Hem Mat & Restaurang Lördagsinspiration: Tartar på rökt lamm med citron- och chilimajonnäs

Lördagsinspiration: Tartar på rökt lamm med citron- och chilimajonnäs

av Livets Goda

Tartar på rökt lamm med citron- och chilimajonnäs

Ingredienser
LAMM
0,25 kg lamminnerfilé
1 msk soja
1 msk liquid smoke
1 msk olivolja
Några skivor rågbröd

CITRON- OCH CHILIMAJONNÄS PÅ MISO

1 äggula
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk misopasta
Ca 1,5 – 2 dl rapsolja
Skalet från citron, fint rivet
1 tsk chiliflakes
1 msk rostade sesamfrön

Salt
Peppar

Så gör du

LAMMENTRECÕTE
Putsa filén ordentligt och tärna upp, ca 1 cm stora. Lägg i en påse och blanda med soja, liquid smoke, olivolja samt liten nypa salt. Låt dra minst en timme och helst över natten.

CITRON- OCH CHILIMAJONNÄS
Vispa ihop äggula, misopasta och vinäger i en bunke. Tillsätt sedan rapsoljan lite i taget medan du vispar ordentligt så att den sätter sig. Fortsätt tills du har fått en fin konsistens. Avsluta med att röra ner citronskalen och chiliflakes,
smaka av med en nypa salt.

SERVERING
Stek brödet i lite smör och skär upp i lagom stora bites. Bred med majonnäsen, lägg på 2-3 bitar lamm och toppa med sesamfrön. Ready to serve!

Drycken till:
Jura 10 Years
Art.nr 80415, 399 kr, 700 ml, 91 LGP
Whiskyn
Juras 10-åring står sig stabil som en oxe i kohagen. Balanserad, välstrukturerad, snygga dimensioner och elegans i inslagen som bjuder in sin husbonde på örthonung, tjärade rep, citrus och lätt smekta, kanderade körsbärstoner. Till denna delikata blandform integreras päron, en diskret och återhållsam torvighet och en läcker fathållning med runda, mjuka kanter och försiktiga vanilj- och lakritstoner. Sötman öppnar nobelt och markerar revir och när det är gjort harmoniserar den in i bandets stämma och stramar upp snyggt mot slutet där viss krydda ger edge och bra
riktning. Den här whiskyn vet vad den vill och ska bjuda på och den gör det med stor finess och känsla. En 10-åring med mogen elegans.

TILL MATEN
I denna anrättning så fångar lammet upp Jurans subtila, maritima sälta och rökighet och omedvetet finner vi tankarna vandra till fjälltrakterna, sittandes i en lappkåta med brasan knastrandes i bakgrunden. Det ”vilda” i juran lockas fram, samtidigt som den uppträder mjukt och elegant, och lägger sig som en slöja kring maten. Majonnäsen agerar vidare smakbrygga mellan komponenterna och det hela slutar kort och gott i en väldigt fin kombination för de där stunderna när man vill unna sig något gott. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING