Hem Whisky & Bourbon Tapster Challenge 2018 – – Sveriges första mästerskap i pilsnerupphällning anordnas i Stockholm

Tapster Challenge 2018 – – Sveriges första mästerskap i pilsnerupphällning anordnas i Stockholm

av Livets Goda

Foto: Niklas Jörgensen, Livets Goda

Humle, malt och jäst i alla ära men att ett öl kan smaka olika beroende på hur den hälls upp är det få som vet. Just detta vill Pilsner Urquell uppmärksamma då de i vår bjuder in till upphällningstävling. Tävlingen avslutas med en finaldag i början av maj i Bar Centrals lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. De finalister som tar sig hela vägen till finaldagen kommer dels att testas i upphällningsteknik men också i själva hanteringen av pilsnern.

– Vi kan se att intresset för öl har ökat enormt de senaste åren. Det börjar bli allmänt känt hur ölets bryggningsprocess och ingredienser påverkar ölets smak. Därför vill vi på Pilsner Urquell även lyfta vikten av själva upphällningen. Det kommer att bli otroligt roligt att få träffa tävlande från hela Sverige som delar denna kunskap och intresse, säger Marcus Pedersen, marknadschef på Pilsner Urquell.

Upphällningen är A och O
För Pilsner Urquell är själva upphällningen av en pilsner A och O. Ett öl kan smaka helt annorlunda beroende på hur det hälls upp. Allt från hur skummet formas till i vilken ordning ölet och skummet hälls är av yttersta vikt för hur pilsnern i slutändan smakar. Den som har det yttersta ansvaret för att pilsnerns serveras i perfektion i Pilsner Urquells värld kallas för Tapster. En Tapster har genomgått en utbildning i Plzen, tränas av andra tapsters och kan jämföras med vinvärldens sommelier, helt enkelt en expert på pilsner.

Sveriges Tapsters i juryn
Juryn under finaldagen kommer att bestå av två av Sveriges kunnigaste personer när det kommer till upphällning av
pilsner, Charlie Andersson och Maria Nyström. Charlie var den förste i Norden att kunna titulera sig som Tapster och
arbetar på värdrestaurangen Bar Central i Stockholm. Maria kom hack i häl och är Nordens första och enda kvinnliga
Tapster. Till vardags arbetar Maria på Gyllene Prag i Göteborg. Juryn kompletteras även av Lars-Göran Dahlgren från
tidningen Care of Hops och Marcus Pedersen från Pilsner Urquell.

– Att få stoltsera med dessa namn i vår tävlingsjury är en ära. De har expertiskunskap inom detta område och kommer förmodligen att vara både hårda och rättvisa, säger Marcus Pedersen.

Vinnaren – Nordens nästa Tapster
Personen som vinnande lämnar Bar Central får, förutom den stora äran att titulera sig svensk mästare i pilsnerupphällning, även åka till Plzen och genomgå den eftertraktade Tapster-utbildningen och bli nästa fullvärdige
Tapstern i Norden.

Pilsner Urquells olika upphällningar:
Hladinka – Betyder “len” på tjeckiska, är det mest traditionella sättet att servera pilsner i Tjeckien. Skumkronan hälls först och sedan fylls glaset gradvis från botten. Vänta inte på att skummet ska sjunka. Smaken i skummet är minst lika viktigt som pilsnern.

Snyt – En lite mindre variant som består av en mindre del öl som täcks av ett tjockt lager skum i en stor sejdel. Hela glaset fylls ej så att viktiga aromer kan cirkulera ovanför skumkronan. Vanlig upphällning vid kvalitetsbedömning av öl.

Mliko – En så kallad “mjölkig”, består av endast skum och är en klassisk avslutning på en utekväll. Skummets söta arom hänger sig kvar när man traskar hem från den lokala puben.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING