Hem NyheterVinnyhet Systembolaget utökar fasta sortimentet med fin fransk cidertradition

Systembolaget utökar fasta sortimentet med fin fransk cidertradition

av Livets Goda

När man talar om fransk cider, med klassisk, torr och nyansrik smak kommer ciderhusen i Normandie upp. Särskilt från appellationen Pays d’Auge med sin egna karaktär från lokala äpplen. Famille Dupont’s Cidre Bouché är ett gott exempel och flyttar nu in i Systembolagets fasta sortiment, med premiär 1 september.

Längs med berömda Route de Cidre i nedre Normandie ligger anrika Domain Dupont. Här tillverkas högklassig cider, calvados och pommeau sedan 1887. De 30 hektar stora trädgårdarna bildar en vacker del av den äppelkantade dalgången Pays d’Auge.

Enbart äpplen från gården används i Dupont’s cider, av typiskt mindre storlek i en mix av söta, bittersöta, bittra och sura sorter, som växer i näringsfattig ler- och märgeljord. Bittra och bittersöta utgör 70 % i en typisk AOC Pays d’Auge-cider.

Dupont Cidre Bouché är den mest typiska och sålda cidern från relativt småskaliga Domaine Dupont. Bouché, som är en egen kategori, betyder helt enkelt traditionell cider tappad på flaska med äkta kork. Äpplena skördas på hösten och musten jäser och rackas regelbundet innan buteljering på våren.

Värt att nämna är också att Cidre Bouché har fått ett betydligt lägre pris i fasta sortimentet jämfört med tidigare årgångar i beställningssortimentet.

Dupont Cidre Bouché har en alkoholstyrka på 5 %. Den säljs på 75 cl-flaska i Systembolagets fasta sortiment med artikelnummer 1826 och kostar 69 kr.

RELATERAD LÄSNING