1

TAYU 1865- ett vin framtaget av Viña San Pedro i samarbete med Mapuche-folket

För att drömmen om att få fram en perfekt pinot noir skulle bli uppfylld behövdes två helt avgörande saker falla på plats. För att pinot noir druvan skulle få den karaktär man var ute efter så var Viña San Pedro tvungen att söka sig längre söderut än man tidigare gjort. Men framförallt behövde de övertyga och få till ett samarbete med Mapuchu-folket som levde där. Efter år av arbete var vinet klart och Tayu var fött, eller som Mapuchu-folket säger: ”Vårat vin”.

I slutet av 2014, letade Viña San Pedro efter nya områden där det finns bra förutsättningar att odla den aktsamma druva pinot noir. De stod klart att Malleco Valley i Puren vid de östra sluttningarna av Nahuelbuta- bergen, beläget i södra Chile, var ett optimalt ställe för detta. Men för att hitta en hållbar lösning och odla fram ett vin som verkligen representerar regionen insåg man att det måste ske i samarbete med Mapuche-folket som bor här.

Man lyckades efter fler diskussioner övertyga fyra familjer i Buchahueico stammen att plantera 10 hektar pinot noir, där varje familj hade 2,5 hektar på deras egen mark. Ett framgångsrikt första resultat uppmuntrade även två familjer till att delta så ytterligare 5 hektar med vinrankor planterades.

Fem år senare kunde det första vinet släppas och nu ytterligare ett år senare efter finns en andra årgång tillgänglig, Tayu årgång 2019. Detta vin släpps nu som en tillfälligt exklusiv lansering på Systembolaget den 2 februari, totalt om 2400 flaskor.

Ordet Tayu betyder “vårat” på Mapudungun. Det är ett vin som representerar stolthet och ett nytt sätt att bejaka naturen, vilket är det mest centrala för Mapuche-folket. De odlar marken med vördnad och vördnad för naturen framgår även i deras namn då Maupche- folket betyder “jordens folk”.

Vinmakerskan Viviana Navarrete har spenderat mycket tid med familjerna för att lära dem hur man sköter vingårdarna, vilket de tidigare inte hade erfarenhet av. Hon säger att hon är förbluffad över människorna i detta projekt och hur dedikerade de är sina odlingar. Vingårdarna är belägna i kustregionen med en starkt inflytande från Nahuelbuta- bergen. Jordarna innefattar röd granit, kvarts och lerjord vilka bidrar till att ge vinet livfullhet, fräschör och bett.

Tayu 2019
Malleco Valley / Chile / Viña San Pedro / 750 / 921230 / 189 kr
(Lanseras 2:a februari, 2400 fl)