Hem NyheterNyhet WB Ta med baren ut i skogen – tre drinkar med ingredienser från naturen

Ta med baren ut i skogen – tre drinkar med ingredienser från naturen

av Livets Goda

Utforska dina bar- och naturkunskaper med drinkar på ingredienser du hittar i naturen. Ogräs, blommor, bär och vilda växter är spännande komponenter att experimentera med och inspireras av. Tillsammans med vardagsäventyraren och matprofilen Malin Fränberg har Jägermeister besökt de svenska skogarna för att utforska naturens skafferi och äta kroppkakor med en twist, tillagade på stormkök.

Kroppkakor med Jägermeister-doftande fläsk och och drinken From Hoods to Woods

Jägermeister består av 56 örter, blommor, rötter och frukter från naturen. Under sommarhalvåret hittar du många ingredienser i naturen som, med eller utan bearbetning, blir spännande ingredienser i en drink. Att ge sig ut i naturen är ett perfekt tillfälle att glömma vardagen för en stund och stänga av senaste dokusåporna och nätcasinon på mobilen.

Jägermeister presenterar tre drinkar med ingredienser från den svenska skogen. Matprofilen Malin Fränberg har samtidigt gjort en variant av de klassiska kroppkakorna – perfekta att laga tillsammans med vänner ute i det fria.

– Jag gillar att upptäcka naturen via mat. Min version av den klassiska kroppkakan har fått en twist och passar särskilt bra att laga tillsammans med vänner på ett stormkök ute i naturen. Den lättlagade rätten, med Jägermeister-doftande fläsk, blir extra god att samlas kring efter att ha plockat drinkingredienser i skogen. Det är enkelt och gott, säger Malin Fränberg, matkreatör, kock och fotograf.

– Jägermeister har sina rötter i naturen. Därför känns det naturligt att utforska den närmre och leka med ingredienser som vi har nära till hands. Vårt senaste besök i naturen resulterade i de tre drinkarna From Hoods to Woods – en blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna, The Nordic Tiki Grogg – inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen samt Golden Weed där ogräs blandas med norrländskt guld, säger Fredrik Löwenhamn, bartender.

Kroppkakor med gräddmjölk och Jägermeister-doftande fläsk

Ingredienser för 2 personer:
– 6 st kroppkakor (det är okej att köpa färdiga, annars finns recept nedan)
– 200 g rimmad fläsksida
– 2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde/hälften mjölk)
– 1 msk Jägermeister
– 3 msk smör
– 0,5 dl lingon (frysta funkar fint)

Gör såhär:
1. Stek fläsket med lite smör i pannan tills det fått fin färg, avsluta
med att smaka upp fläsket med en skvätt Jägermeister.
2. Stek kroppkakorna i smör tills de blivit gyllenbruna.
3. Lägg tillbaka fläsket i pannan så att det blir varmt igen.
4. Skiva kroppkakorna och lägg upp på en tallrik tillsammans med fläsk och lingon. Avsluta med att hälla över gräddmjölken

Hemmagjorda kroppkakor

Ingredienser för 2 personer:
– 0,5 kg mjölig potatis
– 1 ägg
– 1,2 dl vetemjöl
– 1 tsk salt
– 50 gram rimmat fläsk
– 1 gul lök
– 0,5 msk smör
– 1 krm kryddpeppar

Gör såhär:
1. Koka potatisen.
2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
3. Gör fyllningen till kroppkakorna genom att skära fläsk och ev. skinka i tärningar samt skala och hacka löken.
4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
5. Gör degen till kroppkakorna genom att blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej – bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar som är ungefär 2 cm breda, då blir de lagom stora kroppkakor.
6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll – en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
7. Ta med dig dina kroppkakor ut i naturen och tillaga dem enligt instruktioner ovan med gräddmjölk, fläsk och en skvätt Jägermeister.

Golden Weed – Ogräs blandat med norrländskt guld

Ingredienser:
– 50 ml Jägermeister Manifest
– 10 ml Sockerlag på hjortron
– 10 ml Maskros-tinktur

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser direkt ner i ett lågt glas och fyll på rikligt med is.
2. Rör om för att få ner temperaturen samt för att låta isen tillföra lite vatten till drinken.
3. Garnera med en maskros eller ett par hjortron.

Sockerlag på hjortron
Gör ett sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt 100 g hjortron per lite sockerlag och värm upp under omrörning till sockret löses upp. Låt så och dra i ca 1 timme. Sila av.

Maskros-tinktur
En tinktur, även kallad essence eller extrakt, är när du infuserar ren alkohol med någon typ av smaksättare. Plocka blomman på 3 stycken maskrosor och lägg i 10 cl neutral alkohol som vodka eller brännvin. Låt stå och dra minst 3 dagar, rör om då och då och smaka av, när du är nöjd med smaken. Sila av.

From Hoods to Woods – En blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna

Ingredienser:
– 50 ml Jägermeister
– 30 ml blomsockerlag
– 40 ml lingonshrub
– 5 droppar granskottsolja

Gör såhär:
1. Blanda Jägermeister, lingonshrub samt blomsockerlag i en shaker.
2. Skaka med mycket is.
3. Dubbelsila och servera i ett lämpligt glas, förslagsvis en kåsa.
4. Avsluta med att droppa cirka 5 droppar granskottsolja på toppen.

Blomsockerlag
Börja med att göra ett sockerlag gjord på hälften vatten hälften vitt socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt sedan valfria blommor fyllda med nektar t.ex. syren och viol. Låt stå och dra till sockret är svalt, rör om då och då och sila sedan av.

Lingonshrub
Blanda 0,5 liter lingon med lika mycket vatten tillsammans med 5 cl Champagnevinäger alt. vitvinsvinäger. Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller blender, sila sedan bort resterna utav lingonen.

Granskottsolja
Mixa lika delar granskott med neutral olja, tillsätt lite salt. Grovsila direkt, låt stå och dra i ca 3-5 dagar, finsila sedan genom en silduk.

The Nordic Tiki Grogg – Inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen

Ingredienser:
– 50 ml Jägermeister Scharf
– 20 ml sockerlag på hägg
– 70 ml rabarbersoda
– Harsyra och rabarber för dekoration

Gör såhär:
1. Blanda samtliga ingredienser direkt i ett högt glas.
2. Fyll på rikligt med is.
3. Rör försiktigt för att inte förlora för mycket bubblor från kolsyran.
4. Garnera med häggblommor och harsyra samt färska rabarber.

Rabarbersoda

Skär upp 1 stav rabarber och mixa med 1 liter vatten, låt stå och dra i cirka 1 timme, sila sedan av. Tillsätt kolsyra med en sodasifon eller liknande, förslut i buteljer eller servera direkt.

Sockerlag på hägg
Gör ett vanligt sockerlag med lika delar vatten och socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt en liten näve häggblommor utan stjälk och blad, när sockret fortfarande är varmt, rör om då och då, låt stå och dra, sila av när sockret har svalnat.

Artikeln är i samarbete med Afreko Media

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING