Hem Whisky & Bourbon Tasting Tullamore D.E.W.

Tasting Tullamore D.E.W.

av Livets Goda

Nyprovade:

Tullamore D.E.W Single Malt 14 Yo 41,3%   94 WBP
Bourbonfat i lagringen och sedan 6 månaders i slutfasen även i Oloroso Sherry, Port och Madeirafat.
Elegant, finlemmad krydda, torr sötma, fylligt silkig struktur. Karamelliserad citrusfrukt, lätt rostade honungstoner. Ren, elegant sublim kraft med fin fruktighet i avslutet. Riktigt bra och ett statement i fråga om vilka muskler som kan spännas på destilleriet. Säljs dock ej i Sverige men den svenska importören NIGAB jobbar på att försöka lösa det problemet.

Tullamore D.E.W Single Malt 18 Yo 41,3%  95 WBP
Bourbonfat i lagringen och sedan 6 månaders i slutfasen även i Oloroso Sherry, Port och Madeirafat.
En whisky med en totalproduktion på endast 20 fat och naturligtvis svår att komma över. Att 14-åringen och denna 18-åring ligger på exakt samma alkohol är inget annat än en ren slump, säger John. Man blindade samples och fann ett prov bäst och sa att ”den är bra, vi låter den vara som den är”, och det visade sig att alkoholen i detta exempel låg på just 41,3 procent.
Whiskyn har fin edge och full av liv. Krydda från faten, mörk frukt med lätt vegetala inslag av blommor och säd. Lång kraft. Sötman bär den här så viktiga skärpan och torrheten. En whisky som placerar destilleriet på den tunga whiskykartan och visar vilka kvalitetsmuskler som huserar inom väggarna. Säljs ej i Sverige

Tullamore XO Rhum Cask  92 WBP
Denna whisky lagras i Originals fat och ges sedan en slutlagring 3-4 månader i romfat från Guyana.
Här finns fina chokladtoner, snygg vaniljhint, farrinsocker. Bra edge och bibehållen whiskykänsla. Stor fingertoppskänsla i användningen av romfaten. Balanserad! 

Tidigare provade:

10 YO Single Malt
En whiskey som lagrats 9 år i bourbonfat och fått en finish i en mix av sherry-, port- och madeirafat. Stor doft av ananas och annan tropisk frukt, nötter, russin och peppar. Rik och direkt smak i god, tillgängligt temperament.

Tullamore Dew 12 Yo 40% 
En blended med mer malt och pot still i blandningen och mer sherryfat i lagringen.
Kryddig doft av peppar, tobak och kakao, och smaken är rik, klassiskt god med mycket krydda och pepparton i den långa eftersmaken. Finns på SB, nr 505, 389 kr

Tullamore Dew Phoenix 55% 
En blended med lika delar av de tre basspriterna, och där maltwhiskeyn fått mer kontakt med sherryfat. Lagringstiden är mellan 6 och 11 år.
En whiskey som kommit att bli en W&B favorit. Stor, kryddig doft och fint fruktig med torkade inslag och en fin hinna av sötlakrits. Här finns djup, kraft, elegans och längd. Finns på SB, nr 480, 499 kr.

Tullamore D.E.W Original 40% 
Faten är en blandning av bourbon och sherry.
Den fjärde mest säljande whiskeyn i Sverige 2016 och om man med detta (fortfarande) tror att det handlar om en menlöst anpassad whiskey som görs sig bäst i en ”Irish” så får man tänka om.
För även om här finns en lätt smörkolasöt, fruktig och vaniljkryddig mild och charmig stämpel så finns det även karaktär. Rund, god, kvalitativ. En vad vi kallar social whiskey. På SB nr 524, 299 kr. Finns som 4,5 liters butelj om man vill vara på den säkra sidan…

15 YO Trilogy
Detta är ungefär samma whiskey som 12-åringen, men lagringen är längre och en finish i romfat från numera nedlagda Caroni Distillery har skett.
Rik, mustig och kryddig doft med vanilj- och russintoner. Smaken är varm, generös och sötfruktig med kryddighet och längd.

Cider Cask
En nyhet där man tömde whiskeyfaten, fyllde dem med äppelmust från cidertillverkning som fick ge smak till träet under 3 månader. Därefter tömdes faten igen och whiskeyn tappades i för en slutlagring i 3 månader.
Doft av äpplen och frisk citrus. Smaken är mjuk, lätt och frisk med lite mer kryddighet i äppeltonerna.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING