Tacksamt god Barolo från Giacosa Fratelli, 90p

Livets Goda 2 Jul, 2018
Vin Giacosa Fratelli grundades 1895 och tillägget Fratelli (bröder) tillkom på 60-talet när bröderna Renzo och Valerio tog över från sin far Leone. Firman ligger granne med Bruno Giacosa men det råder inget som helst släktskap de emellan. Idag äger producenten ca 50 hektar vingårdar, flera av dem i klassiska lägen. Familjen arbetar med ett hållbart fokus vilket bland annat visar sig genom att man använder solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och att ta hand om regnvatten samt skogarna runt vingårdarna.

I Dryckestipset har vi provat producentens Barolo i årgången 2014 som nu lanserats på Systembolaget.

OBS: Trälådorna är nu slutsålda, men naturligtvis kan vinet beställas styckevis!

Livets Godas om Giacosa Fratelli Barolo 2014
Kungen av prisvänlig Barolo? Nja, så långt kanske vi inte ska sträcka oss, men faktum är att Giacosa Fratelli har en osviklig förmåga att leverera bra viner i en skonsam plånboksmiljö utan att för den sakens skull ge oss ”vatten och bröd”. Nej, karaktär finns det gott om här och i denna Barolo 2014 får vi både ursprungs- som årgångstydlighet på rätt sätt.

En rosenblommig parfymerad örtighet med fuktiga tobaksblad, viol, nypon och strama mineraler lägger sig som en hinna kring den mörkmurriga fruktigheten med tranbär och körsbär i förarsätet. De typiska nebbiolotanninerna sitter där de ska och kryddan i vinet som tar fäste från tungspetsen vidare in i gommens djup, ger vinets struktur ett läckert rustikt anslag utan att kännas det minsta obsolet eller vimsigt. Kursen är rak och tydlig med nutida närvaro. Det förblir rent, elegant och tacksamt gott från start till den utsökta längden i avslutet. Fratellis Barolo 2014 är en tacksam och angenäm bekantskap som längtar efter att få kampera vid middagens förord där charkuterier frodas innan middagens huvudrollsinnehavare i form av pasta eller kött dukas upp på bordet. Om man nu inte enbart vill hänga tillsammans lite i rent socialt syfte, det fixar denna Barolo också lekande lätt.

Bra vin hittar många olika vägar!

90 poäng / Livets Goda

Giacosa Fratelli Barolo 2014
Nr 76560, 14% (75 cl), 199 kr
Piemonte, Italien

 


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet