Hem Whisky & Bourbon Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

av Livets Goda

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer att skotsk whisky inte har världsherravälde. I dag tillverkas whisky i över hundra länder och i alla världsdelar. Masataka Taketsuru var samurajen som gjorde det möjligt.

Berättelsen om Masataka Taketsuru är vida känd, liksom hur han grundade sina båda destillerier Yoichi och Miyagikyo. Och här fylls det på med några personliga fakta som sällan lyfts fram kan vara intressant att känna till.

 • Masataka Taketsuru föddes i kuststaden Takehara inte långt från Hiroshima 1894. Hans familj och släkt drabbades såklart hårt den 6 augusti 1945.
 • Han var den tredje sonen i en sakebryggarfamilj, och han arbetade tidigt i familjens bryggeri. Familjens bryggartraditioner gick ända tillbaka till 1733.
 • Under sin skoltid blev han nära vän med Hayato Ikedo som senare blev Japans premiärminister.
 • På universitetet studerade han kemi med inriktning på bryggning och jäsning.
 • Efterfrågan på whisky och andra västerländska drycker växte i början av 1900-talet i takt med att den brittiska handelsflottan angjorde de japanska hamnarna. Masataka började då blanda inhemsk sprit i syfte att efterlikna whisky.
 • Han kom aldrig att fullfölja sina universitetsstudier i Japan eftersom hans intresse och kunskaper inom destillering och jäsning blev kända av företaget Settsu Shuzo som rekryterade honom.
 • I juli 1918 gick Masataka Taketsuru ombord på SS Tenyo Maru i hamnen i Osaka. Uppdraget var att hämta hem kunskaper som kunde hjälpa Settsu Shuzo att starta tillverkning av japansk whisky. Fyra månader senare kom han till Glasgow.
 • Han kom att studera whiskytillverkning vid Longmorn och senare Bo’ness Distillery, där blev han särskilt intresserad av graintillverkning i Coffeypannor. Året därpå arbetade han även vid Hazelburn i Campbeltown.
 • Under sin tid i Skottland gav han privatlektioner i Jiu-Jitsu.
 • Han studerade även vintillverkning under någon månad i Bordeaux. Han reste runt i Europa och kom bland annat till Malmö där han studerade jästtillverkning.
 • Taketsuru hyrdes in för att förverkliga Japans första destilleriprojekt åt Suntory, Yamazaki Distillery invigdes 1924. 10 år senare gick hans anställningskontrakt ut och han grundade sitt eget bolag Nippon Kaju Kabushiki Kaisha ”Det stora japanska juicebolaget” sedermera förkortat till Nikka. Yoichi Distillery invigdes 1934 och Miyagikyo 1969.

2012 beslutade Nikka att hedra sin grundare med buteljeringar som bar hans namn. I dag är Nikka Taketsuru en av de mest hyllade whiskyserierna. Den 22 november släpps tre nya Taketsurus på Systembolaget.

TAKETSURU 17 YEARS OLD
En 17-årig maltwhisky bestående av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. 
Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40423-01
Pris: 1 995 kr
Alkoholhalt: 43%
Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask
Fat sekundärt: 
New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask
Antal flaskor till Sverige: 150 fl.

TAKETSURU 21 YEARS OLD 
Redan vid introduktionen 2012 utsågs Taketsuru 21 till världens bästa whisky (blended Malt). Den har samma recept som 17-åringen, men den extra lagringen har givit den en ännu rikare karaktär.

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40405-01
Pris: 3799 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask
Antal flaskor till Sverige: 46 fl.

TAKETSURU 25 YEARS OLD
25-åringen är kronjuvelen i Nikkas range, eftertraktad och svår att finna. Här är sherryfaten mer dominerande och blandningen gjord utifrån strikta krav på att bara använda de absolut bästa faten. Tillgången på gamla fat är liten och Taketsuru 25 görs därför bara i starkt begränsade upplagor; en veritabel samlarwhisky.

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40333-01
Pris: 12 480 kr
Alkoholhalt:
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi Remade Cask
Fat sekundärt: Refill Cask
Ålder: +25 år
Antal flaskor till Sverige: 3 fl.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING