För drygt 20 år sedan började bröderna Richard och Bernard D’offay sin resa med att sätta Seychellerna på kartan i i spritvärlden med deras unika sätt att göra rom. Med rötterna i traditionellt hantverk med kopparpannor, ekfat och sockerrör lyckas de skapa unika och tilltalande produkter, samtidigt som de inte räds att tänka framåt och vara nytänkande med sina produkter.
På Systembolaget finner man idag sex produkter från Tamakas breda repetoar och den 29:e januari lanseras deras flaggskepp Napa Laz från deras Le Clos-serie. Totalt har 408 flaskor tillverkats, varav 12 buteljer har hittat sin väg till Sverige och av dessa kommer sex flaskor släppas på Systembolaget med artikelnummer 8405002 (500 ml, 53,4%, 849 kr). Flaskorna kommer i en exklusiv box med vaxad kork.
Napa Lax innehåller deras mest exklusiva destillat, gjort på vad som antagligen är de mest unika sockerrör som går att finna. Eftersom Seychellerna inte har haft en industriell sockerindustri är deras sockerrör inte genmodifierade och är mer lik så som just sockerrör såg ut för flera hundra år sedan. Dessa pressas sedan försiktigt för att få ut vätskan som sedan fermenteras, och destilleras på kopparpannor (pot still) och buteljeras olagrad och osötad.
“Craftsmanship and curiosity is at the core of everything we do here at Takamaka, and our Le Clos series is where we really challenge ourselves to push the boundaries and allow our palates to guide us in new and exciting directions. The creation of Le Clos Napa Laz has been a journey in exploring this curiosity and we are proud to deliver this exceptional liquid to the world and showcase everything Seychellois rum can be.” – Bernard d’Offay, Takamaka co-founder.
Nyligen vann Napa Laz pris som ”Taste Master” i kategorin ”Luxury Spirit of the Year” på Spirits Business prestigefyllda provning/tävling och samtidigt vann Takamakas Master Blender, Steven Rioux priset ”Blender of the Year” på samma tillställning.
Tamakas utbud på Systembolaget finner man HÄR