Hem Vinvärlden Taittinger Folies de la Marquetterie – vinöst stilfull och alldeles förtjusande attraktiv

Taittinger Folies de la Marquetterie – vinöst stilfull och alldeles förtjusande attraktiv

av Christoffer Enquist

Familjen Taittingers skimrande bubblor är sedan 2014 ett återkommande inslag i glasen hos gästerna på Nobelbanketten i Blå Hallen. Inte fy skam om vi uttrycker det så. I år fylldes glasen på med Taittingers Folies de la Marquetterie, som serverades till förrätten, och som således är veckans Dryckestips.

Folies de la Marquetterie är gjord av 45% chardonnay och 55% pinot noir, vilket representerar andelen vinrankor av vardera druvsort som är planterade runt slottet Marquetterie, därifrån druvor fortfarande skördas. Endast första pressningen används, och alla vingårdar har samma låga skördeuttag, allt i jakten på en cuvée av exceptionell kvalitet, varje gång den produceras. Slutligen vilar champagnen minst 5 år på jästfällningen innan den ser dagens ljus.

Årets Nobelchampagne 2019

Chefredaktör Anders Enquist om Taittinger Folies de la Marquetterie

Huset Taittinger fick alltså återigen hedersuppdraget att leverera champagnen till årets Nobelfestligheter och att valet föll på Folies de la Marquetterie ter sig helt naturligt, karaktären i denna husets första och enda ”vingårdschampagne” känns som gjuten till högtidliga festtillfällen. Den går nämligen igenom mottagaren med en ytterst klassisk, stringent och elegant hållning med utsökt tajmning och (balanserad)kraft i de vinösa uttrycken.

Det vilar något stolt och behärskat i temperamentet, samtidigt som det bubblar och ruvar under ytan och skapar ett underbart möte mellan finess och oblyg, rik uttrycksfullhet i gom. Det här är en champagne som vet att balansera på rätt sida om ytterligheter, här finns både skärpa och känslan av att bli ”omplåstrad”. I fruktens vindar drar lite apelsinknorrar och gröngula äpplen i den småblommiga citrusdominansen. Lite krutminerala, maritimt vegetala vindar med ostron är heller inte långt bort i längtans tankar. En mycket attraktiv beska vågar sig fram i fruktighetens rena och stramt juicy, syrliga fäste och sötman hålls i schack elegant men får sitt mycket välslipade och begränsade utrymme i avslutet, som oblygt drar ut på sin tid i rampljuset och dessutom bjuder på lätt ananashint liksom rödbärighet i det citrusfruktiga, vilket ger ännu en dimension i smakresan som vi tacksamt tar till oss. Orkestern är nu igång på riktigt!

Folies de la Marquetterie är en vinöst stilfull och alldeles förtjusande attraktiv champagne som kittlar och lockar förföriskt på ytan men i längden även visar sig besitta ett oemotståndligt djup och långvarig kraft. Det är en champagne med vacker personlighet och stor integritet.

Det är också en ytterst god champagne!

94 poäng

En ypperlig champagne

Taittinger Folies de la Marquetterie
Art.nr 81232 (750 ml) 12,5%, 659 kr
Champagne, Frankrike

Årets Nobelchampagne 2019 kan man enkelt beställa till sin föredragna butik via Systembolaget >>

Om Taittinger Folies de la Marquetterie

Slottet

Slottet Marquetterie har en djupt personlig betydelse för familjen Taittinger. Det var här Pierre Taittinger först kom i kontakt med champagnehuset, som då hette namnet Forneaux-Forest, under första världskriget. Under mitten av 1930-talet återvände han till regionen och köpte både champagnehuset och slottet. Än idag är Champagne Taittinger ett av få större champagnehus som ägs och drivs av familjen vars namn pryder etiketten. Folies de la Marquetterie är en hyllning både till slottet Marquetterie och till familjen Taittingers historia; en champagne som skapades från de rankor av chardonnay och pinot noir som växer på de branta sluttningarna runt slottet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING