1

Talisker bjuder på inspirerande recept för stormköket och cocktails med smaker från det vilda

Talisker Whisky har länge uppmuntrat människor att utforska ny mark. Lagom till sommaren lanserade de Talisker Adventure Guide – en reseguide som innehåller 12 svenska destinationer, naturupplevelser, aktiviteter samt inspirerande mat- och drinkrecept signerade naturkocken Niki Sjölund och kreativa bartendern Bella Porcile. Det bjuds på recept som passar till frukost, lunch och middag, såsom fattiga riddare, rårakor med nässlor och blomkål samt varmrökt regnbåge i paket.

Upptäck Sverige genom foraging
Foraging är en rörelse inom mat och dryck som kort och gott innebär att ta tillvara på råvaror och smaker från skog och mark. För den som vet och kan finns det massor att förädla. Kocken Niki Sjölund har sedan 2016 jobbat med foraging på heltid, efter 15 år inom restaurangbranschen. Idag säljer han ätbart från naturen till ett 20-tal restauranger i Norden och har gett ut två böcker på ämnet.

– Att använda sig av naturen i matlagning är inte bara gott och bra för oss utan även väldig klimatsmart. Att låta sina gäster få en råvara som är plockad i närheten av där restaurangen ligger är att verkligen få smaka på dess terroir. Att jobba i säsong är otroligt spännande och lärorikt i det nordiska klimatet och det gäller att man lär sig ta hand om dess råvaror, säger Niki Sjölund.

Närmixade drinkar från skogen
Bella Porcile är en frilansande bartender som experimenterar med vilda växter och bär och tar barhänget till nya höjder. Hon plockar många av ingredienserna själv och menyerna anpassas efter årstiden. Av växterna tillverkar hon även olika sockerlag som går att använda till såväl alkoholbaserade som alkoholfria drinkar.

– Jag är mer eller mindre född på krogen, med en pappa från Italien med flera restauranger i sin ägo väcktes tidigt mitt intresse för smaker och upplevelser. De senaste åren har jag upptäckt ”foraging”- en rörelse inom mat och dryck som vill återupptäcka och ta tillvara på de råvaror och smaker man traditionellt tagit från skog och mark, säger Bella Porcile.
Äventyrsguiden Talisker Adventure Guide är framtagen tillsammans med äventyraren Linda Åkerberg och innehåller 12 natursköna och på olika sätt fantastiska platser, perfekt lämpade för foraging och det allra bästa från naturen var vi än befinner oss. Dessutom massvis med aktiviteter, restauranger och fina platser att övernatta på.

Talisker Adventure Guide finns att utforska på: brygghusetkrog.se/talisker-adventure-guide/

Talisker Adventure Guide drinkrecept

Drink:
Grancooler

Ingredienser:
5 cl Talisker 10
3 cl Gran Zirup
3 cl färsk citronjuice
Tonic

Gör så här:
Häll ner allt i ett highball-glas.
Rör om med en barsked.
Addera is och toppa med tonic.
Garnera med en grankvist och sugrör.

Drink:
TaliToddy10

Ingredienser:
5 cl Talisker 10
10 cl varmt vatten
2 cl citronjuice
2 cl apelsinjuice
2 cl ljunghonung
1 nypa kakaonibs

Gör så här:
Värm vatten och fyll i en termos.
Häll whiskyn i en Taliskermugg och pressa i lite apelsin.
Fyll på med hett vatten.
Strössla i kakaonibs och lägg i en sked med honung.
Garnera med en torkad apelsinskiva.

Drink:
Cloudy sour


Ingredienser:
5 cl Talisker 10
4 cl Kullamust
1 cl citronjuice
2 cl ljunghonung
1 äggvita

Gör så här:
Häll äggvitan och de andra ingredienserna i shakern.
Skaka ordentligt i fem sekunder.
Fyll på med is och skaka till shakern blir frostig.
Dubbelsila ner i ett cocktailglas.
Garnera med en torkad äppelskiva.

Talisker Adventure Guide meny

Frukost: Fattiga riddare med frisk grön smoothie & kokkaffe


Ingredienser:
1 ägg
2 dl mjölk
⅕ tsk kanel
⅕ tsk kardemummakärnor
1 tsk socker
Briochebröd
Flytande honung
Grekisk/Turkisk yoghurt (vispas)
Blåbärssylt
Fläderblommor/älgörtsblommor
Steksmör

Gör så här:
Knäck ägget i en djup tallrik eller skål. Häll i mjölk, kanel, krossade kardemummakärnor och socker. Vispa ihop med en gaffel. Vispa yoghurten fluffig och ställ undan. Värm stekpannan och tillsätt smöret. Doppa brödets båda sidor i äggblandningen och strössla över socker. Stek tills båda sidorna får en fin karamelliserad färg. Garnera med fläderblommor eller älgörtsblommor från naturen.

Smoothie (Mixerkanna behövs)
Ingredienser:
1 banan
1 äpple
3 dl apelsinjuice
1 msk chiafrön
1 msk havregryn
Färsk spenat (alt. vildplockat)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixerkanna och mixa till önskad konsistens. Garnera med några tunna äppelskivor och toppa med extra chiafrön.
Tillägg. Byt ut Spenaten mot plockade brännässlor alternativt addera bladen mixade.

Lunch : Sommarsallad med getostknyte, hjortron och charkuteri

Ingredienser:
Tortillabröd
200 g lokal Chevre
200 g hjortronsylt
1 äpple
2 st huvuden gemsallad
Solroskärnor
1 tomat
25 g tryffelsalami
Olja
Äppelcidervinäger
Salt

Gör så här:
Värm stekpannan på medeltemperatur tillsammans med solroskärnorna (om ej rostade) tills de får färg. Du behöver ingen olja. Se till att de inte blir brända!
Lägg ut tortillabröden och toppa med ost i mitten av varje bröd.
Rulla sedan ihop bröden och dela gemsallaten i mitten, vertikalt.
Lägg solroskärnorna åt sidan med lite olja i pannan tillsammans med sallat delarna, med snittytan mot pannan.
Låt sallaten ligga 2-3 minuter innan du lägger ned rullarna.
Stek sedan rullarna i ca 5 minuter på medeltemperatur beroende på krispighet.
Lägg upp sallat på tallriken och skär rullarna i lagom stora bitar.
Skär tomaterna och blanda dessa med lite olja och vinäger.
Garnera tomatsalladen med tryffelsalami, rostade solroskärnor och några äppelskivor.
Toppa med hjortronsylt.
Tillägg: Våtarv, maskrosblad och maskrosblommor.

Middag: Varmrökt regnbåge i paket med spetskål och rabarber

Ingredienser:
200 g varmrökt regnbåge (tas isär)
Potatis kokt (mosas)
Ramslök / purjolök
1 äppelskiva
4 st champinjoner
1 stång rabarber
100 g spetskål
1 citron
Citronskal
Smör 50 g/paket.
Björkblad, gröna enbär och granskott
Bakplåtspapper och aluminiumfolie

Gör så här:
Dela bakplåtspappret och aluminiumfoliet i två lika stora delar och mosa potatisen i botten på varje del. Skär champinjonerna i skivor, fint strimla spetskålen och skala rabarbern i tum-stora bitar. Lägg detta över potatisen tillsammans med små bitar av fisken. Toppa varje paket med 50 g smör och citronzest. Vik sedan ihop paketen och lägg i elden eller i stekpannan. Låt paketen ligga i 10-15 minuter och vänd under tiden. Garnera med citronsaft
Tillägg: Vildplockade björkblad och krossade enbär i paket. Toppa med nyplockade vaxiga granskott.

Niki Sjölund (@neonatur)
Niki Sjölund är utbildad kock med stort intresse för närproducerat och viltplockat. Numera arbetar han främst som professionell viltplockare och har givit ut två böcker på ämnet.
Bella Porcile (@mixedbybella)
Bella Porcile är en kreativ bartender som sticker ut genom att använda råvaror från skog och mark i sina vackra drinkar. Vilda smaker som får det att gnistra i glasen.