Hem NyheterNyhet WB Talisker presenterar den extremt limiterade 43-åriga Talisker Xpedition Oak: The Atlantic Challenge

Talisker presenterar den extremt limiterade 43-åriga Talisker Xpedition Oak: The Atlantic Challenge

av Livets Goda

Den äldsta whiskyn hittills från Talisker, lagrad på fat gjord på stavar som korsat Atlanten! Inom kort lanseras Talisker 43-åriga Xpedition Oak: The Atlantic Challenge, som slutlagrats i fat gjorda av trästavar som korsat Atlanten. Från tio fat kommer endast 1830 flaskor av denna sällsynta whisky som släpps för att hedra året Talisker grundades, när bröderna MacAskill genomförde sitt egna äventyr och rodde från Isle of Eigg till Isle of Skye och etablerade Talisker Distillery.

Denna unika 43-åriga Single Malt Scotch Whisky är den äldsta whiskyn från Talisker hittills, och detta är ett uttryck för Taliskers stil och karaktär; som vårdats i över fyra decennier på ekfat för att producera något riktigt spektakulärt. Med inspiration från Taliskers grundarnas anda, gjorde den berömda äventyraren James Aiken en resa på 525 mil över Atlanten med en mycket dyrbar last. På däcket ombord på James yacht tog han med trästavar, delar av fat, på en transatlantisk expedition som följer roddarnas rutt i den årliga Talisker Whisky Atlantic Challenge. Efter att ha korsat Atlanten återfördes dessa stavar sedan till Skottland för att slutföra det sista steget i lagringsprocessen av Taliskers mest äventyrliga whisky hittills; Talisker 43-åriga Xpedition Oak: The Atlantic Challenge. I var och en av de unika Talisker 43-flaskorna återfinns även en bit av dessa stavar.

– Det mesta i mitt liv fokuserar på havet och de olika sätten vi kan interagera och lära oss av det. Denna expedition, där jag i mer än tjugofyra dagar seglade från La Gomera i Spanien till ön Antigua, lärde mig ännu mer och tillät mig att vara nära naturens element på ett helt nytt sätt. Jag tog hand om trästavarna ombord för att säkerställa att de klarade sig. Att korsa Atlanten var en nästan meditativ upplevelse i naturen: både utmanande och en glädje, säger James Aiken.

– Denna whisky är en sublim single malt som fångar toppen av de viktigaste aromerna från Talisker – kryddig, söt, vaxartad och krämig, med en känsla av havssaltspray morgonen efter en storm. De fyra decennierna av mognad har gett en full smak, men ändå en mjukhet till denna djärva dram som resulterat i en rundad och elegant upplevelse, säger Ewan Gunn, Senior Global Brand Ambassador

Senare i år kommer flaska nummer ett av Talisker 43-åriga Xpedition Oak: The Atlantic Challenge att ingå i en auktion där alla intäkter doneras till Parley for the Oceans. Parley och Talisker är på uppdrag att skydda och bevara 100 miljoner kvadratmeter marina ekosystem runt om i världen år 2023. Tillsammans står de enade i sin gemensamma kärlek till haven och ett gemensamt åtagande att stödja deras bevarande för kommande generationer.

Talisker 43-åriga Xpedition Oak: The Atlantic Challenge släpps på Systembolaget vid årsskiftet. Totalt kommer åtta flaskor att finnas tillgängliga på den svenska marknaden.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING