnotad apelsin, röda bär och aprikosfruktighet i ett gemensamt manifest. En sötsyrlig ådra drar igenom, lakrits och tobak utan torka förgyller och det är imponerande vitalitet och smooth elegans. (96)
Mortlach 1936 Sherry Wood, Gordon & MacPhail, 40%
Håller en god form med pepprig kryddighet piffad med orientaliska vindar av ingefära och muskot, ett rofyllt svepande grepp med sett till ABVn en tjusande elegant eldighet i humöret. Choklad, tobak, kola smeker i finbränt muscovadokaramelliserad apelsin, mango, körsbär och mogna äpplen. (94)
Glenlossie 1938 Sherry Wood, (1982) Gordon & MacPhail, 40%
Når inte föregående whiskys höjder, men har en underfundig och attraherande ”skummgodiskänning”. Besitter en mjukt följsam hållning och smeker med substans i hållningen. Tropiska frukter och apelsin. Lite feminint parfymerad, små brödiga noter. Smooth sak med substans i åldrandet. (93)
Linkwood 1938 Sherry Wood, (1983), Gordon & MacPhail, 40%
Pepprig mörk choklad och snyggt syrliga citrusvindar håller denna akt mycket aktuell åldersmässigt. Har bra fyllighet i fruktens torkade drag, och framför allt någonstans mellan den andra och tredje perioden tar det lite överlumpande och alldeles förtjusande fart i kraften, vilket vi inte såg komma i inledningen. (94)

Symposion 30 år
Mellanakt
Linkwood 1898, Ian Grant & Co, 40,7%
Är ju en känslosam historisk händelse att ta sig in i denna whisky som destillerade i slutet av 1800-talet. Den känslan i sig är värd fullpott, men är vi tråkigt sakliga så är det just mer än upplevelse än smakdynamik. Men den aromatiska pepprigheten och de rusiga källarväggarna som faten avger är älskvärd nostalgi. (88)
Flight 4 – Symposion 30 år
Arran 25 Years Old ”Year One” (2020), Arran Distillery, 46%
Arrans äldsta whisky i sin core range har lagrats i bourbon och ex sherryfat. En vinös och fantastisk whisky med sublim fatkryddighet. Harmonisk och balanserad framför den sin karaktär av vaniljnosad citrus och torkad frukt med russin, äpplen och körsbär i tonen. Sötma lägger an en ton av lätt bränt karamelliserad farinsocker, choklad och mörk kola och bidrar i detta med en komplex bitterljuv gång. (98)
Highland Park 1952 Sherry Wood (1996), Gordon & MacPhail, 40%
Efter 34 år i faten har rökigheten naturligt nog dunstat en del, men här får vi i stället en mer finlagd cigarrtobak i rörelse. Körsbär, orange citrus och pajbakade äpplen har sin stund och en maritim lakritssälta sätter latituden på whiskyn. Lite överraskande spänstigt och rikt och med ett lätt vinöst och tanninfebrigt avslut träffar pilen hjärtat. (96)
Talisker 1947 Sherry Wood, (1983), Gordon & MacPhail, 40%
Fångar in lite tång snyggt i helheten och i sin mjuka hållning är den inte kraftlös, den är elegant, med fina chokladnoter och citrus med variabler i färgerna och i detta en aromatisk fatkryddighet. Utsökt tobak i avslutet med nostalgisk medicinsk lakritssälta. Avslutet är sällskapsgivande. (95)
Bunnahabhain 1947 Sherry Cask (1975), Matthew Gloag & Son, 42,8%
Åh vad snyggt det är. Borde det vara så här bra? Choklad, vanilj(!) och havstonad saltlakrits med sockrad mynta i svallet bildar en magnetisk allians och berikar noter av sobert karamelliserade äpplen, persika och fikon. Strukturellt magiskt harmoniserat och elegant. Underbar whisky. (98)
Laphroaig 1968 Sestante Thistle (1985), Gordon & MacPhail, 40%
Laphroaig har haft svårt att imponera i sina 30-40 åriga lagringar då både rökighet och frukt drabbas av en ”Angels shares” liknande syndrom. Här har dock lagring varit kortare och tiden i butelj avsevärt längre. Det har gett visa Bordauxkänningar som är tilltalande. Vi pratar ceder och tobaksdragen citrusfrukt nosandes på rödare bär. Sältan finns där, med tjärapastill och viol sättningen. (93)

Symposion 30 år
Mellanakt
Blair Castle 1833 Single Malt (1841), 61,3%
Ja, vad säger man? Destillerad 1833 och buteljerad efter endast 8 år 1841. Sedan har denna butelj fått det vi kallar en generöst tilltagen vila i butelj. Och det är ju löjligt bra det hela. En sötma draperad med ekfat och dess kryddighet på ett magnetiskt vis. Sött men inte sött. I frukten lime och apelsinskal med vissa marmeladiga nyanser. En fin chokladnot figurerar och en lakritspromotad cigarr stryker i avslutet. Styrkan är på pricken och jo, vi vet, vi är historiskt förblindade, men so what… och hur länge håller en whisky i försluten butelj? Egentligen… (96)
Flight 5 – Symposion 30 år
Glen Grant 1966 The Queens Award, Sherry Cask (2013), Gordon & MacPhail, 45%
Har en liten ”ostig” nyans som antingen stör den ena, eller behagar den andra. Vi landar mitt emellan. Har en lätt anonym mellanresa dessutom med avskalad fruktighet, men så kommer vi till avslutet och där bär det poäng. Vi citerar Per Gessle: ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Humidor och cederdragen cigarr och en stolt fatkryddighet klättrar i gom utan att ta hänsyn till vad vi tycker åt vare sig det ena eller andra hållet. Skön attityd. (92)
Benromach 1998 Cask no 1 (Prince Charles’) 1st Fill Sherry, Benromach Distillery, 60,1%
Tobaksrökiga körsbär, apelsin, fikon och äpplen med muscovadokaramelliserad hinna och chokladkram följt av violmyntad och lavendelsmittad lakritssälta är exakt lika tilltalande som det låter. Utsökt hanterat av fat som kryddar och strukturerar med en silkig kraft. (95)
Royal Brackla 1924 Sherry Wood (1984), Royal Brackla Distillery, 40%
Destillerad 1924 och 60 år i faten och som vi säger på vinspråk: en lång tids vila i butelj innan öppnandet på Symposions 30-års fest. På Brackla har det gjorts whisky sedan 1817 förutom de stängda åren 1985-1991. Mestadels har det handlat om maltwhisky för blends, men sedan 2015 har man satt single malt i satsningen. Denna ”101-åring” har mjuka drag utan vassa kanter någonstans. Lätta citrusnoter med choklad och vanilj visar sig fortfarande, och får ett behagligt vasst egg från fatens kryddande förmåga. (91)
The NIKKA IX Nine Decades 90th Anniversary, 48%
Kommande lansering, 29 788 kr
Nine Decades är en whisky framtagen i en begränsad upplaga för att fira Nikka´s 90-årsjubileum.
Arkitekturen i blenden är malt och grainwhisky från varje decennium sedan 1940-talet till 2020-talet, och från sex destillerier – Yoichi, Nishinomiya, Miyagikyo, Moji, Satsumatsukasa och Ben Nevis.
Lagring i nya amerikanska ekfat, sherryfat och lite annat. Denna harmoniska blend innehåller över 50 batcher whisky, inklusive de äldsta maltreserverna från Yoichi – 1945 – och Miyagikyo, samt nyare grainwhisky från Moji och Satsumatsukasa. Här är det naturligtvis svårt att vara helt korrekt opartisk med tanke på den historia som huserar i buteljen. Men vi pratar komplexitet och ett lockande djup. Mörk choklad och en mörk torkad fruktighet med körsbär, persika, äpplen och vissa fikon, med karamelliserad muscovadosocker i skymningen. De äldre faten ger klassisk ”källarnärvaro” liksom trädäcken på ett tjärat seglarskepps däck och även i avslutets vindar på torkad tobak och läderklädd humidor. (99)

Symposion 30 år
Flight 6 – Symposion 30 år
Tomatin 1967 Single Sherry Cask (2000), Vintage Malt Whisky Co, 43%
En whisky från tiden då Tomatin fortfarande ansågs vara ett bulkwhiskydestilleri. Numera har man bevisat en hel del andra saker, se bara deras senast släppta 17-åring i deras serie Sherry Collection, underbar. Här når vi inte samma komplexitet, det är en relativt barskrapad whisky med utdöende fruktighet. Men de torra tobaksbladen och en pepprig fatkryddighet suger rätt skönt i avslutet. (85)
Port Ellen 1983 Cooper’s Choice (1997), Vintage Malt Whisky Co, 43%
Efter nedstängningen 1983 är Port Ellen efter 41 år åter i gång med produktion. Och underbara Port Ellen visar här varför man är underbara Port Ellen. Maritim tjära och lakritssälta, utsökt sötma med flyende vanilj och choklad i skärpt citrus med citronnyans och ett fattemperament som stavas elegans. Vi kallar Port Ellen Islays svar på DRC i Bourgogne. Så är det.
Caol Ila Symposion 30th Anniversary 1st Fill Sherry Butt- Single Cask 30 Years, 1994, 56,7%
Islay / Skottland / Gordon & MacPhail / 700 / 41786 / 3 979 kr
I samband med Symposions 30 års firande bistod den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail med denna jubileumsbuteljering. Unik då den fått sin lagring helt i first fill Sherry Butt under 30 år. Inte all rökig whisky klarar av, som många whiskyentusiaster vet, att hålla sin vitalitet och skärpa under en sådan långvarig lagring i enkom dessa fat. Här är det enbart frukten som har torkade drag, vilket är helt i sin ordning, och där synas körsbär, äpplen, russin, katrinplommon och apelsin. Fin sälta med lakritsnot och nedtonad rökighet håller vulgära inslag borta och ger en elegant hållen Islaystil, och mörk choklad med kakao i sinnet ger en finsmakande besk not, liksom annalkandes tobaksblad.(95)
Caol Ila 1965 Private Collection, Sherry Single Cask (2002), Gordon & MacPhail, 45,6%
Ytterst begåvad whisky med lena Islaydrag strukturellt. Tjärapastill och tobak i en fin symbios och chokladnotad apelsin, äpplen, russin och röda bär, cassis och körsbär. Torkade men inte torra drag. Har en tillbakalutad vitalitet som gör whiskyn aktuell i sin ålder. (96)
Ardbeg 1974 Connoisseurs Choice (1997), Gordon & MacPhail, 40%
Destillerad 1974 och buteljerad efter 23 år i faten. Året anses vara det sista av old school torvrökig Ardbeg då man året efter började använda med utsocknes korn och la sedermera ner det egna mälteriet några år senare. De historiska vingslagen kan måhända ta över det sansade omdömet återigen, men det är en löjligt ypperlig Ardbeg med en älskvärd vinös slagsida och där fruktigheten besitter en formidabel ton av torkade äpplen och apelsin med vissa röda underliggande bär samt en maritim lakritssälta. Torvrökigheten har transformerats till en mer elegant cigarrtobak. Baskemig briljant. (98)
Ardbeg 1965 Connoisseurs Choice (1983), Gordon & MacPhail, 40%
Här en 1965 destillation som fått närmare 18 år i faten och som inte når 74´ans höjder. Mer piptobak i rökigheten, lite skarpare fatdrag som lägger viss sorti på fruktigheten och ger där vissa bittra noter av torkad citruszest, kryddat med ingefära och peppar. Men det finns även därinne läckra kola och vaniljdragningar liksom den sältade lakritsdragningen. Så historien segrar mer än det sunda omdömet i bedömningen. (94)

Symposion 30 år
Flight 7 – Symposion 30 år
Brora 1972 Connoisseurs Choice Sherry Wood (1993), Gordon & MacPhail, 40%
Highland Brora hette ursprungligen Clynelish och var stängt från 1983 tills ägaren Diageo 2017 beslutade att återigen sätta i gång produktionen. 2021 var destilleriet färdigrestaurerat och redo för full produktion och för besökare igen. Här har vi ett 1972 destillat som fått ca 21 år i fat och återigen historisk whiskymagi. Och även om fruktighetens noter av (syrliga)körsbär, äpplen, fikon och apelsincitrus får kämpa sig fram för att synas, så har faten vårdat sitt innehåll med vördnad. Det är en akt med elegant och viskös hållning med fina choklad och tofféenoter. (91)
Port Ellen 1969 Connoisseurs Choice Sherry Wood (1985), Gordon & MacPhail, 40%
Förvisso destillerad på 60-talet, men en ungdom i fatålderns dryga 15-16 år. En perfekt lagringsålder generellt på en bra whisky anser undertecknad, och försöker här nyktert se på det faktum att vi har en Port Ellen destillation i glaset. Sherryfat har lugnat ner och berikat omfånget och det är en subtil whisky med utsökta dragningar av choklad och muscovado karamelliserad, småtorkad fruktighet där körsbär och äpplen harmoniserar med citrus och sjönära lakritsdyningar. (96)
Benromach 1972 Single Sherry Cask (fatprov 2024), Benromach Distillery, 54,6%
Benromach har fått en välförtjänt respekt i nutid. Här ett fatprov från ett destillat anno 1972. Lite snyggt robust i sina rörelser och inte utan en välsutten bourbonkänsla med sirap, vanilj och chokladkola i fruktens segel av citrus, viol, körsbär och russin. Trygga tobaksnoter i avslut och en whisky som växer ut till något riktigt bra. (95+)
Glenfarclas 1994 Bottle 1 of 1 for Symposion’s 30th Anniversary, Single Sherry Cask (2024),
Glenfarclas Distillery, 51,7%.
Vi avslutar som vi började denna provning; med en Glenfarclas ärad ”Symposion’s 30th Anniversary”. Här har vi nått en lagringsålder på 30 år. Precis som sin fyra år yngre förlaga här i provningen har vi en stor njutningslystnad och en mycket komplex och balanserad whisky. Choklad, vanilj och viss sirap spelar behagligt i den elegant fatkryddiga fruktkaraktären. Där har vi känningar av citrus, körsbär, sultanrussin och pajbakade äpplen. Snyggt viol och lakritsetsad och med ceder och tobak i rullningen. (97+)