Hem Nyheter Tandläkare rekommenderar patienter snus med skydd för tandköttet

Tandläkare rekommenderar patienter snus med skydd för tandköttet

av Livets Goda

Snusande tandläkare testar ny snusteknik

20 av de 23 tandläkare* som deltagit i ett test av Stingfree – världens enda snus med skydd för tandköttet – rekommenderar nu Stingfree till snusande patienter som lider av irriterat tandkött och/eller snuslesioner i munslemhinnan.

I testet fick 23 snusande tandläkare själva dokumentera sin munhälsa och sedan byta till att enbart snusa Stingfree Strong Blue Mint med skydd för tandköttet i fem veckor. Sakkunnig för testet har varit tandläkare Mattias Ahl i Stockholm.

Innan testet hade 43,5% av tandläkarna irriterat tandkött och 95,7% hade snuslesioner. Snuslesioner är en patologisk förändring i munhålans slemhinna som orsakas av användningen av snus. Dessa lesioner kännetecknas av vita eller missfärgade rynkor och förtjockningar i munslemhinnan, se bildexempel från testpersoner nedan.

Resultat

Efter fem veckor hade andelen testpersoner med irriterat tandkött minskat från 43,5% till 4,3%.

Andelen tandläkare med mätbara snuslesioner minskade från 95,7% till 65,2% och skadegraden av snuslesioner för testgruppen, enligt Axéll-skalan, minskade med 51,8%.

Efter testperioden ställdes även frågan:

“Hur känns ditt tandkött nu, jämfört med innan testet med Stingfree i 5 veckor?”

74 % av de 23 deltagarna svarade bättre eller mycket bättre.

Bakgrund

Historien om hur innovationen kom till började med att storsnusaren Bengt Wiberg på Lidingö var tvungen att söka akut hjälp hos sin tandläkare. Bengt hade börjat få mycket ont när han snusade vilket visade sig bero på snuslesioner och inflammerat tandkött. När hans tandläkare gav honom rådet att helt sluta snusa vägrade Bengt av oro för att han då skulle falla tillbaka till rökning. Istället provade Bengt att sätta ett plåster på tandköttsidan på portionssnuset han använde. Svedan upphörde direkt liksom irritationen. Vid hans nästa besök hos sin tandläkare trodde denne att Bengt hade slutat snusa helt, vilket inte var fallet.

Sedan dess har innovationen patenterats i USA och Europa. Bengt driver nu bolaget Sting Free AB, tillsammans med sin äldsta son, som säljer Stingfree-nikotinpåsar till detaljister och e-handlare. Bolagets vision är att Stingfree-påsen i framtiden ska användas av alla tillverkare av snus och nikotinpåsar för att kunna erbjuda tekniken till världens alla snusare.

Vad säger aktuell forskning om förekomsten av snuslesioner?

I en norsk klinisk studie 2023 med 1 363 unga snusare i åldern 20-22 år, som snusat i snitt 3 år, hade 79,2% snuslesioner. I en klinisk studie av Göteborgs Universitet 2022 med 57 snusare hade 70-90% snuslesioner p.g.a. sitt snusande.

Varför fräter snus och vitt snus på tandköttet och munslemhinnan?

För att munslemhinnan effektivt ska kunna ta upp nikotin så måste pH-värdet i prillorna vara högre än det i munnen. När pH-värdet på en produkt är högre än munnens pH-värde kan det resultera i frätande/brännande som leder till irritation av tandköttet. Utöver pH-värdets inverkan innehåller snus och nikotinpåsar smakämnen som också kan orsaka irritation på tandköttet.

Hur fungerar den patenterade Stingfree-tekniken?

 

* Frågorna som ställdes till de 23 deltagande tandläkarna var: “Skulle du rekommendera patienter med snuslesion, och som ej kan tänka sig att sluta snusa, att prova Stingfree för att mildra sina besvär?” samt frågan: “Skulle du rekommendera patienter med irriterat tandkött, och som ej kan tänka sig att sluta snusa, att prova Stingfree för att mildra sina besvär?”. 20 av de 23 tandläkarna gav svaret ja på båda frågorna, vilket motsvarar 87% av de deltagande tandläkarna.

RELATERAD LÄSNING