Hem Mat & Restaurang Inspiration: Tandoorikyckling från Bjäre med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

Inspiration: Tandoorikyckling från Bjäre med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

av Livets Goda

Tandoorikyckling från Bjäre med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor
Ingredienser (4 personer)
En Bjärekyckling, ca 1,5 kg
3 msk tandoori-kryddblandning
1-2 dl matlagningsyoghurt
Smör
500 g haricots verts
3 vitlöksklyftor
En burk Zeta sojabönor i lag
Spiskummin
3 dl basmatiris
1 tsk gurkmeja
1 bit hel kanel
Salt

Så gör du:
Ett i grunden väldigt lättlagat recept som du kan höja svårighetsgraden på om du exempelvis vill blanda din egen tandoori. Annars finns bra färdigblandade i dagligvaruhandeln. Sätt ugnen på 225 C. Blanda ut 2 msk tandoori med matlagningsyoghurt. Hur mycket du använder beror lite på hur du vill ha kycklingen och vi väljer en deciliter för att krispa till skinnet än mer. Resterande matsked tandoorikrydda strör du sedan över efter att ha gnidit in
kycklingen ordentligt med yoghurtmixen. Salta.

Ställ kycklingen i mitten av ugnen och låt skinnet snabbt bli krispigt. Efter cirka 15-20 minuter sänker du värmen ner till 175 C och kan då även börja ösa kycklingen med den avrunna juicen. Vill du säkra än mer krispighet kan du smälta lite smör och ösa med. Kycklingen låter du gå i ugnen cirka 90 minuter om du köpt en på 1,5 kg.

När det är 45 minuter kvar tills kycklingen är färdig så ställer du in sojabönorna i ugnen på en plåt med bakplåtspapper och under kycklingen. Bönorna har du förberett innan genom att sila av lagen, skölja dem och sedan torka med hushållspapper. Lägg bönorna i en bunke tillsammans med en hackad vitlöksklyfta, en matsked olja, salt och en tesked spiskummin. Rosta bönorna i ugnen runt 45 minuter.

Basmatiriset sköljer du av och kokar sedan med en tesked gurkmeja och en kanelstång samt salt. Räkna med en koktid runt 15 minuter och låt sedan riset stå och dra en liten stund.

Haricots verts steker du upp i smör tillsammans med två hackade vitlöksklyftor. Inte för länge då du vill ha krispigheten kvar.

Tranchera sedan kycklingen och servera med tillbehören. Saften från marinad och kyckling i pannan kan du använda som en smakförhöjare och ringla över anrättningen.

Drycken till:
2011 Baron de Ley Gran Reserva (nr 2768, 750 ml, 209 kr) 91 LGP
VINET:

Klassiker med nio liv och som strålar som aldrig förr. Torrt inledningsvis med tobak, örter och mörka bärfrukter tillsammans med rödyppig stringens liksom maritima kustvindar. Snälla tanniner med syrlig fräschör och balanserad sötma. Mineraliskt bra hållning ger struktur och skapar substans och pondus i en relativt lätt kropp. Kvalitativt, charmigt, gott och elegant. Ett riktigt kalasvin helt enkelt!

TILL MATEN:
Oj vilken klockren kombination som skapas i detta möte! Det finns en asiatiskt kryddighet som lockas fram i vinet, samtidigt som rättens aromatiska kryddighet fungerar som en finlirande smakbrygga komponenterna emellan. ”Baronens” rödyppiga stringens blir till en fläkt av fräschör och smakerna exploderar kontrollerat i gommen till något som enkelt kan summeras med ett ord: Njutning. Vinet och maten är som gjord för varandra och lämnar svallvågor som bara gör dig sugen på mer mat och mer vin. Så gör er själva en tjänst, prova matchningen; ni kommer inte bli besvikna! 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING