Hem NyheterNyhet WB Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky

Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky

av Livets Goda

Talisker x Parley – Wilder Seas: Den nya whiskyn är ett samarbete med Parley for the Oceans, och för varje tillverkad flaska doneras 3 pund för att hjälpa Parley att skydda haven.

Talisker x Parley

Talisker x Parley

Talisker presenterar en ny limiterad utgåva, Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky. Det här är det första produktsamarbetet mellan Talisker och samarbetspartnern Parley for the Oceans, som arbetar med att bevara världens hav. För varje tillverkad flaska donerar Talisker 3 pund (sammanlagt mer än en halv miljon pund) till olika Parley-initiativ som skyddar och bevarar haven.

Paketeringen är Taliskers mest innovativa hittills med destilleriets första 100% återvunna glasflaska tillverkad av biobränsle, vackert utformad med keramisk dekoration för att minska antalet etiketter. Wilder Seas-flaskan, formgiven tillsammans med Parley, bär topografiska linjer inspirerade av det böljande undervattenslandskapet längs Skyes kustlinje. Utsmyckningarna skapar en textur som för tankarna till vågor som slår in längs kusten och lövverket i  undervattensskogarna.

Det här är första gången som Talisker lanserar en helt kartongfri whisky, där en halslapp i 100% återvunnet papper ersätter kartongförpackningen. Undersökningar visar att Talisker genom dessa initiativ har minskat sina utsläpp från flaskproduktionen med 82% för just denna produkt, och de totala koldioxidutsläppen från förpackningarna har minskat med 77%. Genom att avsevärt minska sina koldioxidutsläpp bidrar Talisker Whisky till att bevara och skydda havens hälsa. Stigande koldioxidnivåer i atmosfären leder till högre vattentemperaturer och försurning av haven, som båda är skadliga för de marina ekosystemen.

Den nya utgåvan av Talisker Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky är destilleriets första som färdigställts i franska Oak XO cognacfat vilket resulterar i en rik och komplex whisky, med vågor av rök och kryddor som tumlar in i havssalt. De lena noterna av plommon och stuvade russin fångar den väldiga, djupblå kraften i havet med nyvunnet djup och fruktighet. Den hyllade whiskyskribenten Charles Maclean beskrev den som: ”En rik, komplex och väl integrerad doft, och en smak som är ren Talisker, med extra torkad fruktighet”.

Talisker och Parleys långsiktiga partnerskap fortsätter att stå bakom skyddet och bevarandet av havens ekosystem runt om i världen. Havsskogarna, inhemska på Taliskers hemvist Isle of Skye, är fantastiska undervattensmiljöer som täcker 25% av världens kustlinjer och spelar en avgörande roll för planetens hälsa, men de försvinner fyra gånger snabbare än regnskogarna. Den nya Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky kommer att samla in pengar, och stödja viktiga projekt för att skydda och bevara tre av dessa havsskogar utanför Skottlands, Sydafrikas och Chiles kuster.

Cyril Rutsch, grundare och vd för Parley, säger: ”Havsskogar är lika viktiga för planetens hälsa som alla andra jordens ekosystem, men deras försvinnande har i stort sett gått obemärkt förbi. Likt bortglömda väktare av hav, himmel och jord, hyser de höga tångpelarna under ytan en enorm marinbiologisk mångfald. De renar omgivande vatten, reglerar pH-värdet, binder kol, frigör syre, skyddar kusterna från stormar och erosion och skyddar oss alla från de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Tillsammans med Talisker förenar vi design, miljöinnovation och naturvård i en hyllning till skönheten och skörheten hos dessa magiska skogar, och stöder arbetet för att skydda dem.”

SKOTTLAND
Talisker och Parley stödjer den banbrytande vetenskapliga forskning som utförs på Orkneyöarna i Skottland av Plymouth Marine Laboratory, Heriot-Watt University och Blue Marine Foundation, som jobbar för att visa att havsskogarna spelar en viktig roll för att förhindra klimatförändringar. Resultaten kommer att göra det lättare att förstå vart det kol som tas upp av tången sedan tar vägen och bevisa dess bidrag till den biologiska mångfalden i lokala marina ekosystem.

SYDAFRIKA
Talisker och Parley stöder skyddet av den stora afrikanska havsskogen som är hemvist för tusentals arter, där många av dem inte finns någon annanstans på jorden. Sydafrika har 150 marina ekosystem som ger liv åt över 13 000 marina arter i fantastiska undervattensskogar.

CHILE
De rika tång-ekosystemen i Chile fungerar som häckningsplatser för utrotningshotade fåglar och som skydd för utrotningshotade arter av valar och delfiner. Parley, tillsammans med Talisker, samarbetar med den lokala organisationen Funación Rompientes för att hålla haven vilda så att framtida generationer kan fortsätta att ta del av dem.

Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky finns från och med den 21 juli att beställa hos Systembolaget och på systembolaget.se för 849 sek. Artikelnummer 4147301.

RELATERAD LÄSNING