Den 12 februari 2025 lanserar Tallink Silja Line sin nya säsongsmeny: Champions’ Menu. Menyn är skapad av vinnarna i rederiets prestigefyllda kocktävling, Tallink Silja Line – Årets kock 2024, Chunye Zhao och Suthang Marnkong, från det svenskflaggade fartyget Silja Symphony. Efter att ha kammat hem förstaplatsen i november erbjuder de nu resenärer sin exklusiva vinnarmeny ombord.
Menyn finns tillgänglig på alla Tallink Silja Lines fartyg mellan den 12 februari och 13 maj 2025.
Smaker inspirerade av nordisk gastronomi
Årets tävling hyllade den nordiska matkulturen med fokus på lokala och säsongsbetonade råvaror samt innovativa tekniker. Varje rätt i den vinnande menyn innehåller två obligatoriska ingredienser, vilket satte kockarnas kreativitet på prov.
Bland huvudingredienserna fanns gös och renkött, båda presenterade i nytänkande kombinationer.
Desserten utgjorde dessutom en särskild utmaning – den skulle vara vegansk och fri från raffinerat socker. Lösningen? Pocherat päron med karamell- och havremousse – en naturligt söt och välbalanserad avslutning på måltiden.
Om tävlingen
Tallink Silja Line – Årets kock är en prestigefylld tävling som arrangeras årligen i samarbete med Estonian Chefs de Cuisine Association. Finalen genomförs inom ramen för festivalen Tasty Estonia vid Kultuurikatel i Tallinn. Den 16 november 2024 tävlade sju tvåmannalag bestående av kockar från Tallink Grupps fartyg och landbaserade restauranger. Sex lag representerade rederiets fartyg – Baltic Princess, Silja Serenade, Silja Symphony, Team Tallink Shuttle, Baltic Queen och Victoria I – medan ett lag kom från Tallink Hotels. På förstaplats kom Silja Symphony, representerad av Chunye Zhao & Suthang Marnkong.
– Det kändes fantastiskt att vinna denna titel – allt det hårda arbetet månaderna innan gav verkligen resultat, säger Chunye Zhao, vinnare av Tallink Silja Line – Årets kock 2024 och medlem i Silja Symphonys besättning sedan 2017.
Champions’ menu
REN & KÅLRABBI
Renmosaik med rensås smaksatt med Sichuan-chiliolja, kålrabbi-äppelsallad, sotad kålrabbi och plommon
GÖS & GRÖNKÅL
Stekt gös inlagd med kombu, serverad med grönkål och potatis-skum, grönkåls- och gösrullar samt pepparrotssmetana
PÄRON & HAVRE
Pocherat päron med karamell- och havremousse, päron- och basilika-gelé samt havretuille