Hem Vinvärlden Tapiz Seleccion de Barricas 2020 – smakfull, sofistikerad och väl sammansatt, 92p

Tapiz Seleccion de Barricas 2020 – smakfull, sofistikerad och väl sammansatt, 92p

av Livets Goda

I början av februari lanserades Tapiz Seleccion de Barricas 2020 som en tillfällig lansering på Systembolaget. Vinet är, som namnet indikerar, en cuvée av noga utvalda fat som vinmakaren Fabián Valenzuela satt samman, för att skapa detta höghöjdsvin med Anderna som närmsta granne. Bakom vinet finner man även den världsberömde franske vinmakaren Jean-Claude Berrouet som var ansvarig för Bordeauxslottet Chateau Pétrus i hela 44 år.

Bodega Tapiz, som ingår i gruppen Fincas Patagónicas, tillhör en av de mest påkostade och moderna i dagens Argentina vilket möjliggör de rena och propra vinerna som produceras. Bodegan ägs för övrigt av den svenskättade Patrica Ortiz och är beläget i Mendoza, närmare bestämt i regionen Uco Valley. Patricias mamma Ruth är svenska och flyttade till Argentina för mer än 30 år vilket förklarar Patricias nära relation till Sverige och varför landet ligger henne varmt om hjärtat.

Tapiz har några av de högst belägna vingårdarna i hela Mendoza på upp till 1 400 meter över havet vid foten av Anderna. Det skänker varma dagar men kyliga nätter och just skillnaden i dag- och nattemperatur är som mumma för en vindruva som därigenom kan bibehålla fräschören och syran.

Tapiz Seleccion

Livets Goda om Tapiz Seleccion de Barricas 2020

Tapiz Bordeaux blend skördar dominanterna malbec, cabernet sauvignon och merlot med kompletterande cabernet franc och syrah, från en vingård belägen 1 350 meter över havsytan. Årgången visar i sin ungdom en mer rödnosad, citrusådrad fruktighet med bra mineralisk tanninspänst i dragen av plommon, körsbär, björnbär och vinbär, men det smyckas med mörkare sötnotad salvia, tobak, mjuk choklad och kaffebönor. Kontrasten är både smakfull och väl sammansatt. Utsökt att avhandla idag, och om så en god källarutveckling de kommande 6-7 åren. 18 månaders lagring i nya franska ekfat med efterföljande 12 månader i butelj.

92p

Tapiz Seleccion de Barricas 2020
Nr 91213 (750 ml) 14,5%, 249 kr
Cuyo, Argentina

Vinet lanserades som en tillfällig lansering den 2:a februari och finns i skrivande stund på +140 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik HÄR

RELATERAD LÄSNING