Hem NyheterNyhet WB Talisker Whisky startar samarbete med Parley for the Ocean

Talisker Whisky startar samarbete med Parley for the Ocean

av Livets Goda

Talisker Whisky och Parley for the Oceans, ett samarbetsnätverk och en miljöorganisation, har inlett ett tre år långt samarbete. Detta är ett samarbete där miljöuppdraget ligger i fokus. Talisker och Parley lanserar ‘Rewild Our Seas”, ett globalt initiativ för att återställa och skydda undervattensskogar vi har under havsytan längs med kustlinjen. Tillsammans kommer partnerna stödja bevarandet och skyddandet av 100 miljoner kvadratmeter av marina ekosystem världen över senast 2023.

Photo credit ©John Kowitz

Haven täcker 70% av jordens yta, rymmer mer än 99% av biosfären och spelar en viktig roll i att upprätthålla hälsan för allt liv – på land och i haven. Trots vårt beroende av haven har människans påverkan skadat nästan varje del av ekosystemet. Enligt en studie från 2018, är det endast 13% av världens hav som klassas som helt vilda eller som är oförändrade av intensiv mänsklig aktivitet (Current Biology). Partnerskapet stödjer Parleys målsättning om att öka medvetenheten kring havens skönhet och skörhet, samt deras jobb att återställa, bevara och skydda dem för framtida generationer. Det inledande projektet har ett fokus på att skydda marina skogar längs Skottlands kuster, Taliskers hem. Marina skogar spelar en kritisk roll i havets hälsa genom att reglera pH-värdet, binda koldioxid, hysa mikroorganismer och tillhandahålla livsmiljö och näring för marint liv och nyckelarter.

Partnerskapet kommer även att inkludera:
● Att bilda allianser med lokala och ideella organisationer i hela världen och tillhandahålla bidrag för att ytterligare stödja befintliga insatser inom havsforskning och skydd, inklusive Taliskers hem i Skottland.
● Innovativ forskning genom expeditioner runt om i världen för att bättre förstå marina ekosystem och finna lösningar för att skydda dem från hot så som klimatförändringar.
● Genomförande av kommersiella initiativ, inklusive reklam för detaljhandeln, utformade för att generera ytterligare finansiering och stöd för projekt runt om i världen.

Talisker och Parley kommer även att starta en offentlig insamlingskampanj för att fira Talisker Whisky Atlantic Challenge – ett roddlopp på 3000 mil över Atlanten. Som en del av i detta kommer Parley och Talisker att bjuda in äventyrare jorden runt att delta och ta på sig personliga utmaningar kopplade till havet, med målet att samla in pengar för Parley-initiativ.

Det här är första gången Talisker samarbetar med en miljöorganisation på global nivå. Detta är också en del av Diageos större hållbarhetsprogram, vilket inkluderar halvering av koldioxidutsläppen och förbättrad vatteneffektivitet. Hittills och som de nyligen rapporterat i sin årsrapport (Annual Report) har Diageo uppnått en minskning av koldioxidutsläppen med 50% och en förbättring av vatteneffektiviteten med 46%.

Pedro Mendonca, Diageo Global Reserve Director säger:
”Vår koppling till havet går hundratals år tillbaka och började när våra grundare, bröderna MacAskill satte sina fötter på stränderna på Skye för att starta vårt Talisker-destilleri. Varje dag påverkas vår whisky av andan och energin i det stora havet som omger oss. Det utgör en viktig del av vilka vi är, och vi anser att det är vårt ansvar att skydda ett av de viktigaste ekosystemen på vår planet. I vårt partnerskap med Parley förenas vi i vår delade kärlek till haven och vårt gemensamma åtagande att stödja deras bevarande för kommande generationer. Vi tror båda att makten för förändring ligger i händerna på varumärken och konsumenter och med tanke på att det finns ett val – vi vill kunna införa handling och driva förändring tillsammans. ”

Cyril Gutsch, Founder & CEO, Parley for the Oceans säger:
”Att bevittna den snabba nedgången av marint djurliv och destabiliseringen av miljön som ger kemin som gör att vi människor kan existera leder till en enkel slutsats: Vi kommer inte att kunna leva på en planet med ett dött hav och att samarbeta med naturen är det enda sättet för oss människor att överleva. Därför är vi glada att samarbeta med Talisker, ett äkta varumärke. Tillsammans kommer vi att utforska, undersöka och skydda undervattensskogar som skyddar havslivet, förhindrar erosion av kustlinjer och hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna genom att fånga koldioxidutsläpp. För haven, klimatet och livet.”

För mer information besök: www.rewildourseas.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING