Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Tareq Taylors första signaturmeny: Sydamerikanska Dagar på Sjöstaden Skybar

Tareq Taylors första signaturmeny: Sydamerikanska Dagar på Sjöstaden Skybar

av Livets Goda

Tareq Taylor inleder året som matinspiratör för Sjöstadsgruppen med en signerad 4-rätters meny. Platsen är Sjöstaden Skybar i Stockholm och temat är ”Tareq Taylors Sydamerikanska Dagar”, den 7-8 februari 2024.

Tareq Taylor

Foto: Joakim Johansson

I sin nya roll som matinspiratör inom Sjöstadsgruppen har den välkände kocken Tareq Taylor tagit fram en första signerad meny. På Sjöstaden Skybar, som ligger 102 meter över marken, utgår all mat från kolgrillen eller rökeriet med smakinspiration från södra Europa, Syd- och Nordamerika och Mellanöstern. Något som passar Tareq väl. Tillsammans med kockarna Oskar Karlsson och Joakim Scott har han provlagat och experimenterat fram en 4-rätters meny med inspiration från det sydamerikanska köket.

– Sydamerika är en enorm kontinent med många matkulturer men det finns ändå ett gemensamt kök som är lätt att känna igen. Maten är enkel, smakrik och fräsch, ofta med drag av tropiska frukter och speciella grilltekniker. Råvarorna och sammansättningen är det som helt och hållet styr, vilket vi tagit fasta på, säger Tareq Taylor.

För Tareq och hans kockkollegor har utmaningen varit att kombinera hög igenkänning med nya och annorlunda presentationer. Under utvecklingsperioden då de provlagade olika rätter så sökte de efter rena och raka smaker, färgrika ingredienser och spännande kulturassociationer.

– Sydamerikansk mat står för tydliga och oblyga smaker. Den här 4-rätters menyn är tänkt som en smakresa där vi börjar i Peru med en het och fräsch fingermat-ceviche för att sedan gå vidare via rökt tupp med inspiration från Chile och grillad Picanha från Argentina. Som dessert blir det bananbröd med klassiska sydamerikanska tillbehör såsom tonkaglass, choklad, mango och en rökig dulce de leche.

”Tareq Taylors Sydamerikanska Dagar” pågår enbart under en begränsad tid, 7-8 februari, men Tareq kommer att utveckla fler signerade menyer för Sjöstadsgruppen under 2024. Parallellt med det sydamerikanska temat på Sjöstaden Skybar så har han även hunnit utveckla en 2-rätters kvartersmeny på Restaurang Göteborg som kommer att finnas kvar fram till påsk. Innehållet i menyerna skiljer sig från varandra, men gemensamt för båda är kombinationen av bra pris och hög kvalitet.

– Vi vill visa att det går att erbjuda bra pris även om vi använder en välkänd kock, kulturdrivna menyer och högkvalitativa råvaror, säger Oskar Karlsson som är kock och Back of House Manager på Sjöstaden Skybar. Tareq är väldigt duktig på det han gör. Han sprider skön energi i köket och är mån om att involvera alla. Att jobba nära honom är både utvecklande och roligt och vi ser fram emot fler kreativa djupdykningar i världens olika kök framöver.

Sjöstaden Skybar finns på Hammarby allé 12B i Hammarby Sjöstad i Stockholm. ”Tareq Taylors Sydamerikanska Dagar” innehåller en 4-rätters meny för 695 kr och serveras endast kvällstid den 7-8 februari. Boka bord här: www.sjostadenskybar.se Bokningen är öppen från 25/1.

Restaurang Göteborg finns på Midskeppsgatan 31 i Hammarby Sjöstad i Stockholm. En 2-rätters kvartersmeny kostar 295 kr och finns från och med den 6/2 och fram till påsk. Boka bord här: www.restauranggoteborg.se

Fakta

Om Sjöstadsgruppen
Sjöstadsgruppen består av tre restauranger i Hammarby Sjöstad och på Södermalm i Stockholm med två välkända takrestauranger och en sjönära kvarterskrog: Sjöstaden Skybar, Restaurang Himlen och Restaurang Göteborg. Alla tre är uppskattade restauranger vad gäller service, mat och dryck, men också utifrån profilerande arkitektur, atmosfär och med unika utsikter och lägen i Stockholm. www.sjostadsgruppen.se

RELATERAD LÄSNING